Kolme iloista rosvoa palaa Viialan teatteriin – norjalaiset määräävät tahdin

Kolme iloista rosvoa -näytelmässä näyttämöllä nähdään parikymmentä näyttelijää. Suurin osa on Viialan teatterissa uusia kasvoja. Viime torstain harjoituksissa oli vuorossa esityksen ensimmäinen läpimeno.

Viialan teatterissa perjantaina 22.3. ensi-iltansa saava Kolme iloista rosvoa nähdään harrastajateatterin näyttämöllä toistamiseen. Edellisen kerran sitä esitettiin Viialassa tasan 20 vuotta sitten. Näytelmä oli tuolloin Arto Mantelan ensimmäinen täyspitkä ohjaus. Myös tällä kertaa Kolme iloista rosvoa valmistuu Mantelan ohjaamana.

– Kaksikymmentä vuotta sitten olin ohjaajana tietenkin epävarma, jolloin sitä yritti tehdä kaiken tarkasti sen mukaan, mitä tekstissä lukee. Nyt kun olen tehnyt yli 50 ohjausta, uskaltaa tehdä kokeiluja ja varastoon on karttunut asioita, joita voi ohjauksessa käyttää ja joihin tietää kiinnittää huomiota. Myös teatteriopinnot tuovat uusia ajatuksia tekemiseen, Mantela sanoo.

Mantela aloitti opinnot draamapedagogiikasta vuonna 2001, ja nyt hän suorittaa Master´s of Arts -tutkintoa lontoolaiseen yliopistoon tavoitteenaan saada opinnot päätökseen tänä vuonna. Mantela ei aio kuitenkaan luopua päiväyöstään koulussa. Hän työskentelee eskariopettajana Lempäälässä.

Kaikki alkoi Aatteen voimasta

Viialan teatteri eli yhdistysnimeltään Viialan Työväennäyttämö ry viettää parhaillaan juhlakauttaan. Viialan Työväenyhdistyksen alaisuudessa aloittanut harrastajateatteri esitti vuonna 1908 ensimmäisen pitkän näytelmänsä Aatteen voima, 1948 perustettiin yhdistys Viialan Työväen Näyttämö ja vuonna 1998 teatteri hankki tilat entiseltä nahkatehtaalta.

Juhlan kunniaksi Viialan teatteri on valinnut esitettäväksi menneiltä vuosiltaan yhden aikuisten ja yhden koko perheen näytelmän. Aikuisten näytelmänä teatterissa nähtiin marras-tammikuussa Elävän tarkoitus, jota 1990-luvun puolivälissä esitettiin Siwan alakerrassa. Näytelmä oli teatterille aikanaan sysäys oman tilan hankintaan.

Kolmella iloisella rosvolla teatteri testaa myös koko perheen näytelmien vetovoimaa.

– Jos saamme lapsiperheet hyvin liikkeelle, voimme ruveta tekemään nykyistä enemmän koko perheelle suunnattua teatteria, jota on ollut tähän asti kolmen–neljän vuoden välein. Koska meillä on aika paljon kuluja omasta tilasta, tarvitsemme myös tuloja, jotta pystymme tilan pitämään, Arto Mantela kertoo.

Kolme iloista rosvoa ohjaa Arto Mantela. Hän ohjasi saman näytelmän myös 20 vuotta sitten.

Uusia kasvoja Viialan teatterissa

Kolme iloista rosvoa -näytelmässä näyttämöllä nähdään parikymmentä näyttelijää, joista kaksikolmasosaa on uusia kasvoja Viialan teatterissa. Joukon nuorin on kahdeksanvuotias ja vanhimmat viisikymppisiä.

Thorbjørn Egnerin vuonna 1955 kirjoittamaan lastenromaaniin perustuvan näytelmän tekemistä säätelevät sen alkuperämaasta Norjasta tulevat ohjeet, jotka koskevat muun muassa musiikkia, puvustusta, lavastuksen värimaailmaa ja näyttämöliikuntaa.

– Yleisilme tulee Norjasta. Jos olisimme halunneet näytelmään elävän musiikin, olisi meillä pitänyt olla melkein puolikas sinfoniaorkesteri. Sen sijaan hankimme taustanauhat Norjasta. Emme voi myöskään lähteä muuttamaan esimerkiksi rosvoja hipeiksi, vaan niiden pitää olla sen näköiset kuin Egner on ne luonut, Mantela sanoo.

Ohjaajan mukaan luvassa on värikäs, hauska ja reipas ilotulitus, joka tarjoaa nähtävää lapsikatsojien lisäksi aikuisille. Tarina ei ole kuudessa vuosikymmenessä vanhentunut.

