Puolustusvoimat pyykkää, Kylmäkosken vankila jakelee − Akaassa juhlittiin kahden turvallisuusalaan keskittyvän ministeriön poikkeuksellista yhteistyötä

Ajatus vankivaatteiden käsittelyn keskittämisestä lähti Risen tekstiilihuoltovastaava Veikko Aikiolta, joka tässä esittelee Hubin terminaalitiloja Kylmäkoksen vankilassa. Kuva: Antti Luukkanen.

Kylmäkosken vankilassa vihittiin keskiviikkona virallisesti käyttöön vankivaatteiden valtakunnallinen Hub. Suomeksi termi voidaan kääntää solmukohdaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Suomen vankivaatetuksen varastointi, lajittelu ja jakelu keskitetään yksinomaan Kylmäkosken vankilaan. Vankilaan on tätä varten remontoitu 400 neliö tila, joka ei aiemmin ollut hyötykäytössä.

Keskiviikkona juhlistettiin myös Puolustusvoimien ja Rikosseuraamuslaitoksen eli Risen yhteistyötä. Kun pesulatoiminta Hämeenlinnan vankilassa viime kesänä päättyi, siirtyi vankivaatteiden pesu Puolustusvoimien vaatetuskorjaamon alaisuuteen Säkylään.

Tilaisuuden avajaistervehdyksen lausunut Risen pääjohtaja Esa Vesterbacka kertoi, että yhteistyötä on viritelty jo useamman vuoden ajan, vaikka rajoittava lainsäädäntö on tehnyt siitä toisinaan hankalaa.

− Mutta nyt tilanne on parempi, mistä tämä on yksi hieno esimerkki.

Risen tekstiilihuoltovastaavan Veikko Aikion mukaan kahden turvallisuusalaan keskittyneen ministeriön keskinäinen yhteistyö on Suomen oloissa poikkeuksellista.

Hub-idean isäksi osoittautunut Aikio ja Puolustusvoimien vaatetuskorjaamon johtaja Markku Hannus korostivat, että yhteistyön laillinen puoli on hoidettu huolella ja sopimuksen juridinen pohja pitää.

Puolustusvoimien ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyötä on aiemmin haitannut byrokratia, mutta eri ministeriöt pystyvät tällä hetkellä toimimaan yhdessä vähemmällä säätämisellä. Vankivaatteiden Hub-hanke vihittiin käyttöön Kylmäkosken vankilassa 15. toukokuuta. Seremoniamestareina toimivat Puolustusvoimien talousvarikon päällikkö everstiluutnantti Kalervo Raunama sekä Risen pääjohtaja Esa Vesterbacka. Kuva: Antti Luukkanen.

Vankeinhuollon uusi strategia

Vankien vaatehuollon keskittäminen tuo säästöjä, mutta Aikio ja Hannus huomauttivat, ettei pelkkä kustannustehokkuuden korostaminen tee autuaaksi. Tärkeämpää on ymmärtää kustannustietoinen ajattelumalli, eli mitä mikäkin vaihe maksaa ja miksi.

Uusien ratkaisujen hakeminen tuli ajankohtaiseksi, kun päätettiin, ettei Hämeenlinnaan rakennettavaan digitaalisia ominaisuuksia käyttävään uuteen ”älyvankilaan” olla rakentamassa enää uutta pesulaa. Tämän taustalla on valtakunnallinen vankeinhoidon strategia, jossa vankiloiden halutaan keskittyvän ydintehtäviinsä.

Uuden pesulan investointikuluissa säästettiin arviolta kolme miljoonaa euroa ja Puolustusvoimien ja Risen yhteistyössä on laskettu säästettävän vuoden loppuun mennessä 1,3 miljoonaa euroa. Jatkossa säästöä on arvioitu kertyvän valtiolle 750 000 euroa vuodessa.

Hub-tilojen remontointi Kylmäkoskella maksoi 250 000 euroa.

Kilpailuttamisen tarve vähenee

Säästöjen lisäksi Puolustusvoimien ja Risen yhteistyöllä on myös muita seurauksia.

− Ympäristöystävällisyys ei ole sidoksissa kustannustehokkuuteen. Tämän järjestelyn ansiosta energiankulutus on lähes puolittunut, Aikio iloitsi.

Markku Hannuksen mukaan säästöpolitiikka tulee todennäköisesti jatkumaan tulevaisuudessakin. Pesulatoiminnan siirtyminen Puolustusvoimille merkitsee myös sitä, että jatkossa resursseja sitovan kilpailuttamisen tarve vähenee, kun asiaa on mietitty jo etukäteen.

Molemmat osapuolet myönsivät, että uhkakuviakin uuteen systeemiin sisältyy, mutta toistaiseksi kumppanuuden hallinta on sujunut hyvin eikä ristiriitoja käskyvaltasuhteissa ole ilmennyt.

Tavoitetilaksi vuoteen 2025 mennessä on asetettu, että suoria vaatekuljetuksia isoihin vankiloihin voitaisiin lisätä ja yhdistää kuljetuksia Puolustusvoimien omien kuljetusten kanssa.

Vankilanjohtaja Harri Rämön mukaan halukkaita työntekijöitä on Hubiin riittänyt. Uusi vaatehuolto työllistää tällä hetkellä 6-8 vankia. Kuva: Antti Luukkanen.

Halukkaita työntekijöitä on riittänyt

Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö oli hänkin tyytyväinen yhteistyön lopputulokseen.

− Mielikuva kankeista instituutioista ei selkeästikään päde.

Hub työllistää Aikion lisäksi kaksi ohjaajaa sekä 6−8 vankia. Rämö myönsi suhtautuneensa epäillen, kuinka halukkaita vangit ovat ryhtymään uusiin työtehtäviin vaatteiden lajittelun ja pakkaamisen parissa. Avajaisjuhlallisuuksissa hän totesi olleensa väärässä.

Kylmäkoskella vangit työskentelevät vaatepuolen lisäksi esimerkiksi tiivisteiden valmistamisen ja pakkauksen sekä ravikärryjen osien valmistamisen parissa.