Nuoret akaalaisvaikuttajat Jenny ja Valtteri ovat lukiolaisten asialla

Jenny Ahlman ja Valtteri Mönkö valittiin marraskuun piirikokouksessa Pirkanmaan lukiolaisten hallitukseen. Hallitus pitää järjestäytymiskokouksen 11. tammikuuta.

Jenny Ahlmanilla, 18, ja Valtteri Mönköllä, 17, on edessään työntäyteinen kevätlukukausi. Akaan lukiossa kolmatta vuotta opiskeleva Jenny valmistautuu viiden aineen ylioppilaskirjoituksiin. Hatanpään lukion musiikkilinjalla Tampereella toista vuotta opiskelevaa Valtteria pitävät kiireisenä muun koulutyön lisäksi koulun musikaaliprojekti sekä opinto- ja esiintymismatkat. Lisäksi molemmat akaalaisnuoret valittiin marraskuussa Pirkanmaan lukiolaisten hallitukseen.

Pirkanmaan lukiolaiset on Suomen Lukiolaisten Liiton piirijärjestö, joka ajaa ja valvoo lukiolaisten etuja paikallisesti. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kuusi varsinaista jäsentä. Varajäseniä on kolme.

Opiskelijakunnasta eteenpäin

Jenny Ahlmania kiinnostaa lukion jälkeen teknillinen ala. Tällä hetkellä ykkösvaihtoehto on alan yliopisto-opinnot Tampereella.

Jenny Ahlman ja Valtteri Mönkö ovat molemmat toimineet omissa lukioissaan opiskelijakunnan hallituksessa, Jenny jäsenenä ja puheenjohtajana ja Valtteri jäsenenä. Sen kautta myös muut vaikuttamismahdollisuudet ovat tulleet tutuiksi.

− Olen nähnyt, mihin lukiolaisten liitto pystyy ja että sillä on oikeasti vaikutusmahdollisuuksia itseä koskeviin asioihin. Sitä kautta saa äänensä kuuluviin ja pääsee tekemään päätöksiä, Valtteri perustelee.

Akaan lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajapestin jälkeen Jennystä tuntui luonnolliselta siirtyä askel eteenpäin.

− Piirin ja liiton toiminta näytti todella kiinnostavalta ja juuri sellaiselta, mihin halusin lähteä mukaan.

Jennylle järjestötoiminta on tuttua myös kotoa, sillä perhe on aktiivisesti mukana jalkapalloseura Toijalan Pallossa ja Jennyn isä luotsaa seuraa sen puheenjohtajana. Valokuvausta harrastava Jenny kuvaa myös jalkapallo-otteluita, ja hänen kuviaan on julkaistu Akaan Seudussa Toijalan Pallon edustusjoukkueen pelijutuissa. Valokuvaamisen lisäksi Jenny harrastaa ratsastusta ja soittelee pianoa.

Lukion jälkeen Jenny aikoo suunnata teknilliselle alalle. Tällä hetkellä ykkösvaihtoehtona on yliopisto-opinnot Tampereella. Valtterin suunnitelmissa on lähteä opiskelemaan maantiedettä Ouluun.

Aika ei riitä kaikkeen

Valtteri Mönkö aikoo lukion jälkeen lähteä opiskelemaan maantiedettä Ouluun

Jenny ja Valtteri aikovat edunvalvontatyössä tuoda esiin ainakin lukiolaisten kokeman stressin ja jaksamisen.

− Lukiossa joutuu tekemään hirvittävästi kaikkea. Jos haluaisi tehdä muutakin, siihen ei välttämättä pysty, kun koulu kuormittaa niin paljon. Jos taas haluaa tehdä muitakin asioita, sitten ei pysty panostamaan kouluun niin paljon, Valtteri pohtii.

Valtteri on joutunut itsekin miettimään ajankäyttöään koulun ja musiikkiharrastuksen kesken. Hän soittaa orkesterissa saksofonia, käy soittotunneilla ja opiskelee musiikin perusteita musiikkiopistossa. Muihin harrastuksiin, valokuvaamiseen ja retkeilyyn luonnossa on mahdollisuus lomilla ja viikonloppuisin, mutta ultimateharrastuksen hän on joutunut jättämään aikapulan vuoksi.

