Suosittua nuorten tuunauspajaa pyörittää nyt tuliterä yhdistys – Kaupungilta tulee kahdenlaista viestiä yhteistyön jatkumisesta

Viime syksyn ensimmäisessä tuunausillassa suurin osa porukasta pääsi purkamaan ruohonleikkureita. Nyt toiminta jatkuu Arttu Käpylän (vas.) perustaman yhdistyksen nimissä.

RengasCenter Akaan tiloissa Toijalassa viime syksystä saakka toiminut nuorten tuunauspaja on ollut lomalla kesäkauden ja Helsingissä pidettyjen mäkiautokisojen jälkeen. Toiminta käynnistyy taas ensi perjantaina, ja nyt sitä pyörittää elokuun lopulla rekisteröity yhdistys nimeltä Akaan Tuunauspaja ry.

Koska toimintaa järjestää nyt yhdistys, Akaan kaupunki ei ole enää mukana tuunauspajassa. Viime kaudella kaupungin nuoriso-ohjaaja oli ajoittain apuna perjantai-iltaisin pyörivällä pajalla. Nyt kaupungin ohjaajaresursssit ovat muun muassa sairasloman vuoksi vähissä. Kun uusia rekrytointeja saadaan tehtyä, voimat suunnataan kaupungin nuorisosihteerin Jouko Pekkarisen mukaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

Tuunauspajan nuoret oli viime kaudella myös vakuutettu kaupungin puolesta. Tämän lisäksi kaupunki avusti rahallisesti esimerkiksi jäärata-autoaihion hankinnassa.

– Kun he perustivat yhdistyksen, me katsoimme, että he ovat nousseet omille jaloilleen ja pärjäävät ihan hyvin. Mikään välirikkoasia tämä ei ole. Olen puhunut tästä myös sivistysjohtaja Tero Kuusiston kanssa, ja sehän on tärkeätä työtä ja tosi kannatettavaa. Kysymys on siitä, että he pärjäisivät yhdistyksenä niin kuin muutkin yhdistykset, kertoo nuorisosihteeri Pekkarinen.

Viialan markkinoilla toukokuussa 2019 Arttu Käpylä (oik.) ja hänen vaimonsa Aino Käpylä palkittiin Viialan Yrittäjien Tahto-patsaalla. Käpylät iloitsivat tuunauspajan saamasta arvostuksesta ja suosiosta. Akseli Ylönen (vas.) ja Tapio Tuominen kävivät Tuunauspajassa viime syksystä asti. Viialan Yrittäjien puheenjohtaja Marko Peltola (takana) kiitteli palkitsemispuheessa Tuunauspajan yhteisöllisyyttä opettavaa otetta. Kuva: Kea Pesonen.

Yhdistys voi hakea avustuksia

Tuunauspajan käynnistänyt ja sitä tästedes pyörittävän yhdistyksen perustanut Arttu Käpylä kertoo, että hän jatkaa pajahommissa viikoittain. Lisäksi ohjaajiksi on yhdistyksen perustamisen jälkeen saatu myös lasten vanhempia. Myös Akaan seurakunta jatkaa tuunauspajan yhteistyökumppanina.

– Seurakunnalta on tästä eteenpäin yksi henkilö mukana joka viikko. Vakuutukset täytyy olla ja selvitämme, saammeko ne seurakunnan vakuutuksiin. Se olisi erittäin hyvä homma, Käpylä sanoo.

Jouko Pekkarisen mukaan kaupunki ei voi vastata tuunauspajan vakuutuksista, koska se ei vakuuta muitakaan yhdistyksiä. Viime vuonna kaupunki ei ottanut tuunauspajaa varten erillisvakuutusta, vaan se kuului kaupungin vapaaehtoistoimintaan.

Arttu Käpylä toteaa, että yhdistyksenä Akaan Tuunauspaja ry pystyy hakemaan avustuksia niin Akaan kaupungilta kuin muualtakin. Samaa suosittelee myös Jouko Pekkarinen.

– Se olisi minusta järkevä väylä tällaisessa tilanteessa. Enkä usko, että toiminta tähän muutenkaan tukahtuu.

LC Toijala/Akaan presidentti Paavo Helenius luvutti helmikuussa 2019 Akaan tuunauspajan vetäjälle Arttu Käpylälle 2000 euron lahjakirjan pajan toimintaan. Kuva: Juha Kosonen.

Kaupungin kanssa palaveerataan vielä

Tuunauspajan ensimmäisellä kaudella mukana oli keskimäärin 18 nuorta joka perjantai. Sen jälkeen, kun pajalaiset elokuussa osallistuivat Helsingissä suureen mäkiautokilpailuun Mämmibil-ajokillaan, nuoret ovat Arttu Käpylän mukaan pommittaneet häntä kysymyksillä siitä, milloin pajaa taas jatketaan. Myös uusia tulijoita on tiedossa.

– Yksikin poika juuri kyseli, ja kun hän oli kovin innokas tekijä, niin annoin luvan, vaikka hän oli kuudennella ja tämä on seiskaluokasta ylöspäin. En ole viitsinyt ovia sulkea näiltäkään.

Uusi yhdistys etsii avustusten lisäksi sponsoreita, joilta kaivattaisiin muutamaa sataa euroa.

– Me tarvitsemme suojalaseja ja rälläkän laikkoja, hitsikaasuja ja -lankoja ja muuta, että saamme toiminnan jatkumaan. Kuulosuojaimia onkin tulossa kahdet kymmenet ensi viikolla, Käpylä iloitsee.

Kaupungilla ja Akaan Tuunauspaja ry:llä on ensi viikolla palaveri, jossa kaupunginjohtaja Antti Peltolan mukaan mietitään yhteistyön jatkamista js syventämistä.

– Yhteistyö on ollut erittäin hyvää ja nuoret ovat olleet siihen tyytyväisiä. Tällaisia toimintamalleja pitäisi kehittää enemmänkin, Peltola tuumaa.