Viialan Eläkeläisten lauluryhmä Lepposet esiintyi kuurosokeille – Silmäkulmat kostuivat sekä laulajilla että yleisöllä

Viialan Eläkeläiset ja sen lauluryhmä Lepposet sai kutsun Suomen Kuurosokeat ry:n toimintakeskukseen Tampereen Hervantaan.  Kun vierailukohteesta kerhossa mainittiin, ensimmäinen ajatus oli, että mitä ihmettä lauluryhmällä ja hanurilla olisi annettavana kuurosokeille ihmisille.

Annettavaa ja saatavaa puolin ja toisin oli yllättävän paljon, mikä ilmeni, kun vierailumme toteutui 22.5.

Toimintakeskuksessa meidät toivotti tervetulleeksi Heli Virintie. Tilaisuuden aloitimme yhteisellä kahvittelulla. Sen jälkeen kerroimme kerhomme toiminnasta ja lauluryhmämme Lepposet esittäytyi ja esitti kappaleet Kultainen nuoruus, Vanha kulkuri ja Meidän talon haitarisäestäjänä Esko Lehtonen. Kappaleet tulkitsi viittomakielelle akaalainen Sisko Hiltunen, joka on työskennellyt toimintakeskuksessa kodinhoidon ohjaajana. Hiltunen oppi viittomakielen ensimmäisenä kielenään lapsuudenkodissaan, koska hänen molemmat vanhempansa olivat kuuroja.

Oli sykähdyttävää ja yllättävääkin nähdä, miten ihmiset eri aistiensa välityksellä nauttivat musiikkiesityksistä. Osa katsoi viittomia, osalle tekstit viitottiin käteen, osa kuunteli kuulokkeiden kautta. Harvoin näkee niin iloisia ja onnellisia ilmeitä. Silmäkulmat kostuivat niin laulajilla kuin yleisölläkin. Harvoin olemme saaneet olla läsnä niin tunteita täynnä olevassa tilaisuudessa. Suuret kiitokset kaikille mukana olleille.

Raili Junnila

Kuurosokeille lauloivat Tuomo Huhtala (takarivissä vas.), Pentti Määttänen, Timo Heino, Liisa Lehtimäki sekä Pirkko Sulander (eturivissa vas.), Raili Huhtala, Terttu Laaksonen ja laulut viittomakielellä tulkinnut Sisko Hiltunen. Lauluryhmää säesti haitarilla Esko Lehtonen. Kuva Jukka Katajisto.

 

Kuurosokeiden toimintakeskus sijaitsee Tampereen Hervannassa. Talo palvelee koko Suomea. Kuva Jukka Katajisto.