SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n hallitus sopii hyvin puolueiden pirkanmaalaisille voimahahmoille

Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell tervehtii ilolla Antti Rinteen esittelemää hallituskoalitiota. - Kansanrintamahallitus sopii tähän aikaan, hän sanoo. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell tervehtii ilolla Antti Rinteen esittelemää hallituskoalitiota. – Kansanrintamahallitus sopii tähän aikaan, hän sanoo. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Pirkanmaan Perussuomalaisten Harri Vuorenmaa ja Pirkanmaan Kokoomuksen Jari Porraslampi ovat yllättyneitä hallitustunnustelija Antti Rinteen puoluevalinnoista hallitusneuvotteluihin. Erityistä huutia saavat huhtikuisten eduskuntavaalien tuloksen mitätöiminen ja rökäletappion kohdanneen keskustan nostaminen hallitusvastuuseen. Pirkanmaan Sosialidemokraattien Harri Sandell, Pirkanmaan Keskustan Tuukka Liuha, Pirkanmaan Vihreiden Perttu Jussila ja Pirkanmaan Vasemmiston Aaron Kallinen ovat puolestaan tyytyväisiä viiden puolueen hallituksen malliin.

Pirkanmaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Harri Vuorenpää on pettynyt Antti Rinteen esittelemiin hallituskaavailuihin. - Vaalitulos ja demokratia saivat huutia. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Harri Vuorenpää on pettynyt Antti Rinteen esittelemiin hallituskaavailuihin. – Vaalitulos ja demokratia saivat huutia. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kun uutinen hallitustunnustelija Antti Rinteen hallitusneuvottelujen jatkajista saavutti pirkanmaalaiset puolueiden johtohenkilöt, heidän puhelimensa alkoivat soida.

SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliitoon ja RPK:n hallituspohja herättää niin suurta ihastusta kuin voimakasta paheksuntaa.

Pirkanmaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Harri Vuorenpää ei peittele tuntojaan, vaan hän sanoo olevansa ratkaisuun hyvin pettynyt.

– Tuntemukseni ovat poikkeuksellisen ristiriitaiset, hän jatkaa.

Vuorenpään mielestä Rinne pyyhkäisi niin huhtivaalien tuloksella kuin demokratiallakin pöydän.

– Miten suuren selkäsaunan saanut keskusta voi olla hallitusneuvotteluissa? hän perää.

– Ihmettelen etenkin keskustalaisten omia hallitushaluja, mies lisää.

Vuorenpää sanoo suoraan, ettei hän olisi odottanut julkisuuteen tuotua hallituskoalitiovaihtoehtoa.

– Rinteen ratkaisu ei noteeraa millään tavalla kansalaisten vaaleissa osoittamaa tahtotilaa. Jos tämä viiden puolueen malli toteutuu, pelkään niin maamme yrittäjien kuin työntekijöiden tulevaisuuden puolesta.

Vuorenpää ei anna korkeaa arvosanaa hallitustunnusteluille. Hän kritisoi voimakkaasti sitä, että perussuomalaisia on kyrmyytetty niin arvopohjan kuin maailmankatsomuksen kustannuksella.

– Me olemme olleet valmiit aitoihin neuvotteluihin ja rehtiin yhteistyöhön, hän korostaa.

Vuorenpää toivoo, että kansalaiset reagoivat hallituskuvioon äänestämällä aktiivisesti tässä kuussa pidettävissä europarlamenttivaaleissa.

Pirkanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi korostaa puolueensa pitäneen kiinni arvoistaan ja tavotteistaan. Tämä on syy siihen, miksi kokoomus ei ole Rinteen hallitussuunnitelmissa. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi korostaa puolueensa pitäneen kiinni arvoistaan ja tavotteistaan. Tämä on syy siihen, miksi kokoomus ei ole Rinteen hallitussuunnitelmissa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Odotan jatkoa jännittyneenä”

Pirkanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi kertoo yllättyneensä aidosti Antti Rinteen kaavailemasta hallituspohjasta.

