Ilona Kauramaan roskaamista paheksuva kivi voitti Näkymän sarjakuvakilpailun – rap-artisti Paleface toteaa kiven edustavan luontoa, joka maksaa kovaa hintaa kuluttavasta elämäntavastamme

Sarjakuvakilpailun tuomarina toiminut Paleface totesi Ilona Kauramaan teoksen antavan hienosti kasvot luonnolle.

17. kertaa järjestetty Näkymä-ympäristötaidenäyttely polkaistiin käyntiin avajaistilaisuudessa lauantaina Toijalan rautatieasemalla. Samalla Näkymän suojelija, Palefacena tunnettu rap-artisti Karri Miettinen, julkisti valitsemansa nuorten sarjakuvakilpailun voittajatyön. Kilpailun teemana oli Kelaa hei! Ajattele rokimmin, ajattele ympäristöäsi. Kilpailun voittaneen työn on tehnyt Yläneeltä kotoisin oleva ja nykyisin Tampereella kirjallisuustiedettä opiskeleva taiteilija Ilona Kauramaa.

Ilona Kauramaa on tehnyt sarjakuvaa kymmenisen vuotta, mutta piirtämään taiteilija alkoi noin vuoden ikäisenä. Ensimmäiset piirustukset kuvasivat etanoita. Sarjakuvakilpailun teeman Kauramaa tunsi itselleen läheiseksi.

– Arvostan ympäristöasioita ihan hirveästi, Kauramaa toteaa.

Kauramaan teoksessa kivenmurikka paheksuu retkeilijöiden luontoon jättämiä roskia. Taitelijan mukaan idea teokseen lähti kilpailun teemasta, jossa kehotetaan ajattelemaan rokimmin.

– Ajattelin heti kiviä, sillä kivi on englanniksi rock, Kauramaa kertoo.

Tuhannen euron palkintosumman Kauramaa aikoo käyttää toiseen sarjakuvaprojektiin, jota hän tekee työryhmäänsä kuuluvien Pinja Bergmanin ja Julia Stenmanin kanssa.

– Meiltä on tulossa Myrskyn silmä -niminen kokopitkä seikkailuromaanisarjakuva. Siitä on Tampereen seudulla ollut muutamassa kirjastossa pieni näyttely, Kauramaa sanoo.

Kauramaan mukaan hän ei osannut odottaa sarjakuvakilpailun voittoa.

– Olin tosi yllättynyt, mutta täytyy sanoa, että se oli hauska yllätys, Kauramaa nauraa.

Ilona Kauramaa oli iloisesti yllättynyt sarjakuvakilpailun voitosta.

Ympäristö ja taide puhuttelevat Palefacea

Sarjakuvakilpailun tuomarina toiminut Paleface toteaa Kauramaan teoksen antavan hienosti kasvot luonnolle.

– Toinen hieno asia on se, että me katsojat tulemme osaksi tätä teosta. Tykkään teoksen pelkistetystä kerronnasta; kivi on pääroolissa, mutta silti me voimme kuvitella joukon retkeilijöitä, jotka tulevat paikalle ja roskaavat. Kivi edustaa symbolisesti luontoa, joka maksaa kovaa hintaa kuluttavasta elämäntavastamme, Paleface kertoo.

Paleface totesi lähteneensä Näkymän suojelijaksi siksi, että ympäristö ja taide puhuttelevat häntä paljon.

– Ympäristö tarkoittaa minulle luontoa, sen balanssia ja biosfääriä, jotka tällä hetkellä ovat uhattuina. Sen myötä ihmiskunnan tulevaisuus on uhattuna. Ympäristö tarkoittaa myös kaupunkitilaa ja sitä millaisessa interaktiossa me ihmiset, kaupunkilaiset ja taiteilijat voimme olla asuinympäristömme kanssa, Paleface pohtii.

Taidetta Paleface kuvailee miekaksi, kilveksi, omaksi ammatiksi ja sisäiseksi tarpeeksi, jonka kautta hän pystyy selittämään, muokkaamaan ja manipuloimaan ympäristössään olevia asioita ja tuottamaan niistä uusia teoksia.

– Sen takia olen myös sarjakuvan suuri ystävä, Paleface kertoo.

Ympäristö tarkoittaa Palefacelle muun muassa luontoa, sen balanssia ja biosfääriä, jotka tällä hetkellä ovat uhattuina.

Esillä myös osa baarin sisustusta

Ilona Kauramaan teos on nähtävillä Toijalan rautatieaseman vieressä radan puolella. Rautatieaseman sisä- ja ulkopuolella on myös sarjakuvataiteilijoiden Solja Järvenpään ja Ville Pynnösen sekä valokuvaaja Jukka Tiluksen näyttely Näkymiä radan varrelta, Toijala–Riksu–Lahti. Ville Pynnösen työssä on näkymiä Riihimäeltä ja Jukka Tilus on kuvannut Toijalan markkinoita.

Näkymän toinen tuottaja Solja Järvenpää kertoi avajaistilaisuudessa oman osuutensa näyttelystä edustavan Lahtea.

– Teokseni on yhdestä näyttelystä, joka on ollut edesmenneen vakiobaarini sisustus. Nyt sitä on vähän karsittu, joten koko baaria ei ole täällä esillä, Järvenpää kuvailee.

Nahkialanjärven puistossa puolestaan sijaitsee taiteilija Mikaela Mansikkalan ja muusikko Jyrki Monosen ääniteos Kenen ääni kuuluu: pääosassa mielenterveystoipujien kokemukset.

– Kävin noin 30 mielenterveystoipujan kanssa keskusteluja vallankäytöstä ja kuinka se näkyy heidän elämässään, Mansikkala sanoo.

Mansikkalan ja Monosen teoksen linkki löytyy Nahkialanjärven puistossa olevista kylteistä, joista sen voi ladata kuunneltavaksi. Kyltit ovat myös itsessään teoksia. Lisäksi Akaan Seudun Osuuspankissa on esillä Sami Makkosen Kalevala-näyttely ja Toijalan keskusta-alueella Jaana Suorsan hymiöteos. Suorsan työssä eriaisia hymiöitä on asetettu paikkoihin, joita hymiön ilme kuvaa. Teokseen liittyy myös bongauskilpailu.

Tilaisuuden avajaispuheen piti kaupunginjohtaja Antti Peltola.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola toivotti yleisön tervetulleiksi Näkymän avajaisiin.

Ilona Kauramaan teoksessa kivi paheksuu retkeilijöiden luontoon jättämiä roskia.

Paleface sai läksiäislahjaksi Akaan kaupungilta ja kaupunginjohtaja Antti Peltolalta purkillisen hunajaa.

Mikaela Mansikkalan (vas.) teos sijaitsee Nahkialan puistossa ja Solja Järvenpään Toijalan rautatieasemalla.

Solja Järvenpään teoksessa on osa hänen entisen vakiobaarinsa sisustusta.

Ville Pynnösen teoksessa on kuvia Riihimäeltä.

Jukka Tilus on kuvannut Toijalan markkinoita.

Paleface kertoi pitävänsä Ilona Kaurasen teoksen pelkistetystä kerronnasta.

Mikaela Mansikkalan ja Jyrki Monosen teoksen linkki löytyy Nahkialanjärven puistossa olevista kylteistä, joista sen voi ladata kuunneltavaksi.

Jaana Suorsan hymiöitä on aseteltu ympäri Toijalan keskustaa. Ainakin yksi niistä tosin on jo kadonnut.

Jaana Suorsa toimii 17. Näkymän kuraattorina.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.