Vilpitön auttaja ei pujota köyttä kaulaan ja voi löytää kansainvälistymisen avaimet – Yrityskummi kertoo yrittäjälle hyvät ja huonot uutiset

Toiminnanjohtaja Tapani Kaskelä kävi kertomassa Akaan yrittäjille Pirkanmaan Yrityskummit ry:n toiminnasta.

Viime vuonna Pirkanmaan Yrityskummit ry:n kummit tekivät 7 800 tuntia mentorointia pirkanmaalaisissa yrityksissä. Kummit jakavat omaa osaamistaan. Kun kummin ja yrittäjän välille syntyy luottamus, tapaamisissa keskustellaan hyvin henkilökohtaisistakin asioista.

– Mentorointi on keskustelua, kuuntelua, haastamista ja sparraamista. Kummi haluaa vilpittömästi vain auttaa ja jakaa omaa osaamistaan toisen kanssa, sanoo Pirkanmaan Yrityskummien toiminnanjohtaja Tapani Kaskela. Kaskela vieraili Akaan yrittäjäyhdistyksien aamukahvitilaisuudessa Viialassa perjantaina.

Yhteistyö kummien kanssa käynnistyy tavallisimmin yritysklinikalla, johon yrittäjä ja joskus myös yrityksen avain henkilöt kutsutaan. Paikalla on myös yrityskummeja.

– Tämä noin kaksituntinen tapaaminen rauhoitetaan kokonaan yrityksen asioihin. Keskustelemme, kyseenalaistamme ja haastamme. Tämän jälkeen yritys saa kummin tai voimme myös ohjata yrittäjän verkostomme muiden asiantuntijoiden luo. Kummi ei ota vastuuta yrityksestä, eikä tee päätöksiä. Kummi antaa näkemyksensä asioista yrityksen käyttöön.

Viime vuonna Pirkanmaan Yrityskummien palveluksia käytti 158 yritystä. Yrityskummeja Pirkanmaalla on yli 200, joista aktiivisesti toimii noin 100.

– Yhdellä kummilla on kolmesta neljään yritystä. Tämä riippuu siitä, onko kummi työelämässä vai ei. Joillakin saattaa olla seitsemänkin yritystä, mikä on jo täysipäiväistä osallistumista. Klinikoita pidettiin viime vuonna 175, joten kyllä kummeille töitä tulee, kertoo Kaskela.

Kummeina on yritysjohtajia, yrittäjiä ja eri erikoisalojen asiantuntijoita.

– Naisia on kummeina vähemmän. Ja kun tiedämme, että esimerkiksi hoivapalveluyritysten määrä lisääntyy, naiskummeja tarvittaisiin enemmän. No toki raavaat miehetkin kummeiksi pystyvät.

Kummien toiminta on hyvin luottamuksellista, jopa salaista. Pienillä paikkakunnilla toimiviin yrityksiin, kummi tulee yleensä muualta.

Mukaan pääsee soittamalla

Kynnys käyttää Pirkanmaan Yrityskummien palveluja on tehty mahdollisimman matalaksi. Mukaan pääsee ottamalla yhteyttä Yrityskummien kotisivun kautta tai soittamalla suoraan toiminnanjohtaja Tapani Kaskelalle numeroon 050 303 9000.

– Sovimme klinikka-ajan ja otan yhteyden kummeihin. Kummit saavat itse oman kiinnostuksen mukaan päättää, tulevatko mukaan eli onko heillä jotakin annettavaa. Sitten kutsun porukan koolle. Itse klinikalla ei vielä tarvitse kertoa, kenet haluaa kummiksi. Useimmiten menee viikko tai kaksi, ennen kuin yrittäjä tekee päätöksen. Useimmille riittää klinikan keskustelu, vajaa puolet ottaa kummin.

Kummi sitoutuu yritykseen ilmoittautuessaan klinikalle. Kun yrittäjä valitsee kumminsa, sitoutuminen vielä vahvistetaan, koska klinikalla voi vaikkapa ilmetä, että kummi onkin jäävi.

