Kirkkohallitus myönsi yli 40 000 euroa Viialan kirkolle – remontteihin tarvitaan vielä lisää rahaa

Viialan kirkon kellotorni kunnostettiin kesällä 2013. Tänä vuonna uusitaan kirkon ja seurakuntatalon käyttövesiputkisto ja öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön. Kuva Tarja Antola

Akaan seurakunta saa 41 300 euron valtionavustuksen Viialan kirkon tuleviin remontteihin. Kirkkohallituksen täysistunto päätti avustuksesta tiistaina 16.4.

Viialan kirkossa ja seurakuntatalossa uusitaan käyttövesiputkisto sekä vaihdetaan öljylämmitys maalämpöön. Työt alkavat toukokuussa energiakaivojen porauksella maalämpöjärjestelmää varten.

– Energiakaivoja tulee kymmenen. Kirkossa ja seurakuntatalossa on kuutioita, mikä takia tarvitaan isot systeemit, seurakunnan huoltomestari Kimmo Lyytikäinen kertoo.

Uusia vuotoja ei haluta

Käyttövesiputkistoremontin yhteydessä uusitaan myös lvi-kalusteita. Huoltomestarin mukaan käyttövesiputkiston uusiminen on ajankohtaista, koska osa putkistosta on 1950-luvulta ja osa vuodelta 1982. Remontin toteuttamiseen on vaikuttanut myös seurakuntasalin keittiössä viime vuonna tapahtunut vesivuoto. Nyt kupariputket vaihdetaan muoviputkiin.

– Vanhojen putkien kanssa ei uskalleta enää ottaa riskiä ja odottaa, missä seuraavan kerran joku menee rikki, Lyytikäinen toteaa.

Remonttien on tarkoitus olla valmiina syyskuussa. Huoltomestarin mukaan työt pyritään tekemään kesän aikana niin, että ne eivät estä kirkon ja seurakuntasalin viikonloppukäyttöä.

– Käyttövesiputkiston uusimisessa tulee vesikatoja, jotka pääsääntöisesti ovat viikolla. Viikonlopuksi paikat pyritään saamaan kuntoon, jotta kirkossa ja seurakuntasalissa voidaan pitää esimerkiksi muistotilaisuuksia, Lyytikäinen sanoo.

Budjetin rahat eivät riitä

Kirkkoneuvosto on valinnut Viialan kirkon remonttien tekijäksi edullisimman tarjouksen tehneen Toijalan LVI-Palvelun, jonka kokonaisurakkatarjous oli 236 000 euroa. Urakkatarjouksia jätettiin neljä.

Kirkkohallituksen avustuksesta huolimatta tarjous ylittää seurakunnan talousarvioon Viialan kirkolle varatun määrärahan. Kirkkoneuvosto esittää valtuustolle 70 000 euron lisämäärärahan myöntämistä tarkoitukseen.

Akaan seurakunnan talouspäällikkö Arja Tarelan mukaan talousarvioon määrärahatarve arvioitiin vielä keskeneräisten suunnitelmien pohjalta.

– Nämä kustannusarviot ovat arvauksia. Totuus paljastuu, kun hanke on kilpailutettu. Talousarvioon arvaus on tehty viime vuoden syyskuussa, jolloin suunnitelmat olivat pahasti kesken.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.