”Haluamme pelata ja urheilla!” – Viialan yhtenäiskoulun oppilaskunta kutsui sivistysjohtajan perustelemaan liikuntatilojen eväämistä

Viialan yhtenäiskoulun uuden siirtokoulukampuksen avajaisia juhlittiin 9.8.2018. Nyt näyttää siltä, että koululla ei ole koko loppuvuoden aikana käytössään minkäänlaoisia sisäliikuntatiloja. Kuva: Tarja Antola.

Viialan yhtenäiskoulun oppilaskunnan hallitus on lähestynyt avoimella kirjeellä Akaan kaupungin sivistysjohtajaa Tero Kuusistoa ja Akaan sivistyslautakuntaa. Kirjeessä pyydetään kaupungin perusteluja sille, että koulun yli 700 oppilasta ovat vuoden loppuun saakka kokonaan ilman sisäliikuntatiloja.

– Syyslukukauden liikuntatunnit aloitettiin ulkoliikunnalla ja meille kerrottiin, että sisäliikuntakauden alkuun mennessä olisi toivoa tietää, missä pelaamme lentopalloa tai kierrämme kuntopiiriä. Nyt saimme sitten Akaan Seudusta lukea, että emme saakaan sisäliikuntatiloja.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Nenna Lähteenmäki ja sihteeri Olli Peltonen sekä 13 muuta hallituksen jäsentä. Oppilaat kertovat, että he eivät ymmärrä, miksi he eivät saa liikuntatilaa.

– Me emme halua kuulla perustelua ”kyllä sitä ennenkin hiihdettiin vesisateessa”! Oletteko itse valmiita elämään ja tekemään työtä seuraavat kuukaudet ilman tietokonetta tai kännykkää? Eihän niin ennenkään ollut. Kunnollisen liikuntatilan puute tappaa meiltä liikunnan ilon, oppilaskunnan hallitus kirjoittaa.

Kirje on lähetetty sivistysjohtaja Tero Kuusistolle ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mika Setälälle. Oppilaskunnan hallitus haluaa kuulla perustelut liikuntatilapäätökselle kasvokkain ja esittää oman kantansa.

– Tervetuloa Viialan yhtenäiskouluun kodin ja koulun päivänä perjantaina 28.9.2018. Toivomme tapaavamme teidät luokassa 3213 klo 10.15. Keskustelun jälkeen liikutaan yhdessä pihassa! oppilaskunnan hallitus päättää kirjeensä.

Opetussuunnitelma ei toteudu

Rehtori Saija Montosen mukaan Viialan yhtenäiskoulu ei pysty toteuttamaan  opetussuunitelmaansa ilman sisäliikuntatiloja.

Akaan sivistyslautakunta hyväksyi viime viikon torstaina yksimielisesti sivistysjohtaja Kuusiston esityksen, jonka mukaan Viialan koulujen sisäliikuntatilojen vuokraus huomioidaan vasta vuoden 2019 talousarviovalmistelun yhteydessä. Yhtenäiskoulu oli rehtori Saija Montosen johdolla selvittänyt kesän aikana, että 20 000 euron määrärahalla koulun yli 700 oppilasta voitaisiin syysloman jälkeen kuljettaa busseilla sisäliikuntatunneille Lempäälän Ideaparkissa oleviin vuokratiloihin.

Lautakunnan päätöksen jälkeen Saija Montonen kertoi Akaan Seudussa olevansa pettynyt ja ihmeissään, koska sivistyslautakunnan päätös tietää sitä, että opetussuunnitelmaa ei suurelta osin pystytä toteuttamaan. Koko loppuvuoden 2018 liikuntatunnit on nyt pidettävä ulkona, eikä suurimmillaan 60 oppilaan ryhmille ole välttämättä edes paikkaa, missä lämmitellä pakkasella tai olla räntäsateelta suojassa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö (vas.), va. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori, valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mika Setälä osallistuivat 9. elokuuta Viialan koulukampuksen avajaisiin. Nyt Setälä sanoo, että koulun sisäiliikuntatilojen vuokraus olisi pitänyt käsitellä kaupunginhallituksessa eikä sivistyslautakunnassa.

– Olen nyt lähettänyt opetussuunnitelman, mihin on punaisella laitettu ne kohdat, mitä ei voida toteuttaa. Sen pitäisi olla aika painava paperi. Sivistyslautakunta joutuu tilille siitä, että opetussuunnitelma ei toteudu. Minä en enää vastaa näistä, kun olen yrittänyt kaikkeni, eivätkä nämä mene läpi, Montonen kertoi tämän viikon maanantaina.

Setälän mukaan asia ei kuulunut sivistyslautakuntaan

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mika Setälä kertoi keskiviikkona eri Facebook-ryhmissä käytävissä keskusteluissa, että päätös Viialan koulujen sisäliikuntatiloista oli aluksi menossa kaupunginhallitukseen, sillä kaikki vuokraus tapahtuu heidän hyväksynnällään.

– Asian ei pitänyt tulla lainkaan sivistyslautakuntaan. Kokouspäivänä kolme tuntia ennen kokousta saimme lisälistan, jossa asia oli yllättäen mukana. Lautakunnan jäsenillä ei ollut suurtakaan mahdollisuutta käytännössä taustoittaa asiaa tai miettiä kantaansa perusteellisesti. Nykytiedon valossa olisi pitänyt olla ottamatta asia listalle ja palata siihen myöhemmin vaikka asia olikin kiireellinen. Pj:n moka, nostan käteni, Setälä kirjoittaa.

Hänen mukaansa sivistyslautakunta ja sen edeltäjä koulutuslautakunta ovat olleet ”kohtuuttomissa paineissa viimeiset pari vuotta, kun tilat ovat lahonneet alta kerta toisensa jälkeen ja huoli terveysvaikutuksista on ollut kova ja vielä lisäksi opetussuunnitelman toteuttamisessa on jouduttu tekemään poikkeuksellisia ratkaisuja joissakin oppiaineissa”.

– Normaalitilanteessa toimivat tilat olisivat itsestään selvyys.

Puheenjohtaja Setälän mielestä sivistyslautakunta ei ole ollut mitenkään kitsas Viialan koulujen suhteen, koska se päätti 12.4.2018 päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että kasvatus- ja opetuspalvelujen tehtävätasolle myönnetään vuoden 2018 talousarvioon 331 500 euron lisämääräraha Viialan yhtenäiskoulun ja Rasin koulun kaluste- ja oppimateriaalihankintoihin.

Akaan kaupunginhallitus kokoontui tämän viikon tiistaina, mutta Viialan koulujen sisäliikuntatilat eivät olleet esityslistalla. Niistä keskusteltiin vain monologityyppisesti kohdassa Muut asiat.

Akaan valtuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen (kok) ei tämän viikon torstaina tiennyt sivistyslautakunnan päätöksestä. Kaupunginhallituksen kokouksesta hän lähti tiistaina kesken eikä siksi kuullut asiasta sielläkään. Leinonen uskoo, että asiasta keskustellaan valtuuston iltakoulussa ensi viikon keskiviikkona.

Se, että opetussuunnitelmaa ei voida noudattaa, kuulostaa Leinosen mielestä huonolta.

– Mutta varmaan liikuntatunteja voi ulkonakin pitää, vaikka toki sisäliikuntakin on tärkeää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.