
Rouskut ovat helttasieniä ja niitä on Suomessa noin 70 eri lajia. Rouskut ilmaantuvat sienestäjän iloksi elo–syyskuussa. Rouskujen lähisukulaisia ovat haperot. Ne on kuitenkin helppo erottaa toisistaan, sillä rouskuista valuu maitiaisnestettä niitä viillettäessä. Yleensä maitiaisneste on valkoista kuin maito. Tästä tulee myös rouskujen lempinimi: maiteroinen.
Ainoa myrkyllinen rouskumme on lakritsirousku, jonka tunnistaa siitä, että sen maitiaisneste on väritöntä, kuin vettä. Vaikka muut rouskut eivät ole myrkyllisiä, eivät ne kaikki sovi ainakaan hyvin ruokasieniksi. Perussäännöksi voisi antaa, että hennot ja vaatimattoman näköiset rouskut eivät ole hyviä ruokasieniä. Esimerkiksi pienet pikkurouskut ja nurmirouskut ovat lähes mauttomia.
Mustarouskusta on löydetty karsinogeeneja eli syöpää aiheuttavia aineita, mutta nykytietämyksen valossa se ei ole haitallinen ihmiselle. Lasten tekoa harkitseville ja lapsille sitä ei kuitenkaan suositella. Varovainen sienestäjä keskittyykin mieluummin muihin rouskuihin.
Useimmat rouskut vaativat 10 minuutin ryöppäyksen eli vedessä keittämisen ennen kuin niitä voi käyttää ruoaksi. Ryöppäyksen jälkeen sienet huuhdellaan ja valutetaan lävikössä.
Perinteisesti rouskut säilötään suolaamalla. Purkit desinfioidaan kiehauttamalla, ja ryöpätyt sienet säilötään joko suolaliemeen tai latomalla ryöpättyjä sieniä ja karkeaa merisuolaa kerroksittain purkkeihin. Päällimmäiseksi laitetaan suolaa, joka peittää kaikki sienet. Ryöpätyt rouskut voidaan myös pakastaa.
Haaparousku
Haaparouskua kerätään herkkutatin jälkeen toiseksi eniten myyntiin Suomessa. Haaparousku on melko kookas harmaa sieni, jonka lakissa on tummia vyöhykkeitä. Sen heltat ovat vaaleat ja jalka ontto. Lakin väri vaihtelee harmaasta syvään violetinharmaaseen. Haaparouskusta tulee yleensä runsaasti valkoista maitiaisnestettä, kun sen helttoja viiltää veitsellä.
Kalvashaaparousku on yhtä hyvä ruokasieni, mutta sen lakki on vaaleampi, vyöhykkeetön ja usein limaisempi kuin tummemman haaparouskun. Edellisiä pienemmän harmaarouskun maitiaisneste värjääntyy harmaaksi, ja korpirouskun vioitetut kohdat värjäytyvät violetiksi. Haaparousku on monen makuun rouskuista herkullisin, mutta myös harmaa- ja korpirouskut ovat syötäviä ryöppäyksen jälkeen.
Haaparousku on vaara sekoittaa myrkylliseen lakritsirouskuun. Lakritsirouskun tunnistaa värittömästä maitiaisnesteestä ja lakin kuivasta pinnasta. Lakritsirouskulla on myös muista rouskuista poikkeava, lakritsimainen ominaistuoksu.
Haaparousku on perinteinen ruokasieni, josta tehdään usein sienisalaattia, mutta se sopii hyvin myös esimerkiksi pizzan päälle, suolaisiin leivonnaisiin ja kastikkeisiin.
Viljami ja Minna Ovaskainen