Lakua, hattaraa, pallonheittoa ja yllätyspalkinto onnenpyörästä – niistä on oiva markkinapäivä tehty

Torin jäätelökioskilla riitti asiakkaita helteisinä markkinapäivinä.

Toijalan Markkinoita vietettiin perjantaina ja lauantaina jo viidettäkymmenettä kertaa. Myyjiä oli tullut monista suunnista ja eri maakunnista. Markkina-alueella käyskennellessään kävijä saattoi löytää esimerkiksi muurinpohjalettujen tarjoilijoita Savosta, helavöin ja puukoin koristettuja vaatteita Pohjanmaalta, kukkoja ja muita suolaisia Kerimäeltä sekä hämeenlinnalaistuneen rovaniemeläisen tekemiä lahjatavaroita.

Paikallistakin saattoi markkinoilla tukea, joskaan akaalaistoimijoiden markkinapaikkoja ei ollut merkitty markkinavieraiden  Toijalalaisyrittäjä Hansku Vihervaara myi markkinoilla yrityksensä Heleä Designin tuotteita, kuten kierrätysmateriaaleista ja keramiikasta tehtyjä koruja ja Akaa-aiheisia kangaskasseja.

Vihervaara halusi markkinoilla tartuttaa ihmisiin Akaa-tyytyväisyyttä, jota hän pyrkii tuotteillaankin välittämään.

– Minua harmittaa yleinen mököttäminen ja kotikaupunkimme parjaaminen. Täällä on hyvä olla, ja Akaasta on syytä olla iloinen!

Hansku Vihervaara oli yksi markkinoiden harvoista akaalaismyyjistä.

Kotiin viemisinä herkkuja ja käsivoidetta

Toijalalaiset veljekset Jalle Mäntysalo, 8, ja Juno Mäntysalo, 10, kiertelivät markkina-alueella perjantaina iltapäivällä. He olivat juuri valinneet kosmetiikkayrityksen teltalla onnenpyörästä palkinnoksi hunajan ja maidon tuoksuisen käsivoiteen.

– En tiedä, miten tätä käyttäisin. Taidamme antaa sen äidille, Jalle tokaisee.

Reipas kaksikko oli ehtinyt jo maistella lakua ja hattaraa, ja ainakin pallonheittoa piti vielä päästä kokeilemaan.

– Saimme mummulta markkinarahaa, kun palautimme pulloja. Jalle tykkää hattarasta niin paljon, että ostimme sitä yhdessä ja hän osti vielä lisää omilla rahoillaan, Juno selostaa.

Pojat tykkäävät käydä markkinoilla joka vuosi. Seuraavaksi he aikoivat suunnata isänsä luokse ja kenties palata vielä torille nauttimaan tunnelmasta yhdessä isän kanssa.

– Täältä tulee aina hyviä muistoja, kun heitetään palloa ja on narunvetoa ja kaasupalloja ja lakua. Markkinoille pitää päästä aina heti kun mahdollista, pojat intoilevat.

Juno (vas.) ja Jalle Mäntysalo aikoivat tulla illalla isän kanssa markkinoille ostamaan kenties vielä lisää hattaraa.

Pirteä päähine suojasi paisteelta

Toisia vetää markkinoille herkkujen houkutus, toisia taas uteliaisuus. Miehensä Hannu Mikkosen kanssa markkinoille tullut Riitta Mikkonen halusi tänäkin vuonna kiertää markkinat läpi ja nähdä, mitä kaikkea alueella on myytävänä.

– Täällä aina myydään sellaista, mitä ei myydäkään tavallisissa kaupoissa. Sitä haluaa ottaa selvää, löytyisikö markkinoilta jotain ihmeellistä.

Mikkoset asuvat aivan Toijalan torin lähistöllä ja tapaavat markkinoilla vuosittain muutamia tuttuja. Heidän mielestään markkinat tuovat kylälle mukavaa vipinää, jota saisi olla tavallisinakin toripäivinä. Pariskunnan mielestä elävä musiikki virkistäisi toritunnelmaa.

Markkinapäivän helteeseen he olivat varautuneet ilahduttavan värikkäillä päähineillä. Riitan kesämyssy oli hankittu Viron Haapsalosta, ja Hannun päähän kiedottu kevyt huivi oli hankittu alun perin suojaamaan alkavaa kaljua tuulelta mopoillessa. Torialueen keskellä istuskeleva pariskunta oli rohkeine hattuineen hauska näky.

– Ostin juuri tästä markkinoilta kirkkaan punaiset housutkin! Riitta Mikkonen toteaa.

Lue myös: Liian kuuma aurinkoaalto teki hallaa markkinoille

Riitta ja Hannu Mikkonen olivat suojautuneet helteeltä lystikkäillä kirkkaan värisillä päähineillä.

Toijalassa asuvat äiti Janina Tuominen ja tytär Pihla Virtanen harkitsivat yhdessä, uskaltaisiko 2-vuotias Pihla hypätä 20-vuotiaan Elsa-ponin selkään. Pihlaa jännitti kovasti, mutta ponin silittäminen ja huomio samanvärisistä asusteista saivat pikkutytön hymyilemään.

Tuulenpuuskat lennättivät kiteeläisen yrittäjän Petri Päivisen kaasupalloja ympäriinsä. Kuuma sää sai osan potentiaalisista asiakkaista jättämään markkinat väliin.

Karvakaverit oli huomioitu kuumana päivänä hellyttävällä viestillä akaalaisyrittäjän myyntipaikalla.

Hämeenlinnasta tullut Teija Haapasaari oli myymässä perjantaina itse tekemiään lahja- ja koristetavaroita. Rovaniemeltä kotoisin oleva nainen kertoi olevansa ensimmäistä kertaa myymässä minkäänlaisilla markkinoilla.

Valkeakoskelta tulleet Taikaponit Salli ja Kiia pitivät taukoa ja murkinoivat ponitalutuspaikan nurkalla.

Valkeakosken musiikkiopiston rytmimusiikin harrastajat Milja Hiltunen (vas.), Erika Fuss ja Jessica Sakala viihdyttivät markkinayleisöä muiden muuassa Adelen hitillä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.