Yrittäjät viestittävät kansanedustalle työvoimapulasta – Arto Satonen kannattaa työperäistä maahanmuuttoa

Kansanedustaja Arto Satonen jakoi kuusentaimia perjantaina Akaassa.

Maahanmuutosta keskustellaan vaalikentillä kansanedustaja Arto Satosen (kok) mielestä vähemmän kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Sisäisestä turvallisuudesta keskustelu sen sijaan käy ajoittain kuumanakin.

– Siitä kyllä keskustellaan, että kun meillä on näitä turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen ja valitukseenkin kielteisen päätöksen, niin miksi heitä ei saada nopeammin pois maasta. Miksi heitä ei esimerkiksi saada palautettua nopeasti Irakiin? Kysymys askarruttaa kansalaisia, ja tilanteen koetaan olevan turvallisuusriskikin. Ymmärrän hyvin huolen, sanoo kansanedustaja Satonen.

Myös työperäinen maahanmuutto keskusteluttaa. Arto Satonen kertoo saavansa yrittäjiltä viestejä, että heillä on työvoimapula. Työperäistä maahanmuuttoa myös vastustetaan. Arto Satosen mielestä Suomeen on tervetullut töihin, opiskelemaan tai avioliittoon.

– Maahanmuuttohan on myös hyvin positiivinen asia, ja esimerkiksi työvoimapula on monilla aloilla tosiasia. Suomen on kannettava vastuunsa myös kiintiöpakolaisten ottamisesta pakolaisleireiltä. Hallitsematon maahanmuutto taas pitää järjestää niin, että Euroopan unionin ulkorajoilla selvitetään, kenellä on oikeus tulla tänne ja kellä ei.

Arto Satonen huomauttaa myös, että Suomen rajat eivät ole auki, niin kuin esimerkiksi perussuomalaiset väittävät.

Brexitissä uudet kuviot

Eduskunnan suuri valiokunta määrittelee Suomen kannan Euroopan unioniin liittyvissä asioissa. Tällä hetkellä unionin kuumin asia näyttää olevan Iso-Britannian ero. Valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen ei toivo sopimuksetonta eroa – kovaa brexitiä – eikä toivo Suomikaan.

– Suomi kärsisi kovasta brexitistä. Iso-Britannia on Suomelle erittäin tärkeä kauppakumppani. Meidän nettovientimme on 600 miljoonaa euroa. Olemme suhtautuneet tämänkin takia jatkoajan myöntämiseen Iso-Britannialle myönteisesti, mutta kyllä maan pitää myös osoittaa, mitä jatkoajalla aiotaan tehdä, miettii Satonen.

Iso-Britannia hakee erolle jatkoaikaa kesäkuun loppuun. Suomelle tämä käy, mutta uusia neuvotteluja sopimuksen sisällöstä ei käydä.

– Sitä pidän vaikeana, ellei mahdottomana asiana. Sopimus on paras mahdollinen, mikä on saatu neuvoteltua ja järkevä tehdä. Täytyy muistaa, että ongelmathan eivät johdu Euroopan unionista, vaan Iso-Britannian parlamentti ei ole kyennyt tekemään niitä päätöksiä, mitkä sen olisi pitänyt tehdä, sanoo Satonen.

Suuri valiokunta kokoontuu vielä 10. huhtikuuta evästämään EU:n huippukokoukseen samana päivänä matkustavaa pääministeri Juha Sipilää (kesk). Kokouksen takapäivystäjänä Suomessa toimii Arto Satonen. Tarvittaessa valiokunnan kokouksia pidetään enemmänkin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.