Annikki ja Juhani Rinteen piha on rauhaa huokuva pikkukeidas

Terassin sohvan Annikki on tehnyt itse pehmusteista ja kuormalavoista.

Puutarhan ei tarvitse olla iso ollakseen kaunis. Tämä käy selväksi Annikki ja Juhani Rinteen Toijalan Takavainiontiellä sijaitsevaa puutarhaa silmäillessä. Annikki on tehnyt rivitalon pihasta intiimin ja rauhaa huokuvan pikkukeitaan.

Rinteiden takapihalle astuttaessa on ensimmäisenä vastassa katettu terassi, joka on oikea kodikkuuden perikuva; Annikin ompelemat valkoiset verhot pehmentävät etuseinää, sivuseinää vasten nojaa harmaiksi maalatuista heinäseipäistä tehdyt tikkaat, samalla sävyllä maalattu peiliruutuikkuna ja koivunrunkoja, joiden väliin on ripustettu valkoista kalaverkkoa. Lattianrajaan Annikki on kasannut sileitä kivenmurikoita. Tunnelmassa on jotakin merellistä.

– Eräs tuttu kalastaja antoi tuon kalaverkon, sitä ei ollut ikinä käytetty. Hänen äitinsä oli tehnyt sen käsin. Tämä terassi oli alun perin avoterassi, olen itse tehnyt tästä suojaisan kesähuoneen, Annikki kertoo.

Terassille Annikki on rakentanut pehmusteista ja valkoisiksi maalatuista kuormalavoista mukavan sohvan. Sohvaa vastapäätä on kutsuva ruokaryhmä. Amppelissa roikkuvat komean kokoiseksi kasvanut petunia sekä mansikka, joka on jo antanut satoaan. Pimeneviin iltoihin tuo tunnelmaa katoksen rajaan ripustettu valoköynnös.

Terassin sivuseinää vasten on koivunrunkoja, peiliruutuikkuna, kalaverkkoa, heinäseipäistä tehdyt tikkaat ja sileitä kiviä.

– Terassilla voi viettää aikaa vielä syksylläkin. Tämä on siinä mielessä mukava, että tänne ei pääse tuuli ja naapureilta on näkösuojaa, Annikki sanoo.

Annikki on laittanut terassille kasvamaan myös yrttejä. Parvekelaatikossa viihtyvät muu muassa rucola ja isoksi kasvanut basilika. Pihan puolella kasvaa seinälle nostetuissa laatikoissa muun muassa tomaattia ja persiljaa.

Pelargoniat kukkivat runsaina

Terassilta johtaa villiviinin kehystämä romanttinen kaariportti pienelle pihalle, jota reunustavat tuijat. Vastapäisen talon suuntaan Annikki on tehnyt heinäseipäistä, rimasta, kankaasta ja kukkalaatikoista kaksi sermiä, jotka antavat näkösuojaa. Kukkalaatikoissa kasvaa punaisia pelargonioita. Sermien vieressä on toinen kaariportti, jossa viihtyy tuuhea humala.

– Muutimme tähän neljä vuotta sitten. Silloin piha oli aivan avoin ja paljas. Tuijat toimme vanhasta  paikasta. Ajattelin ensin, että ne kuolevat, mutta siinä ne edelleen ovat, Annikki toteaa.

Pihalle tuo tunnelmaa soliseva suihkulähde, jonka vieressä istuskelee nallepatsas. Punaisia pelargonioita kasvaa myös suihkulähteen viereen sijoitetussa ruukussa. Annikki hämmästelee itsekin niiden runsasta kukintaa.

Petunia viihtyy terassin amppelissa.

Pihan yhdellä laidalla on keinu, jossa on mukava viettää kesäpäivää.

– Kahdelta aurinko menee puiden taakse, mutta sitä ennen pihalla ja terassilla on näillä keleillä niin kuuma, että ei täällä pysty olemaan. Näin kuumalla ilmalla kasveja on joutunut kastelemaan paljon, Annikki sanoo.

Miehensä omaishoitajana toimivan Annikin mukaan käsillä tekeminen on hänelle terapiaa. Vinkkejä Annikki kertoo ottavansa joskus lehdistä, mutta suurin osa ideoista tulee hänen omasta päästään.

– Pihatouhuissa ja terassin laittamisessa on kivaa se, että saan tehdä omilla käsillä ja keksiä erilaisia juttuja, jotka eivät ole samanlaisia kuin muilla. Minusta meidän terassista ja puutarhasta on tullut aika hienoja, vaikka itse sanonkin, Annikki tuumaa.

Ihan pihalla -sarjassa esitellään paikallisia pihoja ja puutarhoja. Ilmianna oma tai naapurisi piha osoitteeseen toimitus@akaanseutu.fi

Annikin ompelemat verhot pehmentävät terassin seinää.
Juhani ja Annikki Rinne ovat asuneet rivitaloasunnossaan neljä vuotta.
Villiviini kiipeilee pihalle johtavassa kaariportissa.
Pihakeinussa on mukava viettää aikaa kahden jälkeen iltapäivällä, jolloin pihan vieressä kasvavat puut tuovat varjoa. Kuvassa olevat pihalaatat Annikki on hakenut kiviveistämöltä.
Terassilta puutarhaan johtavassa kaariportissa kasvaa villiviini.
Humalaa kasvava kaariportti ja Annikin tekemät sermit tuovat pihaan omaa rauhaa.
Solisevan suihkulähteen vieressä kasvaa runsaasti kukkiva pelargonia.
Annikki ja Juhani Rinteen piha on kokenut neljässä vuodessa muodonmuutoksen.
Tuijissa roikkuu somia paperilyhtyjä.
Amppelimansikka on jo antanut maistiaisia sadosta.