Omaa vanhuuttaan miettivä Veijo Rantanen ei usko yksityisten hoitokotien omavalvontaan – ”Se on kuin pukki kaalimaan vartijana”

Onerva Ahonen (vas.) ja Veijo Rantanen tulivat perjantaina Lähitorille kuuntelemaan vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiiskeä. Kiisken vieressä istuu asiakasohjaaja Tuula Auranen.

Eläkkeellä oleva Veijo Rantanen on seurannut tarkkaan vanhustenhoidosta käytyä keskustelua, joka alkoi Valviran keskeytettyä yksityisen Esperi Care Oy:n hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa. Hoivakodissa havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömän hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja -hoivaan, lääkehoidon asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoitoisuustietojen puutteellisuuteen sekä toimintayksikön lähiesimiestyöhön.

– Oma vanhuus mietityttää – mikä tilanne on sitten siihen aikaan, jos hoitoa tarvitsee. Julkisuus on ollut aika ikävää, Rantanen sanoo.

Ajankohtainen aihe toi Rantasen viime perjantaina ikäihmisten kohtaamispaikkana toimivalle Lähitorille, jossa vieraana oli Akaan vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiiski. Rantasta kiinnostaa erityisesti valvonnan toimivuus yksityisissä hoitokodeissa.

– Omavalvonta ei pelaa, kun ei voi itse itseään valvoa. Se on kuin pukki kaalimaan vartijana. Yksityisen täytyy tuottaa tulosta, julkisen ei.  Palvelu heikkenee, kun siitä otetaan pois, Rantanen toteaa.

Esperi odottaa toimilupaa Mäntymäelle

Akaan kaupungin omia tehostetun palveluasumisen yksiköitä ovat Torkonkartano ja Havulinna Toijalassa sekä Tarpiakoti Kylmäkoskella. Kaupunki ylläpitää edelleen Viialassa myös Mäntymäen vanhainkotia, joka siirtyy kaupungilta Esperi Care Oy:lle, kun Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on myöntänyt yritykselle toimiluvan.

Akaan kaupunginhallitus päätti Mäntymäen myynnistä marraskuussa 2017. Kaupunki edellytti, että kilpailutuksen voittaja joko peruskorjaa vanhan Mäntymäen tai rakentaa uudisrakennuksen samalle tontille. Esperi on ilmoittanut rakentavansa paikalle uuden hoivakodin. Palveluiden tuottamista koskeva sopimus on voimassa kymmenen vuotta.

Akaassa toimivat myös yksityiset Attendon hoivakoti Peltola, Mehiläisen Mainiokoti Arwola sekä Yrjö ja Hanna Oy:n palvelutalot Kurkelanhovi ja Karpinmäki.

Hoitajamitoitusta seurataan työvuorolistoista

Akaan vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiiski kertoo kaupungin valvovan alueellaan toimivia yksityisiä ikäihmisten hoitokoteja pitämällä säännöllisesti yhteistyötapaamisia, seuraamalla omavalvonnan toteutumista ja muun muassa toteutuneita työvuorolistoja.

Kiiski ja palveluvastaava Marjut Takanen tekevät valvontakäyntejä yksityisiin hoitokoteihin 1–2 kertaa vuodessa tai tarpeen mukaan.

– Meillä on valvontakäynneillä käytössä avin (aluehallintoviraston) kaavake, jossa on pitkä lista asioita. Siinä käydään läpi muun muassa henkilöstömitoitusta, mahdollisia vaaratapahtumia, lääkehoitolupia, henkilökunnan sairastamista ja muita poissaoloja. Käymme läpi myös mahdollisia asiakaspalautteita, joita on tullut yritykseen tai kaupungille kyseisestä yksiköstä.

Kiisken mukaan valvontakäyntejä tehdään sekä ilmoittamalla niistä ennakkoon että yllätyskäynteinä.

Akaan kanssa samaan yhteistoiminta-alueeseen kuuluvassa Urjalassa Attendo Oy:n Airanteen toteutuneet työvuorolistat käydään läpi kuuden viikon välein palveluesimies Merja Niekan toimesta. Vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiisken mukaan sama toimintamalli otetaan käyttöön Urjalassa Esperi Oy:n Reikonlinnan ja tulevaisuudessa myös Mäntymäen osalta.

– Niistä katsotaan, onko hoitajamitoitus täyttynyt joka vuorossa.

Kiisken mukaan henkilökunnan, asiakkaiden ja omaisten antamaa palautetta käyvät Akaan kaupungin omissa yksiköissä eniten läpi yksiköiden lähiesimiehet.

– Useimmin palautteet liittyvät sekä julkisessa että yksityisissä palvelutaloissa yksittäisen hoitajan ja asiakkaan kohtaamisiin, hoidon laatuun, toiminnan virkkeellisyyteen, ruuan laatuun ja maksuihin. Kaiken kaikkiaan palautetta tulee maltillisesti, Kiiski kertoo.

Lähitori on tulossa myös Kylmäkoskelle ja Viialaan

Ikäihmisten Lähitori on avoinna perjantaisin Toijalan keskustassa sijaitsevan Kauppiastavaratalon yläkerrassa. Yläkertaan pääsee myös hissillä.

Ikäihmisiä palveleva Lähitori on avoinna perjantaisin kello 9–12 Kauppiastavaratalon yläkerrassa Toijalassa.

– Toivotaan, että ikäihmiset löytäisivät tämän olohuoneekseen. Lähitorilla on ohjelmaa ja keskustelua, ja paikka on kaikille avoin ja ilmainen, kertoo Akaan vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiiski.

Lähitorilla voi keskustella myös Akaan kaupungin asiakasohjaajan kanssa.

– Täällä voi puhua terveyshuolista, tai jos on palveluntarvetta tai huolta naapurista, Kiiski toteaa.

Lähitori kokoontui aiemmin Toijalan torin laidalla Senioritalossa, mutta tila osoittautui toimintaan liian pieneksi. Vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Eveliina Kiiski kertoo, että Lähitori-toimintaa on tarkoitus laajentaa myös Kylmäkosken ja Viialan taajamiin.

– Yritämme järjestää Lähitorin Viialaan ja Kylmäkoskelle ainakin silloin tällöin, kunhan löydämme sopiva kokoontumispaikan.