Maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen ei poista hyvinvointiyhteiskuntamme suuria ongelmia ja haasteita – uusi hallitus joutuu pureutumaan tuttuihin pähkinöihin

Muutosjohtaja Päivi Nurminen toivoo, että kunnat ottaisivat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vetovastuun. Nurminen on pettynyt Sipilän hallituksen ja eduskunnan toimintaan välttämättömän uudistuksen kariuttamisessa. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Muutosjohtaja Päivi Nurminen kuvaa tätä perjantaita mustaksi ja sateiseksi surun päiväksi, joka viskasi märän rätin muun muassa Pirkanmaan maakunta- ja sote-uudistuksien kymmenien valmistelijoiden kasvoille. Poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Roope Lehto (sd.) odottaa, että eduskuntapuolueet kokoontuisivat pian ja sopisivat jo hyvissä ajoissa ennen huhtikuisia eduskuntavaaleja sosiaali- ja terveydenhuollon remontin tienviitoista. Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) odottaa nopealla aikataululla kaikilta puolueilta kunnollisia ehdotuksia välttämättömän sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi. Hänen mukaansa maakuntahallinto tuskin nousee seuraavan hallituksen agendaksi.

Pirkanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Päivi Nurminen sanoo, että koko kymmenpäinen tiimi on nyt hiljaista porukkaa, jonka on vallannut syvä alakuloisuus.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi Pirkanmaalla on tehty suuri työ. Olemme oikeasti tehneet Suomen parasta uudistusta ja maakuntaa. Ahkerointimme jälkeen olemme nyt sanattomia naisia ja miehiä, hän kuvailee.

Nurminen kiittää kaikkia muutos- ja valmisteluorganisaatiossa työskennellyttä ammattilaista sekä jokaista uuden luomiseen tavalla tai toisella osallistunutta ihmistä.

– Viime vuosien aikana olemme tehneet historiallisen valtavan urakan. Jälki on korkeatasoista.

– Tiedämme, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen jatkuu tavalla tai toisella.

Maakuntien liitot kuskeiksi

Muutosjohtaja Päivi Nurmisen katseet kohdistuvat nyt voimakkaasti toimitusministeriöön, joka jatkaa kaatuneen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työtä.

– Toivon, ettei sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jatkamiseen tule isoa stoppia. Mielestäni kunnat voisivat ottaa kopin remontin turvaamisesta. Kuntien pitäisi hyödyntää maakunnassa tehty työ ja osaaminen täysimääräisesti, Nurminen ehdottaa.

Nurminen odottaa kovasti faktaa Helsingin päästä.

– Kaikissa 18 maakunnassa uudistusta tehneet organisaatiot tarvitsevat tiedot siitä, miten valtiojohto haluaa sote-asiaa vietäväksi eteenpäin. Pohdittavana on esimerkiksi sellainen vaihtoehto, jossa kunnat ottavat vastuun ja lähtevät yhteistyössä edistämään hanketta, hän sanoo.

– Esimerkiksi Pirkanmaalla on 23 kuntaa, joten rutistus ei ole helppo.

Nurmisen mukaan Pirkanmaan uudistus- ja muutosorganisaatio ei halua arkistoida vuosien aikana tehtyä hyvää työtä.

– Arkistoiminen merkitsisi saavutustemme hautaamista, hän kiteyttää.

– Nyt on löydettävä uusi foorumi, jolla välttämätöntä uudistusta viedään tomerasti eteenpäin. Tehtävän ja haasteen organisoiminen on välttämätöntä, jotta hyvälle oraalle saadut uudet toimintatavat voimistuvat.

Nurminen lähettää nykyiselle eduskunnalle terveisiä: – Voi, voi!

– Paikallisella tasolla on kykyä ja vastuullisuutta uudistaa Suomea. Rohkeutta ja näkemyksellisyyttä tarvitaan myös lainsäätämiseen.

Nurminen kuvaa työtään päättävän eduskunnan työskentelytapaa umpihangessa hiihtämiseksi.

– Eduskunnan eripuraisuus on ollut silmiinpistävää. Toivon, että uusi eduskunta kerää tämänkertaista leveämmät hartiat suurten uudistusten taakse, hän vetoaa.

