Akaan yrittäjäjuhlassa rauhoituttiin rakkauden äärelle

Vuoden Yrittäjien palkinnot ja kukat vastaanottivat Tarja Laine ja Matti Laine Kylmkoskelta, Päivi Rouvali ja Heli Mattila Viialasta ja Simo Parikka ja Marika Pykälö Toijalasta.

Akaan kolme yrittäjäyhdistystä kokosi jäsenensä ja kutsuvieraansa lauantai-illaksi Karllundin Kivinavettaan Kurisjärvelle viettämään vuotuista Vuoden Yrittäjä -juhlaa. Illan odotetuin hetki oli luonnollisesti Vuoden yrittäjien julkistaminen ja palkitseminen.

Kylmäkoskella Vuoden yrittäjä on Matti Laine, Toijalassa Simo Parikka ja Viialassa Heli Mattila ja Päivi Rouvali.

Palkittujen puolesta puhunut Heli Mattila iloitsi siitä, että terveyttä edistävää toimintaa huomioidaan näin.

– Terveyshän on aina ajankohtainen asia. Toivon, että tekin pysytte liikkeessä. Jokainen askel on tärkeä, Mattila totesi.

Akaan Seutu esittelee Vuoden yrittäjät ja heidän yrityksensä Insinööritoimisto Matti Laine Oy:n, Akaan Autotyö Oy:n ja Kuntoaskel Oy:n lokakuun lopulla ilmestyvässä yrittäjyyden ja elinvoiman teemanumerossa.

Epäonnistunut rekrytointi pelottaa yrittäjiä

80 vuotta täyttävän Pirkanmaan Yrittäjien tervehdyksen Akaaseen toi puheenjohtaja Janne Vuorinen. Järjestön tekemän kyselyn mukaan yrittäjiä askarruttaa tällä hetkellä eniten työntekijän palkkaaminen.

Akaan valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen (vas.) vaihtoi illaan mittaan kuulumisia Toijalan Yrittäjien puheenjohtajan Jouni Parikan ja Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtajan Janne Vuorisen kanssa.

– Erityisesti vastauksista näkyi rekrytoinnin epäonnistumisen pelko ja se, että epäonnistunut rekrytointi johtaa erityisesti pienen yrityksen merkittäviin vaikeuksiin. Nyt hallitus on esittänyt Yrittäjien ajamana irtisanomisen helpottamista pienissä yrityksissä. Yrittäjät pitää tätä keskeisenä keinona madaltaa työllistämisen kynnystä ja lisätä työllisyyttä, Vuorinen kertoi.

Myös pienyrittäjän sosiaaliturvaan liittyvät asiat sekä verotus kaikessa laajuudessaan askarruttavat yrittäjiä.

– Yrittäjät toivoivat verohelpotuksia pienyrittäjille. Perintöveron poistoa toivottiin, jotta omistajanvaihdokset helpottuisivat. Erityisesti nousi investointien tukeminen verohelpotuksin esimerkiksi varauksia mahdollistamalla. Nämä kaikki ovat Yrittäjien vaikuttamislistalla.

Vuorisen mukaan kaikissa kyselyissä tulee paljon kommentteja julkisista hankinnoista. Niissä suuri huoli on pienten yritysten mukaanpääsy tarjouskilpailuihin.

– Edelleen yrittäjät näkevät hankintojen keskittyvän suurille yrityksille. Monessa kunnassa tähän on havahduttu, mutta vielä on paljon parannettavaa.

Myös Pirkanmaan isot yhteiset edunvalvontatavoitteet näkyivät yrittäjille tehdyn kyselyn vastauksissa.

– Nopea junayhteys Helsinkiin, 3- ja 9-teiden perusparannus, toisen asteen koulutuksen rahoitus ja uuden Tampereen yliopiston käynnistäminen sekä lehtoyhteyksien lisääminen nousivat esille. Tämä ei ollut yllätys, ja nämä hankkeet ovat myös maakunnan edunvalvonnan kärkiä.

Yrittäjiä toivotaan kuultavan enemmän kuntien ja kaupunkien kehittämisessä ja otettavan mukaan niiden kehittämistyöhön. Erityistä huolta nähdään maaseutukuntien keskustojen vetovoimassa.

Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Virtanen painoi pinssit Heli Mattilan (oik.) ja Päivi Rouvalin kauluksiin. Takana Viialan Yrittäjien puheenjohtaja Sari Savikko.

– Jos kivijalkakauppojen toimintaedellytyksiä ei paranneta, kuntien keskustat autioituvat ja menettävät elinvoimansa. Aktiivinen yrittäjäyhdistys ja hyvä yhteistyö kunnan kanssa ovat edellytys kunnan elinvoiman säilymiselle.  Korostan myös, että vain menestyvän yritystoiminnan kautta kuntaan syntyy uusia työpaikkoja ja verotuloja, totesi Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen.

AkaaPoint ja Akaanportti kaupungin keihäänkärkinä

Kaupungin terveiset yrittäjäyhdistysten juhlaan toi Akaan valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen (kok). Leinonen kävi läpi Akaan strategiaa, joka on parhaillaan tarkentumassa eri toimialoilla käytännön tavoitteiksi ja toimenpiteiksi.

Elinvoima- ja kaupunkiympäristöohjelman tavoitteista nousi Leinosen puheessa esiin muun muassa AkaaPoint-yritysalueen kehittäminen. Aluetta aiotaan myydä yrityksille aktiivisesti ja rakentaa tieverkosto kuntoon.