– Siinä ei ole sellaisia asioita tai käsitteitä, joita tämän ajan lapsi ei ymmärtäisi. Aikuisille näytelmässä on paljon yhteiskunnallisia asioita, jotka sopivat hyvin myös tähän päivään. Näytelmän sanoma on yhteisöllisyys ja toisten ymmärtäminen. Vaikka ihmiset olisivat minkälaisia tahansa, voivat he muuttua, kuten rosvoillekin käy, Mantela toteaa.

Koulukirjoja ja vuorosanoja

Rosvokolmikkoa näyttelevät Jenni Saarinen (Kasper), Neea Lumiaho (Jesper) ja Mariia Herckman (Joonatan).

18-vuotiaalle Mariia Herckmanille kevät on kiireinen, sillä näytelmän lisäksi urjalalainen valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin. Päivät kuluvat sekä koulukirjojen että näytelmävihon kanssa.

Teatteria Herckman on harrastanut Valkeakoski-opistossa ja Urjalankylän kesäteatterissa. Vuonna 2017 hän oli mukana Pyynikin kesäteatterin Katti Matikaisessa ja viime vuonna Viialan teatterin Ikiliikkuja-näytelmässä. Herckman on kymmenvuotiaasta asti haaveillut näyttelijän urasta ja aikoo lukion jälkeen hakea teatterikorkeakouluun.

– Lavalla saa hetken olla joku muu ja tuottaa ihmisille erilaisia tunteita, iloja ja surua, Herckman perustelee.

20-vuotias Neea Lumiaho on opiskellut teatteria Suomen Teatteriopiston iltakoulussa. Tampereen yhteiskoulun lukiosta vuonna 2017 valmistunut lempääläläinen työskentelee tällä hetkellä eskariohjaajan sijaisena kotikunnassaan. Lumiaho pyrki pari vuotta sitten teatteriopintoihin, mutta tänä keväänä hakupaperit lähtevät Varalan urheiluopistoon ja Ypäjän hevoskouluun.

Lumiaho on Viialan teatterissa ensikertalainen.

– Tätä näytelmää on ollut mahtava tehdä. Porukka ja näytelmä ovat hyviä. Tänne on ilo tulla.

Neea Lumiaho (vas.) esittää Jesperiä ja Mariia Herckman on Joonatan. Näyttelijöiden mukaan harjoituksiin on mukava tulla.

Esitykset jatkuvat toukokuulle

Nuorimpaan näyttelijäkaartiin kuuluvat 12-vuotias Julius Rokkanen Toijalasta sekä sisarukset 8-vuotias Sohvi ja 12-vuotias Helmi Salonen Tarttilasta. Sohvi esittää koiraa ja Helmi tekee roolit koirana, klovnina ja parissa esityksessä Kamomillana. Julius näyttelee Kamomillan ystävää Tommia.

Helmi Salonen on ollut aiemmin mukana Toijalan Näyttämön Seitsemässä veljeksessä sekä koulunäytelmissä. Julius Rokkanen on ollut mukana teatterikerhon esityksissä sekä 2017 kansanmusikaalissa Akaa100.

– Olen pienestä pitäen tykännyt näyttelemisestä tosi paljon. Täällä tapaa yleensä uusia ihmisiä ja ystävystyy. On kiva tehdä porukalla, Julius Rokkanen kertoo.

Kolme iloista rosvoa -näytelmää esitetään kevään aikana 15 kertaa. Viimeinen esitys on 11.5.

 

Koiraa esittävällä Sohvi Salosella (vas.) ei ole näytelmässä vuorosanoja. Julius Rokkanen puolestaan arvelee osaavansa jo roolihahmonsa Tommin vuorosanat aika hyvin, kun ensi-iltaan on aikaa kaksi viikkoa. Kolmea roolia tekevälle Helmi Saloselle vuorosanojen opettelu on tuttua.

 

Julius Rokkanen sekä Helmi ja Sohvi Salonen viihtyvät näyttämöllä. – Näytteleminen on tosi vapauttavaa, ja porukka on tosi kiva, Helmi perustelee.

 

Manta Nieminen (vas.), Jukka Ussa (poliisimestari Paavali), Pinja Salminen, Marika Mantonen, Anita Ruuskanen (makkaramestari), Suvi-Marja Holkeri-Salmesvuori ja Tiia Jara. Poliisimestarilla ja makkaramestarilla on visainen pulma, miten vangita rosvot, joilla on lemmikkinä leijona.

 

Manta Nieminen (kuljettaja Jytkynen) jakaa joka matkustajalle pienen leivoksen.

 

Suvi-Marja Holkeri-Salmesvuori (Listi), Pinja Salminen (eläinkauppias) ja Anniina Tapioharju (rouva Paavali) odottavat Kardemumman ainoaa raitiovaunua.

 

Julius Rokkanen (Tommi) ja Maire Rokkanen (Kamomilla) suunnittelevat, miten Kamomilla pääsisi  mukaan kaupunginjuhlaan.