Anniina Joela yhdistää äitiyden ja yrittäjyyden organisoimalla ja isovanhempien avulla

Anniina Joela tekee tällä hetkellä töitä osa-aikaisesti. Neean ympärillä isosiskot Venla ja Amanda ja takana naapurintyttö Emmi Vankka.

Äiti, yrittäjä ja yhdistysaktiivi Anniina Joela ei nykyisin ehdi istua. Siitä pitää huolen perheen kuopus, vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen Neea, joka on kovin touhukas ja innokas kiipeilemään. Tyttö viipottaa tarmokkaasti edestakaisin ja yrittää vähän väliä kiivetä sohvalle ja syöttötuoliin. Huomattuaan lattialla dvd-kotelon hän käy seisomassa sen päällä – äidin kielloista huolimatta. Välillä hän pysähtyy katsomaan kiipeilypuussa nukkuvaa Simba-kissaa ja tepastelee lattialle levitetyllä jumppamatolla. Neean suosikkiliike on taivuttaa itsensä kaksinkerroin niin, että pää osuu lattiaan.

Riuttamäessä Kylmäkoskella asuvan Joelan perheen vanhemmista lapsista 9-vuotias Amanda on kolmasluokkalainen ja 7-vuotias Venla ekaluokkalainen. Anniinan aviomies Mikko työskentelee Elecsterillä, minkä lisäksi hän on rengashalliyrittäjä. Arkiaamuina Mikko lähtee töihin jo ennen kuutta.

Hoitotilat kodin yhteydessä

Reilut viisi vuotta yrittäjänä toimineen Anniinan oma yritys Kehon Korjaamo tarjoaa hieronta- ja hyvinvointipalveluita. Viimeiset pari vuotta hän on ottanut asiakkaita vastaan kotona. Ensin talon alakertaan remontoitiin yritykselle tilat, ja viime vuonna pihapiiriin valmistui erillinen hoitotilarakennus.

Viime keväänä Anniina laajensi yritystoimintaansa ja perusti Helmipaja-yrityksen, jonka nimissä hän tekee tutti- ja avainnauhoja. Yrittäjyyden lisäksi Anniina on Kirkonkylän koulun vanhempainyhdistyksen sekä Kirkonkylän koulun puolesta kannatusyhdistyksen puheenjohtaja, ohjaa liikuntaryhmiä kahtena iltana viikossa sekä opiskelee yrittäjän ammattitutkintoa.

Venla näyttää äidille ja Neealle flossausta.

Perhe-elämään mahtuu myös harrastuksia. Lapsista Amanda käy Kylmäkosken 4H-yhdistyksen kokkikerhossa ja Venla tanssii Viialan Pyryn Show Teamissa, ja molemmat tytöt käyvät seurakunnan kerhossa. Anniina itse harrastaa joogaa.

– Vaikka on monenlaista tekemistä, silti ei tunnu siltä, että sitä olisi liikaa, Anniina miettii.

Töihin viisi päivää synnytyksen jälkeen

Anniina ottaa tällä hetkellä asiakkaita vastaan kolmena päivänä viikossa. Neean syntymän jälkeen hän teki töitä ensin satunnaisesti.

– Neea taisi olla viisi päivää vanha, kun aloitin, Anniina muistelee.

Töihinpaluun on mahdollistanut hyvä tukiverkko, johon kuuluvat Mikon vanhemmat ja Anniinan äiti. Mikon äiti käy hoitamassa Neeaa arkisin parina päivänä viikossa ja myös Anniinan äiti järjestää vapaapäiviään lastenhoitotarpeen mukaan. Kun mummo on apuna, Anniina tekee töitä Neean päiväuniaikaan. Myös viikonloppuisin työnteko onnistuu, kun Mikko on kotona.

Anniinalla on monta rautaa tulessa. Viime viikon torstaina hän laminoi Hietasen perheen joulukonsertin mainoksia.

– Tämä on ihan loistavaa, kun töitä voi tehdä kodin pihapiirissä. Neea ei huomaa, jos olen puoli tuntia tai 45 minuuttia poissa. Kaikki on mennyt yllättävän kivuttomasti. Vastaan ei ole tullut edes sellaista tilannetta, että äitiä olisi pitänyt hakea apuun.

Anniinan mukaan kotona työskentely on ollut helpotus myös taloudellisesti.

– Kun toimin vielä vuokratiloissa, tein pitkää päivää. Viikon töitä pystyi heittämällä vähentämään, kun maksettavana ei ollut enää vuokrakuluja.

Paluuta työelämään on helpottanut myös se, että Neean vauva-ajasta on selvitty ilman uuvuttavia yövalvomisia ja sairastelukierteitä.

– Neealla on ollut vain kaksi flunssaa, vaikka olemme käyneet kerhoissa ja liikkuneet muutenkin paljon. Neea on ravannut minun kanssani myös kokouksissa. Koulun sisäilmatyöryhmässä sivistysjohtaja totesikin, että Neea on kokoustanut enemmän kuin moni aikuinen.

Anniina harkitsee palaavansa kokopäiväiseksi keväällä tai ensi syksynä riippuen siitä, löytyykö Neealle Kylmäkoskelta hoitopaikkaa.

Yövuorossa oppi organisoimaan

Anniina myöntää arjen olevan palapeliä, jossa organisointitaidosta on hyötyä. Sitä hän oppi työskennellessään opiskeluaikana liikenneasemalla.

Anniina Joelan tyttäristä Amanda on 9, Venla 7 ja Neea vuosi ja kolme kuukautta.

– Tein silloin paljon yövuoroja, jolloin töissä oli kaksi ihmistä. Toinen oli kokki ja toinen teki töitä salin puolella. Siellä oppi organisoimaan, kun kaikki työtehtävät oli pakko hoitaa yksin.

Ennen yrittäjäksi siirtymistään Anniina työskenteli kaupassa myyjänä ja esimiestehtävissä. Ammatinvaihtoa hän alkoi miettiä päädyttyään Venlan syntymän jälkeen ohjaamaan vauvajumppaa Toijalan Voimistelulle ja Liikunnalle ToVoLille.

– Kiinnostuin ihmiskehosta ja päätin hakea hierojakouluun. Sitä ennen en ollut ajatellutkaan kyseistä ammattia. Päivääkään en ole katunut, vaikka joka vuosi käynkin läpi kriisin, että onko tämä nyt se oikea. Vanhaa työtä en ole kaivannut. Kaupan ala on niin muuttunut, kun joka paikka on auki 24/7, Anniina pohtii.

Puhelin pois vapaapäivinä

Yrittäjänä Anniinaa on mietityttänyt, löytävätkö asiakkaat hänet vielä vauvaloman jälkeenkin. Kokemukset ovat olleet rohkaisevia.

– Ainakin tällä hetkellä kun teen töitä osa-aikaisesti, asiakkaita on ollut hyvin ja asiakkaat ovat odottaneet paluutani töihin. Mutta kyllähän sitä miettii, onko töitä myös silloin, kun palaan kokopäiväiseksi.

Vapaapäiviä Joelat viettävät oman perheen kesken, käyvät eväsretkillä tai nauttivat päivästä ilman erityistä ohjelmaa.

–  Monesti laitan vapaapäivinä puhelimetkin sivuun. Työpuhelin ei ole lähelläkään ja harvoin omakaan, Anniina kertoo.

Neea seuraa innokkaasti isompien tyttöjen, naapurin Emmin sekä isosiskojen Amandan ja Venlan touhuja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.