– Ensimmäinen sijoittuja saadaan alueelle tänä vuonna ja vuodesta 2019 lähtien neljä sijoittujaa vuodessa. Vuoden 2019 raakapuuterminaalin rakentamista vauhditetaan, Leinonen luetteli mittareita, joita käsitellään vielä kaupunginhallituksessa ja valtuustossa.

Jaakko Leinonen kertoi myös muista toimenpiteistä, jotka ovat Akaan elinvoiman kannalta merkittäviä. Tämän ja kahden seuraavan vuoden aikana Akaan kaupunki tekee Leinosen mukaan päätöksen asuntomessujen hakemisesta, laajentaa Akaanportin yritysaluetta moottoritien itäpuolelle ja tekee toteuttamissuunnitelman Toijalan Sataman alueen kehittämiselle.

Vuosina 2018–2025 aloitetaan säännöllinen lobbaaminen ja vuoropuhelu Liikenneviraston ja VR:n suuntaan kolmos- ja nelosraiteen saamiseksi pääradalle, kehitetään ysitietä ja tehdään joka vuosi vähintään 100 yrityskäyntiä.

– Uskon, että AkaaPoint, hyvinvointikeskus ja asemanseutujen kehittäminen sekä muut kaupungin toimet edistävät Akaassa toimivien menestystä, Leinonen totesi.

Tuomo Smått nosti tunteet pintaan

Viimeisen puheenvuoron ennen palkitsemisia sai kaupungin ohella yhteistyökumppaneihin kuuluvan OP Akaan toimitusjohtaja Tuomo Smått. Smått kelasi ensin läpi aiheita, joita yleisö saattoi joko pelätä tai toivoa hänen käsittelevän miehelle annetussa viidessä minuutissa. Teema oli kuitenkin toista maata, sillä Karllundin Kivinavetassa pankkipomosta kuoriutui varsinainen lemmen lehmipaimen.

OP Akaan toimitusjohtaja Tuomo Smått kehotti juhlivia yrittäjiä osoittamaan rakkautta lähimmäisilleen.

– Ajattelin käsitellä ainoata oikeasti merkittävää ja ajankohtaista isoa asiaa: rakkautta, Smått lassosi kuulijansa.

– Minä pelkään, että aika moni teistä yrittäjistä joutuu antamaan työlleen paljon aikaa. Välttämättä ei aina ole riittävästi aikaa omille rakkaillemme, niille, joita varten sitä työtä tehdään.

Monesti tunnetaan vähän huonoa omaatuntoakin.

– Olenko katsonut syvälle kumppanin silmiin? Olenko tunnustanut: kyllä, rakastan. Olenko soittanut äidille, isälle, olenko käynyt? Entäpä ne lapset, jotka jo muuttivat kotoa. Olenko lähettänyt viestiä, muutakin kuin rahaa? Olenko aidosti ollut läsnä? Smått luetteli ja kysyi, kuinka monella kuulijalla tuli pieni pahanolon tunne tai puristus.

– Nyt voi tunnustaa. Aika harvalla tuli! Smått hämmästeli satapäisessä juhlakansassa nousseiden käsien määrää.

Asiaan oli puututtava.

Sami Luukkonen (vas.) ja Virve Kinnunen sekä Päivi ja Toni Koitmaa kääntyivät Tuomo Småttin kehotuksesta toistensa puoleen.

– Me emme pysty jäljellä olevan kahden ja puolen minuutin aikana tekemään paljon, mutta tehdään se mikä pystytään. Ne onnekkaat, joilla on kumppani mukana, ja ne, joilla se on niin lähellä että on mahdollista oikeasti katsoa silmiin, varautukaa. Kohta katsotte 20 sekuntia syvälle toisen tunteisiin, Smått kehotti ja ohjeisti.

– Saa hymyillä, saa jopa huohottaa, aivan sama. Totta kai silmiä saa räpsyttää.

Entäpä ne, joilla kumppani ei ollut kainalossa tai läheinen lähellä?

– Pistäkää silmät kiinni. Miettikää, kuka juuri tällä hetkellä ansaitsee rakkautta ja myös tarvitsee sitä. Te löydätte varmasti luurin, jolla voi soittaa tai instakarmittaa tai watsapittaa tai tekstata. Teillä on kyllä kanava sen ihmisen luokse, joka sitä rakkautta on vailla. 20 sekuntia, hirveän lyhyt aika. Ja alkaa: yksi, kaksi kolme! Smått roihusi kuin rodeossa.

Ja katso! Rakkaus ja lämpö todellakin täyttivät juhlatilan, jossa pian kaikuivat toimitusjohtaja Småttin kiitosten lisäksi myös toivotukset.

– Onnittelen jo etukäteen kohta palkittavia Vuoden yrittäjiä, mutta sen lisäksi haluan onnitella teitä kaikkia muita. Teissä on voimaa. Vain vahva ja omanarvon tunteva henkilö tai yhdistys pystyy palkitsemaan omat parhaansa, niin kuin jokainen Akaan yrittäjäyhdistys vuodesta toiseen pystyy. Te pystytte joka vuosi nostamaan kolme omaanne ylitse muiden, ja te teette sen tyylillä, Smått iloitsi.

Niko Nylundilla, Sanni Räisäsellä ja Karoliina Leppihalmeella riitti juhlaillan aikana juteltavaa muun muassa jokkiskisoista.

– Te juhlitte toisen menestystä hänen kanssaan, ja se tekee minuun joka kerta vaikutuksen. Se on makeeta. Vain makeen kaupungin yrittäjät voivat toimia näin tyylikkäästi. Kiitos siitä. Toivotan teille kaikille rakkaudentäyteistä juhlaa ja lämmintä syksyä.