Mia huutaa levyllä tuskansa ulos

Turvattoman lapsuuden kokenut Mia Erävesi kertoo olevansa vahva kaikkien kokemuksiensa ansiosta. Levyllä huutavan ja kotonaan rauhaa huokuvan naisen välillä on suuri kontrasti. – En kaipaa sosiaalista hyväksyntää, Mia toteaa.

Kesäkuun puolivälissä ilmestyneen Erävesi-bändin Vuoriensiirtäjä -debyyttilevyn kannessa on huutava nainen. Hän on laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Mia Erävesi. Kontrasti on suuri, kun Mian tapaa kotonaan Viialassa hörppimässä vihreää teetä. Levyllä huutava laulaja-lauluntekijä huokuu kotonaan rauhaa.

– Olen ollut tosi eheä jo yli kymmenen vuotta. Silloin tuli avioero ja päätin, että siihen loppuu toisten miellyttäminen, Mia kertoo.

Vuoriensiirtäjä-levyn kappaleilla Mia huutaa vanhat tuskansa ulos. Eräveden kappaleiden sanoitukset kertovat kaunistelematta tarinoita elämän raakuudesta. Kappale Petos paljastaa avioeron taustoja, Peikko kertoo syömishäiriöstä, Lyöty perheväkivallasta ja Ilkeyspiiri kiusaamisesta aikuisten maailmassa.

Osa kappaleista on jopa 25 vuotta vanhoja, osa vain muutaman vuoden.

– Kaikki tekstit ovat todellisesta elämästä kertovia, itse koettuja tai nähtyjä asioita. Lyöty kertoo omasta lapsuudestani perheväkivallan keskellä. Se kasvatti minua, vaikka vanhemmat käskivät minun olla hiljaa. Lyriikoitteni julkaisemiseen en ole kysellyt keltään lupia.

Mia Erävesi ei säästele sanojaan eikä ääntään Eräveden debyyttilevyllä. Laulaja on huomannut, että monet ovat järkyttyneet Eräveden kappaleiden lyriikoista.

Punkahtava suomirock-tausta tukee laulujen sanomaa. Mia itse kuvailee, että Eräveden musiikki ei ole mitään ”keskikaistakamaa”, ja osuu siinä oikeaan. Hissimusiikiksi Eräveden musiikista ei ole.

”Viha on tärkeä tila”

Mia kertoo paineen levyn tekemiselle tulleen bändin ulkopuolelta. Itse hän ei pidä edes esiintymisestä, mutta on lähtenyt epämukavuusalueelleen, koska bändin muut jäsenet haluavat keikkailla.

Levyn nauhoittamistakaan Mia ei pitänyt mitenkään hohdokkaana. Laulut on purkitettu nopealla tahdilla, koska Mialle tärkeintä on lauluista kuuluva tunne, joka välittää viestiä. Motivaattorina levyttämiselle toimi ajatus siitä, että hän voi auttaa jotakuta hankalassa tilanteessa olevaa.

Turvattomasta lapsuudesta kärsinyt Mia on oppinut, että asioita ei kannata jättää hautumaan oman pään sisälle. Nahkalinnan päiväkodissa työskentelevä Mia haluaa opettaa myös lapsilleen, että on ihan ok vaikka huutaa paha olo pois.

– Viha on tosi tärkeä tila. Sen avulla voi selviytyä, mutta siihen tunteeseen ei saa jäädä kiinni. Siitä ei saa tulla elämäntapa, Mia toteaa.

Piano on yksi Mia Eräveden työkaluista. Tulevaisuudessa Mia haluaa tehdä lastenmusiikkilevyn omien poikiensa kanssa.

Laulaja tietää, että vaikeista asioista toipuminen voi kestää vuosikausia. Mia päivittelee, miten hän vielä 46-vuotiaanakin voi taantua ajatellessaan lapsuuttaan, vaikka onkin nykyisin hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa.

– Joku voi ajatella kuunnellessaan levyä, että tuo ei ainakaan häpeä näitä asioita. Kappaleista voi saada voimaa. Toivon, että asioista uskalletaan puhua, Mia sanoo.

Rähinöiden välissä

Laulaja-lauluntekijä kuvailee itseään vahvaksi ja suoraksi ihmiseksi, jota jotkut jopa pelkäävät tai pitävät suoruuden takia ilkeänä. Mia kertoo olevansa myös oikeudenmukainen ja heikompien puolustaja. Hyvin nuoresta asti hän on mennyt koiranpotkijan ja koiran väliin, lasta huonosti kohtelevan vanhemman ja lapsen väliin.

– Kun huomaan rähinöitä, niin menen väliin. Vaarallisiakin tilanteita on ollut, mutta olen aina ajatellut, että asioihin pitää puuttua, muskariakin vetävä nainen kertoo.

Omalta työpaikaltaan Mia ei ole laulunaiheita ammentanut, koska päiväkodintäti pitää työtään voimaannuttavana ja ihanana. Hän pitää siitä, että saa suoraa palautetta lapsilta ja siitä, että he ovat aitoja ja avoimia.

Työpaikallaan Mia on käyttänyt musiikillisuuttaan kirjoittaen parina vuotena jokaisesta esikouluun siirtyvästä lapsesta oman säkeistön Älä koskaan unohda Nahkalinnaa -räppiin.

Teatterin remontti harmittaa

Erävesi ei ole vielä heittänyt levynjulkistamiskeikkaansa, sillä Mia olisi halunnut tehdä sen remontissa olevassa Viialan teatterissa. Keikka tullaan tekemään sopivan paikan löydyttyä, joko Helsingissä tai Pirkanmaalla. Keikkaa varten Eräveden olisi löydettävä myös hyvä rumpali.

Osa kappaleista on jopa 25 vuotta vanhoja, osa vain muutaman vuoden. Kaikkien kappaleiden aiheet Mia kertoo ammentaneensa todellisesta elämästä.

– Jos joku kokee pystyvänsä levyllä kuultaviin vetoihin, niin saa ilmoittautua, Mia vinkkaa.

Erävedessä kitaraa soittavat Mikko Järvinen ja Petri Reiman, bassossa on Tinja Lahdenmäki ja sessiorumpalina toimi Toni Paananen.

Eräveden Vuoriensiirtäjä-albumi on myynnissä Viialan Oivattaressa. Lisäksi albumia voi kuunnella tästä viikosta lähtien Spotifystä.