Havulinnan mummonmökki tuo mieleen lapsuudenkodin

Havulinnan asukkaiden Tuula Vuokolan (vas.) ja Aino Aakalan mukaan aistitilasta löytyy lapsuudesta tuttuja esineitä ja huonekaluja. 

Havulinnan palvelutaloon on valmistunut asukkaiden käyttöön aistitila, joka on kuin pieni punainen mummonmökki. Juhlasalin yhteyteen rakennettu tila on sisustettu vanhoilla huonekaluilla, seinät tapetoitu kukkatapetilla, ikkunoissa on ruusuverhot ja pöydällä 1940-luvun Toijalan Sanomia. Mökin edustalla on polkupyörä ja pyykkinaru ja toisella kulmalla Toijala-pysäkki penkkeineen ja Postin keltainen laatikko.

– Tämä on hauska paikka. Oikeastaan kaikki, mitä täällä on, on tuttua lapsuuden ajalta, kertoo Tuula Vuokola.

Aino Aakalan mielestä paikka on niin ihana, että siellä voisi vaikka asua.

– Tuollainen yöpöytä äidillä ja isällä oli sängyn kummallakin puolen. Meillä oli myös tuollaisia vanhoja senkkejä. Olisipa vielä puukeinutuoli, sellainen kahdenistuttava vai mahtuuko siihen kolmekin, Aino Aakala miettii.

Tuula Vuokola kertoo käyneensä muutaman kerran istumassa mökissä ja esitelleensä sitä myös läheisilleen.

– He pitivät tätä hienona. Tämä on kodikas ja tuttu ja kuitenkin uusi, Tuula Vuokola toteaa.

Vanhat asiat muistuvat mieleen

Aistitila on sisustettu vanhan ajan tyyliin.

Havulinnan palveluesimies Anna-Stiina Salminen kertoo ajatuksen mummonmökistä syntyneen Pirkanmaan muistiyhdistyksen Kokeva-hankkeen innoittamana. Hankkeessa kehitetään kognitioharjoituksia muistisairaille.

– Mummonmökki-teema lähti siitä, että muistisairaat tuottavat elämänkokemusta hyvin paljon historiastaan.

Salmisen mukaan muistisairauden myötä aistikokemukset saattavat heikentyvät ja jäävät usein vähäisiksi. Mummonmökki voi tuoda asukkaan mieleen vanhoja muistoja. Asukkaat puhuvat aistitilasta myös saunamökkinä ja kesämökkinä.

– Tärkein tavoite on, että mummonmökki tuottaisi iloa. Se on turvallinen ja lempeä paikka, jossa voi saada aistikokemuksia. Mielihyvän lisäksi aistivirikkeet edesauttavat ylläpitämään toimintakykyä.

Myös talon kulmalla olevalle Toijala-pysäkille on tarkoituksensa. Palveluesimies Anna-Stiina Salminen kertoo, että moni muistisairas on menossa johonkin ja hakee juna- tai linja-autopysäkkiä.

Iloa osallistumisesta ja onnistumisesta

Lisää aistivirikkeitä löytyy mummonmökin vieressä, juhlasalin perällä olevasta keittiötilasta, jossa asukkaat voivat tavata ja kahvitella vieraidensa kanssa. Sieltä löytyy myös vanhoja työkaluja, keittiötarvikkeita, tuoksupurkkeja ja aistiesiliinoja, joiden nappeja, lenkkejä ja erilaisia pintoja voi sormin tunnustella ja hypistellä. Suunnitteilla on myös tasapainorata, joka huomioi tasapainon lisäksi näkö- ja kuuloaistin sekä jalkapohjien ja kämmenten tuntoaistin.

Havulinnassa on havaittu, että aistivirikkeet rauhoittavat muistisairaan levottomia hetkiä. Anna-Stiina Salminen kertoo asukkaasta, jonka rauhattomuutta helpotti vanhojen työkalujen tutkiminen yhdessä hoitajan kanssa. Kävi ilmi, että asukas tunsi työkalut ja osasi nimetä ne.

– Arjen nopeatempoisessa rytmissä muistisairaan voi olla vaikea ilmaista itseään tai osallistua ison ryhmän keskusteluun. Mutta kun asioita käydään läpi kahden kesken, asukas saa hyvän osallisuuden ja onnistumisen tunteen, Anna-Stiina Salminen kuvailee.

Hän toivoo uusien tilojen madaltavan myös omaisten kynnystä vierailla perheenä Havulinnassa asuvien läheisensä luona, kun tilat tarjoavat tekemistä eri-ikäisille.

Aistitilan suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet Havulinnan henkilökunta sekä Akaan kaupungin työpajatoiminta. Paikallisia yhdistyksiä, yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä on osallistunut aistitilan toteuttamiseen lahjoituksin.

Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään 7.-14.10. Tämän vuoden teemana on Iloa toimeliaisuudesta.

Tuula Vuokola (vas.), Anna-Stiina Salminen ja Aino Aakala Toijalan aseman pysäkillä. Palveluesimies Anna-Stiina Salmisen mukaan pysäkki muistuttaa Toijalan rautatiehistoriasta.

Aistitilan nurkalta löytyy pyykkinaru ja polkupyörä.

Rinkelikyltti on valmistettu uretaanista kaupungin työpajatoiminnassa.

Keittiötila on sisustettu vanhan ajan henkeen.

Vanhat työkalut voivat toimia muistisairaalle aistivirikkeenä.

Aistitilan toisella nurkalla on Toijalan pysäkki.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.