– Tiedon tultua julkisuuteen, olen fundeerannut tulevaisuutta: mitä kaikkea moinen hallitus tulisi tuottamaan.

Porraslampi ymmärtää oikein hyvin niin kokoomuksen kuin sen uuden eduskuntaryhmän kannan mahdollisuuteen olla mukana mahdollisessa Antti Rinteen hallituksessa.

– Kokoomuslaiset eivät vain kerta kaikkiaan pysty joustamaan meille tärkeissä pääasioissa.

– Odotan jännittyneenä, mitä kaikkea on luvassa ja tulossa.

– Hyvä kysymys on sekin, mikä keskustan tulevaisuus on jatkossa.

”Näyttää hyvältä”

Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell on tyytyväinen Antti Rinteen hallituskaavailuihin.

– Näyttää hyvältä, Sandell kiteyttää.

Puolueveturi muistuttaa, että isossa kuvassa oli tasan tarkkaan kaksi päävaihtoehtoa: sinipuna tai kansanrintamahallitus.

– Neuvottelijat ovat päätyneet hyvään ratkaisuun, Sandell kehuu.

Sandell odottaa SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n mahdollisesti muodostaman hallituksen tarttuvan erityisesti eriarvoisuuden vähentämiseen.

– Pieniä eläkkeitä nostetaan. Koulutukseen satsataan. Liikenneratkaisuja viedään eteenpäin.

Sandell uskoo sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen etenevän 18 maakunnan mallilla.

– Valinnanvapaus jätetään pois.

Sandell on toiveikas myös pirkanmaalaisten ministereiden suhteen.

– Jos kaikki menee hyvin, meillä voisi olla jopa kaksikin ministeriä.

Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja Perttu Jussila luottaa siihen, että SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP löytävät yhteiset tavoitteet hallituksen toimintakyvyn turvaamiseksi.
Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja Perttu Jussila luottaa siihen, että SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP löytävät yhteiset tavoitteet hallituksen toimintakyvyn turvaamiseksi.

”Yhteisiä tavoitteita helppo löytää”

Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja Perttu Jussila on tyytyväinen Antti Rinteen julkistamaan hallituspohjaan.

– SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kesken on helppo löytää yhteisiä tavoitteita, hän uskoo.

Jussila odottaa, että uusi hallitus veisi eteenpäin paitsi Tampereelle myös koko Suomelle tärkeää pääradan kehittämistä.

– Tunnin junayhteys Tampereen ja Helsingin välillä on välttämätön.

Vihreiden johtaja pitää tärkeänä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta toteutettaessa julkiset palvelut pidetään järjestelmän tukirankana. Olennaista on turvata palveluiden saatavuus.

Jussila odottaa toimivaa ratkaisua myös sosiaaliturvauudistukseen.

– Ilmastoasiat on nostettava voimakkaasti esille.

Jussila arvelee, että keskustalla on ollut aidosti korkea kynnys hallitusvastuuseen.

– Odotan uudelta hallitukselta toimeliaisuutta. Luotan siihen, että nimetyt viisi puoluetta pystyvät muodostamaan toimintakykyisen hallituksen.

Pirkanmaan Vasemmiston toiminnanjohtaja Aaron Kallinen odottaa viiden puolueen hallituksen vähentävän kansalaisten välistä eriarvoistumista, jota viime hallitus lisäsi.
Pirkanmaan Vasemmiston toiminnanjohtaja Aaron Kallinen odottaa viiden puolueen hallituksen vähentävän kansalaisten välistä eriarvoistumista, jota viime hallitus lisäsi.

”Vaikuttaa hyvältä pohjalta”

Pirkanmaan Vasemmiston toiminnanjohtaja Aaron Kallinen tervehtii ilolla Antti Rinteen pohjustamaa viiden puolueen hallitusta.

– Vaikuttaa hyvältä pohjalta, hän kommentoi.