− Loppujen lopuksi aika pitkälle koulussa pärjää sillä, että käy tunneilla ja koettaa keskittyä. Mutta tunneilla ei ehditä käydä läpi kaikkia asioita, jolloin ne on pakko opiskella kotona. Joskus se jää tekemättä.

Valtteri arvelee, että kurssisisältöjen laajuus on yksi syy lukion raskauteen, mutta lisää näkemyksiä hän odottaa kuulevansa uudessa luottamustehtävässään.

Ajokortti poikkeusluvalla

Akaalaisilla on vahva edustus Pirkanmaan lukiolaisten hallituksessa, kun sen jäseninä tänä vuonna aloittavat Jenny Ahlman ja Valtteri Mönkö.

Lukion Valtteri aikoo suorittaa neljässä vuodessa, jolloin hän ehtii hyödyntämään mahdollisimman monta musiikin kurssia.

− Koulunkäynnistä tulee myös vähän kevyempää, kun päivässä on yksi tunti musaa.

Lontilassa asuva lukiolainen kulkee Tampereelle junalla ja käyttää aamuisin junamatkan nukkumiseen. Joskus Valtteri ajaa kouluun autolla, sillä hän sai marraskuussa poikkeusluvalla ajokortin pitkän koulumatkan ja musiikkiharrastuksen perusteella.

− Aika useinkin harkitsen muuttoa Tampereelle, mutta ehkä loppupeleissä on helpompaa, kun ei tarvitse itse tehdä ruokaa tai huolehtia kauheasti arjen asioista.

Kirjoitukset koko ajan mielessä

Jennyn mukaan väsymystä on havaittavissa lukiolaisissa varsinkin abivuonna, kun samaan aikaan saatetaan lukea kokeisiin ja ylioppilaskirjoituksiin. Jenny ja Valtteri myöntävät, että kirjoitukset pyörivät usein mielessä.

− Ensimmäisenä vuonna en vielä ajatellut niitä niin paljon, mutta sen jälkeen kaikilla kursseilla ja tunneilla kirjoitukset ovat olleet mielessä ja se, että niihin kannattaa panostaa, Jenny toteaa.

− Kirjoitukset ovat vahvasti kouluarjessa mukana. Opettajat saattavat sanoa, että tätä asiaa varmasti kysytään kirjoituksissa, ja kaikki kurssit ja tunnit tähtäävät kirjoituksiin. Myös kaverien kanssa väkisinkin puhutaan, mitä aiot kirjoittaa. Jos joku on ihan pulassa, häntä yritetään auttaa, Valtteri jatkaa.

Yritysyhteistyö kiinnostaa

Pirkanmaan lukiolaisten hallituksessa jokainen jäsen saa oman vastuualueensa. Valtteri on toivonut yritysyhteistyötä, josta hänellä on kokemusta jo oman koulun projekteista.  Jennyä kiinnostaa monen muun aihepiirin ohessa opiskelijakuntatoiminta.

Jennyn mukaan Akaan lukion opiskelijakunnan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä ovat olleet ryhmäyttäminen ja yhteishengen luominen, osallistuminen opettajien kokouksiin sekä sohvien hankkiminen hyppytuntitilaan.

Tuttuus ja läheisyys ratkaisivat

Valtteri on tuttu myös Hyvän mielen orkesterin riveistä. Jenny harrastaa valokuvaamista.

Jenny toivoo rohkaisevansa esimerkillään myös muiden pienten lukioiden opiskelijoita lähtemään mukaan lukiolaisten liiton toimintaan. Tänä lukuvuonna Akaan lukiossa opiskelee noin 180 nuorta. Toijalassa asuvalle Jennylle lukion valinnassa ratkaisivat tuttuus ja läheisyys.

− Akaan lukio on todellakin hyvä lukio ja oma pieni yhteisönsä. Tykkään siitä, että tunnen kaikki opiskelijat nimeltä tai kasvoilta ja kaikki opettajat tuntevat minut ja opiskelijoista pidetään huolta. Varsinkin Hannele meidän opona on sellainen, jolta saa apua ja vastauksia ja jonka luokse pääsee juttusille, Jenny kehuu opinto-ohjaaja Hannele HalmelaTabermania.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.