Nurminen korostaa sitä, että Pirkanmaalla on voimavarat tulevaisuuden rakentamiseen, mutta kaikilla maamme maakunnilla asiat eivät ole yhtä hyvin.

– Monen maakunnan pelimerkit kerta kaikkiaan loppuvat!

Pirkanmaan uudistuksen poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Roope Lehto vaatii kaikkia eduskuntapuolueita ripeästi koolle. Lehdon mielestä puolueiden on sovittava sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen uusista tienviitoista ennen eduskuntavaaleja, jotta maakunnissa tehtävä työ ei keskeydy. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Puolueet ratkaiskoot tulevaisuuden

Pirkanmaan muutos- ja uudistusorganisaation poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Roope Lehto vetoaa nyt kaikkiin eduskuntapuolueisiin, jotta ne kokoontuisivat kiireellisesti neuvotteluun. Tämän olisi tapahduttava ennen vaaleja.

– Puolueiden olisi sovittava sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jatkoaskelmerkit. Tämä turvaisi maakunnissa tehdyn huippulaadukkaan työn jatkumisen. Sote-uudistus on joka tapauksessa toteutettava. Hanke on seuraavan hallituksen ykkösasia, Lehto teroittaa.

Lehdon mukaan puolueiden on kyettävä turvaamaan sote-uudistuksen saumaton valmistelu ja eteenpäin saattaminen.

– Kaikki puolueet ovat tehneet Pirkanmaalla sitoutunutta työtä soten hyväksi. Samanlainen henki olisi löydyttävä nyt valtakunnallisestikin.

Lehto toivoo, etteivät puolueet käyttäisi energiaansa toistensa syyttelemiseen.

– Nokittelussa kaikkien panokset menevät hukkaan.

– Samat puolueet ovat eduskuntavaalien jälkeen isojen yhteiskunnallisten uudistuksien äärellä. Nyt tarvitaan rakentavaa yhteistyötä. Poliitikkojen on osoitettava valtiomiesmäisiä käytöstapoja.

”Nyt ehdotukset pöytään!”

Pirkanmaan kansanedustajia johtavan Arto Satosen mukaan ”vaalit ovat alkaneet”.

– Nyt jokaisen puolueen on syytä tuoda perusteelliset ja perustellut ehdotuksensa julkisuuteen, jotta kansalaiset tietävät, miten mikin puolue sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toteuttaisi, Satonen vaatii.

Satosen mukaan eduskunnassa ei ole nähtävissä pahoja välirikkoja, joita maakunta- ja sote-uudistuksen käsittely olisi synnyttänyt.

– Väännöt ovat olleet kovia, mutta ne eivät kosketa henkilöitä vaan asioita, hän korostaa.

Satonen korostaa, ettei maakunta- ja sote-uudistuksen kaatumisen tiimoilta kannata etsiä syyllisiä.

– Mieluumminkin kaikki voimavarat on keskitettävä vakavan haasteen ratkaisemiseen: miten turvaamme laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kansalaisillemme.

Satonen kiittää isosti kaikkia maakunta- ja sote-uudistuksen tekijöitä. Hänen mielestään Pirkanmaalla tehty työ on ollut valtakunnallisesti esimerkillistä.

– Nyt vastuullisten poliitikkojen on huolehdittava siitä, ettei tehty työ valu hukkaan, vaan hyvät käytännöt saadaan rutiiniksi.

Satosen katseet on seuraavan hallituksen työssä. Hänen mukaansa sote on työlistalla ykköshaasteena.

– Tehdäänkö uudistusta kuntayhtymäpohjalta vai jonkin muun yhteistyökuvion pohjalta, jää nähtäväksi.

Satonen on hyvin vakuuttunut siitä, että maakuntamalli on menneen talven lunta.

– Sitä ei taida olla juuri kellään intoa jatkaa.

– Varmasti pohditaan kuntien ja maakunnan liittojen uudenlaista työnjakoa. Muun muassa työkokeiluasia on käsiteltävä tarkasti, sillä kunnilla on siitä erittäin kannustavia tuloksia.