Viialan Yrittäjät valitsi tänä vuonna Vuoden Yrittäjiksi Heli Mattilan ja Päivi Rouvalin. Heidän yrityksensä Kuntoaskel syntyi 21 vuotta sitten, kun katkolla oli niin Mattilan liikuntasihteerin työ Viialan kunnalla kuin Rouvalin vetämät vesijumpat entisen nahkatehtaan allasosastolla.
– Heli kysyi, että mitä aiot tehdä, ja minä sanoin, että jotain yritysjuttua kai, Rouvali kertoo.
Naiset olivat tutustuneet, kun Mattila tarvitsi fysioterapeuttia tuottamaan kunnalle palveluja ja kuuli Rouvalista tämän serkulta. Kuntoaskel aloitti toimintansa entisen nahkatehtaan yläkerran yhdestä huoneesta ja muutti sittemmin kerrosta alemmas kahden huoneen tiloihin. Työt aloitettiin täysin tyhjästä.
– Ensimmäiset kaksi vuotta olivat sellaisia, että tehtiin yksi asiakas päivällä ja muu aika odotettiin puhelimen äärellä tai etsittiin muuten asiakkaita. Alussa ei ollut yhtään mitään, Mattila muistelee.
Vuosituhannen vaihteessa Kuntoaskel muutti Viialan keskustaan samaan rakennukseen, missä se nyt on, mutta ensin pienempiin tiloihin.
– Silloin alkoi tulla enemmän asiakkaita, kun oltiin näkösällä.
Kun Nordea lopetti konttorinsa Viialassa, vapautui samassa talossa isommat tilat.
– Tähän muutimme kymmenen vuotta sitten, ja silloin tuli kuntosali. Urjalan toimipiste meillä on ollut nyt kolme vuotta, naiset kertovat toiminnan määrällisestä ja maantieteellisestä kasvusta.
Kelan kuntoutus on tärkeä kivijalka
Monenlaiset liikuntaryhmät ja koulutukset Kuntoaskel vetää muualla, mutta hoitoasiakkaat otetaan vastaan omissa tiloissa. Monipuolisen fysioterapian lisäksi tarjolla on muun muassa hierontaa, akupunktiota, henkilökohtaista liikunnanohjausta sekä yksilöllisiä pohjallisia ja muuta tuotemyyntiä.
Kuntosalia käyttävät kaupunkilaiset omalla ajallaan mutta myös Mattila, Rouvali ja Kuntoaskeleen työntekijät monen ikäisten ihmisten kuntoutukseen. Asiakkaita on lapsista vanhuksiin.
– Järjestämme Kelan vaatimaa lääkinnällistä kuntoutusta, joka on sopimuspohjaista. Se on fysioterapiapuolella iso asia ja toiminnan kivijalka. Suurin osa näistä asiakkaista on Akaasta, mutta nykyisellä hankintamenettelyllä heitä voi tulla lähikunnistakin, Päivi Rouvali kertoo.
Muun muassa kilpailutuksiin liittyvän ja muun hallinnollisen työn Vuoden Yrittäjät tekevät hoito- ja koulutustyön ohessa. Välillä täytyy myös tehdä remonttia, siivota tai korjata tietokonetta. Aamulla harvoin tietää sitä, mitä ennen iltaa tulee tapahtumaan.
– Monesti päivä täytyy pystyä modaamaan uudestaan, kun tulee eri asioihin liittyviä muutoksia, Rouvali kuvailee.
– Pitkää päivää täytyy tehdä, mutta se antaa paljon, kun tekee muutakin kuin koulutusta vastaavaa työtä, Mattila lisää.
Kaksi Mattilaa ja kaksi Rouvalia
Kuntoaskeleen toimintaa leimaa kolme asiaa, joista kaksi on tietoisia valintoja ja kolmas mielenkiintoinen yhteensattuma.
Ensimmäinen ovat kansainväliset fysioterapiaopiskelijat, joita on ollut muun muassa Belgiasta, Ranskasta ja Italiasta. Tällä hetkellä Kuntoaskeleessa harjoittelee belgialainen Ewoud Jacobs.
Toinen on rukkasten antaminen suurille ketjuille, joita markkinoilla riittää.
– Olemme halunneet olla paikallinen yritys ja pitää toiminnan meidän arvojemme mukaisena. Meitä on kyllä kyselty mukaan, mutta silloin ketju määrää hinnat ja sen, mitä teemme. Emme ole myöskään lähteneet kaikkeen trendikkääseen huuhaahan, mitä on tarjottu, Mattila ja Rouvali toteavat painokkaasti.
Omien arvojen mukaan toimiminen vaatii joustoa sekä yrittäjiltä että kolmelta Kuntoaskeleen työntekijältä. Sitä on löytynyt molemmilta ja moneen suuntaan, kun asiakkaille on järjestetty esimerkiksi sopivia hoitoaikoja.
– Nyt kun henkilökuntaa on enemmän ja heillä on monipuoliset koulutukset, on asiakkaitakin laajemmalta alueelta ja he ovat eri ikäisiä. Esimerkiksi urheiluvammoja on nykyään aika paljon.
Henkilökuntaan liittyy se Kuntoaskeleen ominaispiirre, jota ei suunniteltu yritystä perustettaessa vuonna 1997. Helin ja Päivin pojat Hasse Mattila ja Niko Rouvali menivät tuolloin kouluun ensimmäiselle luokalle. Tänä päivänä entisiä luokkakavereita ja samassa joukkueessa jalkapalloa pelanneita miehiä yhdistää työpaikka äitien omistamassa yrityksessä sekä valmennustyö Lentopallon Mestaruusliigaa pelaavassa Akaa-Volleyssa.
– Se on sattumaa, että pojat ovat meillä töissä. En edes tiennyt, että Niko haki opiskelemaan fysioterapiaa, Päivi kertoo.
Hasse sen sijaan sanoi Helin mukaan jo pikkupoikana, että hänestä tulee hieroja. Kumpikin äiti näkee lähinnä hyviä puolia siinä, että nelikko tuntee toisensa.
– Joskus on helpompi sanoa eri tavalla, mutta emme me hengitä niskaan ja kysele, mitä aiot asiakkaan kanssa tehdä, Päivi toteaa.
– Minä nauroin kyllä viime vuonna, kun oli valtakunnallinen Ota lapsi mukaan töihin -päivä. Täällähän nuo ovat joka päivä. Tosin nyt olemme harvemmin kaikki täällä, kun tuli Urjalan toimipaikka, Heli sanoo.
Hassen ja Nikon lisäksi Kuntoaskeleessa työskentelee fysioterapeuttina Heli Alava, jota tällä hetkellä tuuraa Kati Heiskanen.
– Se antaa jatkuvuutta, kun on hyviä työntekijöitä, jotka pysyvät. Suhtaudumme positiivisesti tulevaisuuteen ja kaikkeen muuhunkin, Heli Mattila niputtaa.