Kisajännitys nousee: yksi uusi henkilö antoi suostumuksensa Akaan kaupunginjohtajaksi − esityksiä voi tehdä vielä valtuuston kokouksessakin

Jos tiistaina 15.1. kokoontuva kaupunginhallitus hyväksyy vs. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuoren ehdotuksen, se esittää, että valtuusto valitsee kaupunginjohtajan viiden vuoden määräajaksi. Valitun on ennen viran vastaanottamista ja vaalin vahvistamista esitettävä hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan, ja virassa noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa.

Akaan kaupunginhallitus ei siis ole esittämässä ketään yksittäistä henkilöä uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Kaupunginjohtajan viran hakuaika päättyi 5.12.2018 kello 15. Määräaikaan mennessä saapui kymmenen hakemusta, ja yksi hakemus saapui hakuajan jälkeen. Kaikki hakijat täyttivät viran kelpoisuusehdot.

Kaupunginjohtajan valintatyöryhmä haastatteli 17.12.2018 KTM Pasi Mäkisen, HTM Riku Sirenin ja VTM Tuomas Koskiniemen sekä 18.12.2018 HTM Antti Peltolan. Haastatteluihin osallistui valintatyöryhmän lisäksi konsulttina toimitusjohtaja Ari Juvonen Personnel Oy:stä.

Arkkitehti ja Viialan Virin urheilija

Haastattelujen jälkeen Pasi Mäkinen, Antti Peltola ja Riku Siren päätettiin lähettää soveltuvuusarviointiin. Soveltuvuusarvioinnin tulokset esiteltiin valintatyöryhmälle 10.1.2019, mutta valintatyöryhmä ei tehnyt esitystä valittavasta kaupunginjohtajasta.

Samana päivänä eli viime torstaina 10.1. yksi henkilö antoi suostumuksensa Akaan kaupunginjohtajan virkaan. Hän on Hattulan tekninen johtaja, arkkitehti Juha Prittinen.

Prittinen, 50, on syntynyt Hämeenlinnassa, kirjoittanut ylioppilaaksi Kaurialan lukiosta ja valmistunut arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1996. Prittinen suuntautui opiskeluissaan ympäristö- ja yhdyskuntasuunniteluun.

Hän on työskennellyt Hamkin Lepaan-yksikössä lehtorina 1996−2001, Helsingin kaupungin rakennusviraston kehityspäällikkönä 2001−2006, Janakkalan kunnan teknisen toimen ja maankäytön johtaja 2006−2014 ja Hattulan teknisenä johtajana vuodesta 2015.

Viime lokakuussa Hämeen Sanomissa julkaistun 50-vuotishaastattelun mukaan Prittisen perheeseen kuuluu vaimo Mari sekä kolme lasta, joista nuorin asuu vielä kotona. Prittisellä on myös yksi lapsenlapsi.

Koko ikänsä urheilleen Prittisen “elinikäinen pääharrastus” on Hämeen Sanomien mukaan suunnistus, jossa hän voitti viime vuonna ensimmäiset SM-mitalinsa H50-sarjan viestissä ja sprintissä.

Prittinen on kiertänyt pitkään myös Kalevan Kierrosta, johon kuuluvat luistelu, hiihto, suunnistus, soutu, pyöräily ja juoksu. Kalevan Kierrokselta Prittisellä löytyy myös vahva kytkös Akaaseen, sillä ainakin vuosina 2016 ja 2017 hän menestyi hienosti osana Viialan Virin joukkuetta. Vuonna 2017 lempääläläinen Markus Välimäki ja hämeenlinnalainen Prittinen ottivat Virille kaksoisvoiton M40-sarjassa. VUonna 2016 Prittinen oli saman sarjan neljäs.

Hämeen Sanomien haastattelun aikaan Parolassa mietittiin muiden rakennushankkeiden lisäksi myös yhteiskoulun eli yläkoulun tilojen korvaajaa.

– Toivoisin päättäjiltä, että siinä asiassa vatvominen loppuisi. Kunnan velvollisuus on järjestää terveelliset ja toimivat tilat koululaisille, kun vanha rakennus on tiensä päässä, Prittinen totesi haastattelussa.

Valinta on vielä täysin auki

Akaan kaupunginjohtajaksi hakeneista Pasi Mäkinen, Antti Peltola ja Riku Siren osallistuvat tämän viikon keskiviikkona 16.1. Toijalan yhteiskoulun auditoriossa järjestettävään yleisötilaisuuteen. Kaupungin järjestämässä kaikille avoimessa tilaisuudessa on mahdollista esittää kysymyksiä kaupunginjohtajaehdokkaille. Tilaisuus alkaa kello 17 ja kestää puolitoista tuntia.

Vaikka kaupunki on tiedottanut, että kaupunginjohtajaksi pyrkiviä ehdokkaita on jäljellä kolme, esityksiä Akaan kaupunginjohtajaksi voidaan tehdä vielä silloinkin, kun valtuusto päättää asiasta kokouksessaan keskiviikkona 23. tammikuuta.

Valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen (kok) vetää avoimen yleisötilaisuuden keskiviikkona Toijalan yhteiskoulun auditoriossa. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Laki kunnallisesta viranhaltijasta toteaa, että kunnanjohtajan virkaan ja valtuuston päätöksen mukaisesti muuhunkin virkasuhteeseen voidaan suostumuksensa nojalla ottaa sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut sitä ja jonka kelpoisuudesta on esitetty selvitys.

Akaan hallintopäällikkö Salla Saari-Männistö toteaa, että esityksen tehneen henkilön eli esimerkiksi valtuutetun tehtävänä on selvittää myös kelpoisuus, ellei suostumuksensa antanut henkilö ole kaikkien tiedossa.

− Jotenkin pitää tulla ilmi, että hän on kelpoinen, Saari-Männistö toteaa.

Akaan kaupunkikehitysjohtaja, arkkitehti Jyri Sarkkinen antoi suostumuksensa kaupunginjohtajan virkaan, kun paikka viime vuonna oli auki. Maanantaina 14.1. hän ilmoitti Akaan Seudulle, ettei ole nyt antanut suostumustaan.

Kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen ei tällä hakukierroksella nähnyt tarvetta antaa suostumustaan Akaan kaupunginjohtajaksi. Kuva: Tiina Kauppinen.

− En ole. Enkä tällä hetkellä näe, että siihen olisi mitään tarvetta, Sarkkinen totesi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.