Kukka Salmiovirta jättää papin työt Akaan seurakunnassa – iso projekti odottaa naapurikaupungissa

Akaan seurakunnassa pappina yli kaksi vuotta työskennellyt akaalainen Kukka Salmiovirta vaihtaa työpaikkaa. Salmiovirta aloittaa maanantaina 12.8. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Päivystysapu 116 117 -projektissa, joka tähtää yhden päivystysnumeron käyttöönottoon alueella ensi keväänä.

– Tarkoitus on vähentää 112:een meneviä puheluita, jotka eivät sinne kuulu, sekä yhdistää terveyskeskusten numerot yhden numeron alle. Esimerkiksi jos sairastuu yöllä, voi soittaa numeroon ja kysyä neuvoa, pitääkö lähteä päivystykseen, Salmiovirta kertoo palvelusta.

Kukka Salmiovirta on työskennellyt Akaan seurakunnassa maaliskuusta 2017. Huhtikuussa 2018 hän esitti Akaan seurakunnan tervehdyksen Toijalan Eläkkeensaajien 45-vuotisjuhlassa.

Iso ja kiinnostava projekti

Salmiovirran uusi pesti Hämeenlinnassa jatkuu ensi vuoden elokuulle.

– Kun nenän eteen tuli haastava, kiinnostava ja iso projekti, täytyy sitä kokeilla. Päätös oli vaikea, mutta toisaalta minulla on vielä kaksikymmentä vuotta työuraa edessä.

Salmiovirralla ei ole ollut Akaan seurakunnassa vakituista virkaa. Viimeksi hän on ollut seurakuntapastorin tehtävässä, joka vapautui Mari Pakkasen jäätyä eläkkeelle.

Sairaanhoitajasta papiksi

Salmiovirta työskenteli ennen pappisuraa 19 vuotta sairaanhoitajana Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja siellä viimeksi Taysin korva-, nenä- ja kurkkutautien osastolla. Uusia opintoja miettiessään hän puntaroi valintaa terveystieteiden ja teologian välillä.

– Lähdin opiskelemaan teologiaa, koska se tuntui luonnikkaalta vaihtoehdolta. Sairaanhoitajan ja papin työssä on paljon samaa, molemmissa ollaan tekemissä ihmisten ilojen ja surujen kanssa. Kirkko on aina ollut minulle myös läheinen ja tuttu, koska isäni on pappi.

Koti pysyy Viialassa

Perheensä kanssa Viialassa asuvan Salmiovirran mukaan sairaanhoitajana työasiat oli helpompi jättää työpaikalle kuin papin työssä.

– Kun vielä asuu samalla paikkakunnalla, on töissä 24/7, vaikka olisi vapaalla. Vaikka kirkossa yritetään pitää huolta siitä, että vapaa on vapaata ja loma lomaa, vaatii kovaa itsekuria pitää vapaata. Se ei ollut minulle yllätys mutta konkreettinen muutos sairaalaelämään. Kun sairaalan oven laittoi kiinni, kollega hoiti työt eteenpäin eikä niitä tarvinnut miettiä, ennen kuin tulit seuraavaan työvuoroon. Pappina ajatukset olivat aika usein työssä.

Perheen koti pysyy jatkossakin Viialassa.

– Olemme asuneet Viialassa 15 vuotta ja kotiuduttu tänne. Se on meidän paikkamme, Salmiovirta sanoo.

Omanlainen työyhteisö

Kukka Salmiovirta aloitti Akaan seurakunnassa valmistumisensa jälkeen maaliskuussa 2017 ja sai pappisvihkimyksen samana keväänä. Salmiovirralla on myös kappalaisen pätevyys, ja kirkkoherran virkaan vaadittavan tutkinnon hän arvelee saavansa valmiiksi alkuvuodesta. Akaan seurakunnassa hän on sijaistanut myös kirkkoherraa.

Salmiovirran mukaan papin työ on edelleen kiinnostava, eikä hän sulje pois mahdollisuutta, että palaisi siihen jossain vaiheessa.

Akaan seurakuntalaisia Salmiovirta kuvailee ihaniksi ja seurakuntaa työyhteisönä omanlaisekseen.

– Täydellistä työyhteisöä ei olekaan, vaan jokaisessa on omanlaiset juttunsa ja Akaan seurakunnassa omansa, mutta en lähde niitä arvioimaan.

Salmiovirta toimitti lauantaina 10.8. Akaan seurakunnassa vielä vihkimisen sekä hoitaa syksylle sovitut toimitukset. Salmiovirta sanoo olevansa pyynnöstä käytettävissä kirkollisiin toimituksiin myös jatkossa.

 

Lue myös:

Luonto on tärkeä pastorin perheelle

Hautausmaakierrokset ja luonnon kukoistus houkuttelevat kiertelemään puistojen ohella kirkkomailla – Lue pastorin vinkit soveliaaseen hautausmaalla liikkumiseen