– Kun yrittäjä ja kummi on löytänyt toisensa, tehdään toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja sovitaan ensimmäinen kummitapaaminen. Se, kuinka usein yrittäjä ja kummi tapaavat, on molempien oma asia. Alussa ollaan tekemisissä aktiivisemmin. Pisimmät kummisuhteet Pirkanmaalla ovat kestäneet kahdeksankin vuotta, joten puhelimellakin asioita on varmaan hoidettu. Keskimäärin kummin ja yrittäjän yhteistyö kestää kolmesta neljään vuotta.

Akaan kaupungin yrityskoordinaattorina juuri aloittanut Jukka Turunen on yksi Pirkanmaan Yrityskummien kummeista.

Kummin voi myös vaihtaa ihan vaikka siitä syystä, että naama ei miellytä. Kummi voi myös ehdottaa toista kummia, kun oma osaaminen ei riitä. Kummeja voi olla yrittäjällä myös useampikin. Kummien toiminta on yrittäjälle ilmaista. Yrittäjä pääsee Pirkanmaan Yrityskummien asiakkaaksi 120–200 euron liittymismaksulla riippuen yrityksen koosta.

Apua tarvittaessa heti

Tavallisimmin kummi tarvitaan sparraamaan yrittäjää. Pirkanmaan Yrityskummien kantava motiivi on halu auttaa ja tahto luoda menestystarinoita. Pirkanmaan Yrittäjien kanssa Yrityskummit on käynnistänyt 2017 tukipalvelun myös akuutteihin tilanteisiin.

– Yleensä kyseessä ovat talousasiat, mutta voi olla muutakin. Tähän meillä on oma ryhmänsä. Yrittäjäjärjestö on tässä puolueeton toimija, jossa aina vastataan puhelimeen. Sieltä asia tulee minulle ja sovin välittömästi tapaamisen yrittäjän kanssa.

Tukipalveluissa yrittäjää auttaa kaksi kummia, jotka käyvät yrittäjän kanssa perusteellisen keskustelun. Toinen kummeista lähtee vielä keskustelun jälkeen katsomaan perään, että sovitut asiat hoituvat.

– Meillä on tässä käytössä hyvä verkosto. Pystymme selvittämään muun muassa heti, millaisessa jamassa yrittäjän veroasiat ovat. On yhteydet mielenterveysseuraan, syöpäyhdistykseen, seurakuntiin ja totta kai myös rahoituslaitoksiin. Aina löytyy henkilö auttamaan. Yrittäjää ei pompoteta yhtään, vaan apu pyritään antaman heti, sanoo Kaskela.

Toiminnan tarpeellisuudesta kertoo se, että talousasioiden tukipalveluihin tulee asiakkaita viikoittain edelleen.

Yritys on aina kaupan

Yrityskummit auttavat yrittäjää tarvittaessa myös omistajanvaihdos- ja sukupolvenvaihdosasioissa. Monelle yrittäjälle yrityksen myyminen tai siirtäminen esimerkiksi lapsille on hyvin herkkä asia. Periaatteessa yrityksen pitää olla aina myyntikunnossa, mutta tosiasiassa itse perustettu yritys on perheenjäsen.

– Kummit eivät tässä tee mitään papereita. Käymme tapaukset tarkkaan läpi ja annamme neuvoja. Usein näissä asioissa tarvitaan ulkopuolisen näkökulmaa. Sukupolvenvaihdoksessa yksi tärkeimmistä huomioista on yleensä se, mikä on luopujan rooli jatkossa.

Uusin Pirkanmaan Yrityskummien aluevaltaus on kansainvälistymispalvelu yrityksille, jotka miettivät maailmalle lähtöä.

– Katsotaan, onko kotipesä kunnossa – ovatko tuotteet, palvelut ja taustat kunnossa. Tähän meillä on kummeja, joilla on kokemusta eri maista ja byrokratiasta aina komennuksia myöten, sanoo Yrityskummien toiminnanjohtaja Tapani Kaskela.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.