Koulu ja urheiluseurat tarvitsevat Viialaan lähes 5000 neliön hallin

Akaan tekninen lautakunta keskustelee keskiviikkona 28.8. liikuntatilaratkaisuista, jotka koskevat Viialan uuden yhtenäiskoulun sekä seurojen liikuntatilatarvetta. Vaihtoehtoja mietitään samanaikaisesti yhtenäiskoulun hankesuunnittelun kanssa, koska valittava toteutusvaihtoehto vaikuttaa koulun laajuuteen.

Akaan valtuusto päätti joulukuussa 2018, että se lähtee valmistelemaan Akaan Areena -liikuntahallihanketta omaan taseeseen ja hakee aluehallintovirastolta avustusta hankkeeseen. Toteutuksen ehdoksi valtuusto asetti avustuksen saamisen. Päätöksen uuden yhtenäiskoulun rakentamisesta Viialaan valtuusto teki kesäkuussa 2019.

Akaan Areena -liikuntahallin suunnittelun ohjausryhmä linjasi kesäkuussa ennen valtuuston koulupäätöstä, että on tarpeellista selvittää kokonaisuudessaan liikuntatilojen tarve niin koululiikunnan kuin seura- ja kilpaurheilun näkökulmasta.

Teknisen lautakunnan valmistelutekstin mukaan Akaan Areena vastasi alun perin laajuudeltaan ainoastaan osaan seurojen tarpeista ja vähäisessä määrin koululiikunnan tarpeisiin.

Tilatarve on valtava

Sivistystoimen liikuntapuoli on kartoittanut kesän aikana kokonaisuudessaan koululiikunnan ja seurojen tarpeet, joiden pohjalta Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila on laatinut Viialan liikuntahallille alustavan pohjaluonnoksen ja tilaluettelon. Luonnos kuvaa maksimaalista tilakokonaisuutta, joka vastaisi Viialan yhtenäiskoulun sekä seurojen liikuntatilatarpeeseen. Se vaatisi yli 4700 neliömetrin liikuntahallin.

– Tämä ei vielä tarkoita, että se toteutetaan. Se kertoo tarpeesta, jos kaikki pistettäisiin saman katon alle. Toijalan osalta koululiikunnan tarpeet on tarkasteltava tietysti vielä erikseen, Akaan tekninen johtaja Jaana Koota toteaa.

Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Urjalasta on laatinut alustavan luonnoksen liikuntahallista, joka vastaisi Viialan uuden yhtenäiskoulun sekä seurojen liikuntatilatarpeeseen.

Palloiluhallin korjaus vaihtoehtona

Nyt liikuntatilojen toteutusmalleista arvioitavana on kolme vaihtoehtoa. Yhtenä vaihtoehtona on Akaan Areenan toteuttaminen alkuperäisenä eli kolmannen sektorin vuonna 2018 valmistelemassa laajuudessa. Vaihtoehdossa arvioidaan Akaan Areenan vaikutusta uuden yhtenäiskoulun liikuntatilatarpeeseen.

Toinen vaihtoehto on uuden yhtenäiskoulun yhteyteen tuleva liikuntahalli, joka kattaa koululiikunnan sekä seurojen harrastus- ja kilpaurheilun tarpeet.

Kolmantena vaihtoehtona on Akaan Areenan toteuttaminen alkuperäisenä sekä Keskustan koulun liikuntasalin eli palloiluhallin sisäilmaongelmien korjaus ja näiden vaikutusten arviointi uuden yhtenäiskoulun liikuntatilatarpeeseen.

Vaihtoehdoista valmistuu esiselvitys viikolla 35 ja lopullinen raportti viikolla 39. Niissä selvitetään vaihtoehtojen vaikutus kaupungin toimintaan ja talouteen.

Monarin kunto tutkitaan

Lisäksi odotetaan Toijalan Monitoimihallin kuntotutkimusten tuloksia, jotka tulevat viikolla 38.

– Tällöin pystytään selvittämään Monitoimihallin korjaustoimenpidetarve, laajentamismahdollisuudet sekä niiden kustannusvaikutukset, jotka on tarpeellista ottaa huomioon myös edellä mainituissa vaihtoehtotarkasteluissa, kun tarkastellaan Akaan kaupungin liikuntatilatarpeita kokonaisuutena, lautakunnan valmistelutekstissä kerrotaan.

Akaan teknisen johtajan Jaana Kootan mukaan Monitoimihallin kunto on hyvä selvittää ennen liikuntatilapäätöksiä.

– Monitoimihallista ei ole mitään ennakkotietoa, mutta nyt selvitetään kaikki, ettei tehdä suunnitelmia ja sitten todetaan, että oho, tulipa yllätys, Koota toteaa.

Tekninen johtaja esittää lautakunnalle, että lautakunta keskustelee asiasta ja merkitsee tilannekatsauksen tiedoksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.