– Tässä tilanteessa tämä koalitio on varmasti paras mahdollinen pohja, Kallinen lisää.

Vasemmistojohtaja kertoo osanneensa uumoilla Rinteen julkisuuteen tuomaa hallitusvaihtoehtoa.

– SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP pystyvät muodostamaan hallituksen, joka vähentää kansalaisten välistä eriarvoisuutta.

– Kun hallitusneuvottelut alkavat, ne etenevät varmasti jouhevasti. Linjalle, jossa leikataan köyhimpien ihmisten etuisuuksia, lopetetaan. Paremminkin toimet ovat päinvastaisia.

Kallinen laittoi tänään keskiviikkona ilolla mieleen Antti Rinteen kommentit ilmasto- ja ympäristötoimista.

Metsä Groupin Kemin jättitehdashanke nousee sataprosenttisella varmuudella tulevan hallituksen työpöydälle. Kallisen mielestä investointi on toteutettava.

– Meidän on ratkaistava muuten hiilinielukysymys. Uskon, että molemmat asiat pystytään järjestämään.

Kallinen odottaa uudelta hallitukselta liikennepolitiikkaa, joka edistää koko Suomen kehittymistä.

– Tampereen ja Helsingin välinen tunnin juna on saatava hallituksen agendalle.

Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha on vakuuttunut siitä, että Antti Rinne on tutkinut tarkasti mahdollisuuden, jossa huhtivaalien voittajat olisivat muodostaneet maan uuden hallituksen. Liuha pitää tärkeänä, että uusi hallitus kokee omakseen koko Suomen pärjäämisen. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha on vakuuttunut siitä, että Antti Rinne on tutkinut tarkasti mahdollisuuden, jossa huhtivaalien voittajat olisivat muodostaneet maan uuden hallituksen. Liuha pitää tärkeänä, että uusi hallitus kokee omakseen koko Suomen pärjäämisen. (Kuva: Matti Pulkkinen)

”Tästä se neuvottelu vasta alkaa”

Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha kuvasi tunnelmiaan hallituspohjauutisten jälkeen energisiksi.

– Tästä ne hallitusneuvottelut vasta toden teolla alkavat. Edessä on mittavat selvitykset koskien tavoitteita.

Liuha korostaa hallituspohjaneuvotteluiden edenneen asiallisessa järjestyksessä.

– Antti Rinne katsoi varmasti tarkasti eduskuntavaalien voittajat lävitse. Hän on tehnyt hallitusyhteistyömahdollisuuksien edellytyksistä johtopäätöksensä.

– Keskusta on käynyt kovat pohdinnat niin oppositiosta kuin hallitusvaihtoehdosta. Pidämme kiinni meille tärkeistä tavoitteista.

Liuhan mukaan viiden puolueen hallitus voisi viedä eteenpäin 18 maakunnan varaan rakentuvaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.

– Asia on huolella selvitettävä.

Liuha korostaa, että tulevan hallituksen on otettava ohjelmassaan ja toiminnassaan huomioon maakuntakaupungit ja maaseutualueet.

– Koko Suomi on pidettävä asuttuna ja elinvoimaisena. Koko maan tasapainoinen kehittäminen on kansakunnan etu.

Liuha iloitsee Antti Rinteen tämänpäiväisestä lausunnosta, jossa hän otti myönteisesti kantaa koko maan kattavan liikenneinfran puolesta.

Liuha arvioi, että uuden hallituksen valmistelut vaativat aikaa kuukauden päivät.

– Odotettavissa ei ole viikon pikapyrähdystä.

Liuha arvostaa tämänkertaista hallituksen tunnustelua, koska kaikki mahdolliset asiat on tuotu julkisuuteen. Puolueet ovat jopa kilpailleet vastauksiensa julkistamisessa.

– Ei ole merkkiäkään siitä, että puolueilla olisi ollut vaaleja edeltäviä kassakaappisopimuksia.