Keskiviikkona 5.9. vietetään valtakunnallista Yrittäjän päivää. Se ei kuitenkaan ole kansallinen vapaapäivä, vaan lähes poikkeuksetta päivänsankarit, yrittäjät, viettävät sitä omalla työmaallaan.
Yrittäjälle merkkipäivän viettäminen työn merkeissä on tuttua. Liittyyhän yrittäjyyteen monesti se, että vapaita ja lomia pidetään silloin kun se työn kannalta on mahdollista.
Suunta on oikea
Yrittäjän päivää vietetään nyt 21. kerran. Päivä sai alkunsa 90-luvun laman jälkimainingeissa, kun yrittäjäjärjestössä mietittiin, miten yrittäjyyden arvostusta voitaisiin lisätä. Yrittäjän päivän ansiota tai ei, yrittäjyys on tänä päivänä paljon aikaisempaa arvostetumpi ammatti.
Monelle nuorelle yrittäjäksi ryhtyminen on nykyään varteenotettava vaihtoehto ja usein jopa haave. Osin yrittäjyyteen ajaa työelämän murros – turvalliset niin sanotut eläkevirat ovat nykyään harvassa. Toisaalta yrittäjäksi ryhtyminen tarkoittaa monelle kovan työn lisäksi esimerkiksi vapautta toteuttaa omia unelmiaan.
Yrittäjyys työllistää
Tilastokeskuksen mukaan meillä Pirkanmaalla on reilusti yli 30 000 yritystä ja niissä työtä 200 000 ihmisellä. Kiinnostava fakta on, että suomalaisista yrityksistä peräti 93 prosenttia on alle 10 työntekijän yrityksiä. Samoin se, että koko 2000-luvun uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pienillä paikallisilla yrityksillä on siis iso merkitys ja vastuu suomalaisessa yhteiskunnassa.
Pienyritysten yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi on tärkeää, että yrittäjyyden lippua nostetaan salkoon edes kerran vuodessa.
Kateuden sijaan meistä jokainen voi tukea yrittäjyyttä kannustamalla ja käytännön kulutuspäätöksillä. Vaihdata siis talvirenkaat naapurin verstaalla tai hanki anopin syntymäpäiväkukat kummin kaiman liikkeestä – autat osaltasi pienyritystä eteenpäin. Sitä samaa, joka menestyessään työllistää paikkakunnan nuoria ja osallistuu verotuksen kautta kunnallisen terveydenhuollon kustannuksiin.
Yrittäjäjärjestö osallistuu elinvoiman ylläpitämiseen
Yrittäjäjärjestön tärkeimpiä tehtäviä on pienyrittäjien puolien pitäminen yhteiskunnallisessa keskustelussa ja Suomen Yrittäjillä onkin toimintaa maan jokaisessa kunnassa. Paikallisyhdistysten, kuten Toijalan, Viialan, ja Kylmäkosken Yrittäjien rooli edunvalvonnassa on niin ikään merkittävä.
Meillä Pirkanmaalla nähdään erityisen tärkeänä, että yrittäjyys otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa kuntatasolla, ja siksi pyrimme aktiiviseen vuoropuheluun kuntapäättäjiemme kanssa. Kun yritysten elinolot pysyvät turvattuna, pysyvät myös palvelut paikkakunnalla ja kunta säilyttää elinvoimansa.
Jouni Parikka
Toijalan Yrittäjien puheenjohtaja