Harjakorkeuteen noussut Etelä-Pirkanmaan vuodeosasto on esimerkki sote-asioiden hyvästä hoidosta

Valkeakosken aluesairaalan yhteyteen rakentuvan Valkeakosken seudun terveyskeskussairaalan urakka valmistuu alkuvuodesta 2020.

Valkeakosken aluesairaalan yhteyteen rakentuva Valkeakosken seudun terveyskeskussairaala on nyt harjakorkeudessa. Yksikköön keskitetään Akaan, Urjalan ja Valkeakosken eli koko Etelä-Pirkanmaan vuodeosastopalvelut. Rakennuksen harjannostajaisia vietettiin perinteisesti puheiden, ruokailun, kakkukahvien ja esittävän taiteen merkeissä keskiviikkona 15. toukokuuta.

Tilaisuuden tervetuliaissanat lausui Etelä-Pirkanmaan Palvelukiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Pasi Orava. Yhtiö on uudisrakennuksen rakennuttaja ja edellä mainittujen kuntien omistama. Lisäksi tilaisuudessa kuultiin puheenvuorot tilaajien edustajalta Valkeakosken kaupunginjohtajalta Jukka Varoselta sekä pääurakoitsija YIT Suomi Oy:n aluejohtajalta Janne Korjalta. Harjannostajaisten taiteellisesta annista vastasivat Duo Tervaniemi sekä Marko Itkonen.

Tilaisuuden tervetuliaissanat lausui Etelä-Pirkanmaan Palvelukiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Pasi Orava.

Keskittäminen on eteenpäin katsomista

Palvelukiinteistöjen hallituksen puheenjohtajanakin toimiva Jukka Varonen kertasi puheessaan rakennushankkeen alkuvaiheita. Keskustelut Etelä-Pirkanmaan kuntien yhteisestä vuodeosastosta alkoivat vuoden 2014 lopulla, kun kaikissa kolmessa kunnassa oli selvä tarve terveyskeskusten vuodeosastojen peruskorjaukselle tai uudisrakentamiselle. Palveluiden keskittämisen hyödyt tulivat ilmeisiksi alle vuoden kestäneen selvitystyön aikana.

– Oli taloudellisesti edullisempaa tehdä yksi yhteinen yksikkö kuin ylläpitää erikseen kolmea kohdetta. Lisäksi alueen kuntien terveyskeskuksissa vuodeosastopaikkojen tarve oli merkittävästi vähentynyt, kun palveluasumisen tarjonta oli lisääntynyt, Varonen perustelee.

Varosen näkemyksen mukaan palveluiden keskittäminen vähentää potilassiirtoja ja edistää Valkeakosken sairaalan asemaa vahvana pirkanmaalaisena sotekeskittymänä. Alueen vahva asema ympärivuorokautisine hoitopalveluineen on myös Akaan ja Urjalan asukkaiden etu, ja Varosen mielestä rakennushanke on ollut kaikkien tahojen kannalta erittäin onnistunut ja eteenpäin katsova ratkaisu.

– Olemme olleet hyvänä esimerkkinä koko muulle Pirkanmaalle siitä, miten nämä sote-asiat pitäisi järjestää. Olemme ratkaisseet sen, missä valtakunnan tasolla kompastellaan vuodesta toiseen, Varonen kuvailee epäonnistuneisiin sote-uudistusyrityksiin viitaten.

Valkeakosken kaupunginjohtaja Jukka Varonen ei säästellyt ylistyssanoja Valkeakoskelle rakentuvasta uudisrakennuksesta kertoessaan. Hänen mielestään uusi palveluiden keskittymä vahvistaa Valkeakosken sairaalan aluetta ja palvelee kaikkia Etelä-Pirkanmaan asukkaita.

Kalusteet eivät ole kustannusarviossa

Uudisrakennuksen maanrakennustyöt alkoivat kesällä 2018 erillisenä urakkana ja varsinainen rakentaminen lokakuussa 2018. Suunnitelmana on saada rakennus valmiiksi alkuvuodesta 2020.

– Varsinainen käyttöönotto tarkentuu myöhemmin. Itse tietysti toivon, että päästäisiin mahdollisimman nopeasti käyttämään tiloja, ettei hukka-aikaa syntyisi, Jukka Varonen toteaa.

Rakennukseen valmistuu 63 modernia ja tilavaa potilashuonetta, joissa tulee olemaan enintään 97 potilaspaikkaa. Arviolta 10 paikkaa on suunniteltu parantumattomasti sairaiden potilaiden ja heidän läheistensä hoidon tarpeisiin.

Vuodeosastopaikkojen lisäksi terveyskeskussairaalaan rakentuu tiloja laboratoriopalveluja tuottavalle Fimlab Laboratoriot Oy:lle, Tays Sydänsairaalalle sekä Taysin Kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitokselle. Tilaa valmistuu myös kappelille ja vainajien säilytykselle.

Sairaalan bruttoala on 5762 neliömetriä ja veroton kustannusarvio 14,4 miljoonaa euroa. Irtokalusteiden hankkimisesta tulevia kuluja ei ole sisällytetty kustannusarvioon, vaan ne käsitellään Varosen mukaan erikseen.

Pääurakoitsija YIT Suomi Oy:n aluejohtaja Janne Korja puhui harjannostajaisissa työturvallisuudesta ja -hyvinvoinnista. Korjan mukaan rakennushankkeille on ominaista niiden monimutkaisuus, eikä tapaturmilta ole vältytty terveyskeskussairaalankaan rakennustöissä.

Työtapaturmilta ei ole vältytty

Pääurakoitsijan edustaja Janne Korja harmitteli työturvallisuus ja -hyvinvointiseikkoihin keskittyneessä puheenvuorossaan rakennustyömaalla sattuneita tapaturmia. Työtapaturmia on viikoittaisista työturvallisuustarkastuksista eli TR-mittauksista huolimatta sattunut viisi. Korjan mukaan yksi tapaturmista on ollut erittäin vakava.

Korja kertoi, että työturvallisuustarkastuksia on pidetty 24 kappaletta ja että niiden tulosten keskiarvo on ollut YIT:n korkealle asetetun tavoitetason mukainen. Korja vakuutti, että työmaan turvallisuuden eteen tehdään kovasti töitä.

Harjannostajaisten musiikista vastasi Duo Tervaniemi. Duon muodostaa pariskunta Sanna-Kaisa Tervaniemi ja Jussi Tervaniemi.

Marko Itkonen nauratti harjannostajaisväkeä drag-esityksellään.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.