Laran ja Jennin mielestä Juuret-teos on sikahieno

Juuret-teos kerää katseita Toijalan asematunnelissa.

Perjantaina Toijalan asematunnelissa esiteltiin tunnelin seinällä oleva taideteos Juuret, jonka ovat tehneet Valkeakosken ammattiopiston nuorten työpaja Vaaterin 17–21 -vuotiaat nuoret ohjaajansa Janne Kulosaaren johdolla.

Teos sai alkunsa muutama vuosi sitten arkkitehtuuria ja kaupunkikuvaa käsitelleestä projektista, jonka puitteissa Vaaterin nuorille järjestettiin muun muassa työpajatoimintaa, arkkitehtiluentoja ja bussikiertue Toijalan arkkitehtuurisesti mielenkiintoisiin kohteisiin.

– Yllätyin täysin siitä, että täällä on aika hienoa arkkitehtuuria, Kulosaari sanoo.

Juuret ja oksat risteävät rautatieasemalla

Janne Kulosaaren mukaan Juuret-teos liittyy löysästi Suomi 100 -teemaan.

– Teos sijaitsee maan alla, joten mietimme ryhmän kanssa mitä maan alla on. Juuret tulivat sitä kautta. Puhuimme myös Suomesta ja suomalaisuudesta ja luonto tuli heti esiin, Kulosaari toteaa.

Kulosaari kertoo, että teoksen jokainen elementti on yksittäisen nuoren tekemä.

Yleisö seurasi Juuret-teoksen esittelyä Toijalan asematunnelissa perjantaina.

– Kuvat ovat peräisin ilmaisesta kuvapankista ja ne on muokattu Photoshopissa. Itse teos on digituloste, Kulosaari kertoo.

Projektia koordinoinut Mirva Juntunen käsityö- ja muotoilukoulu Näpsästä toteaa, että Toijalan asema valikoitui taideteoksen sijoituspaikaksi siksi, että se on risteysasema.

– Elämä ja elämänkohtalot kohtaavat täällä monella tavalla. Juuret ja oksat risteävät, Juntunen miettii.

Keijumaailman kohtelu jännittää

Akaalaiset Lara Tuominen, 10, ja Jenni Rantala, 9, olivat paikalla Juuret-teoksen esittelytilaisuudessa. Molemmat osallistuivat kulttuuritalo Laaksolassa järjestettyyn nuorten taideleiriin. Leiriläiset ovat tehneet Näkymään taideteoksen Keijumaailma, joka sijaitsee Nahkialanjärven rannassa.

Lara ja Jenni eivät perjantaina niinkään jännittäneet Keijumaailma-teoksen vastaanottoa tai Näkymän avajaisia, vaan taideteoksensa kohtelua.

– Meitä jännittää se, että revitäänkö meidän työtä. Kävin aikaisemmin isän kanssa kävelemässä Nahkialanjärven rannassa ja siitä oli revitty jo kolme osaa irti. Saimme kuitenkin kaksi niistä takaisin paikalleen. Kurjaa kun ihmiset rikkoo teoksia, Lara harmittelee.

Janne Kulosaari toimi teoksen tehneen ryhmän ohjaajana ja Mirva Juntunen koordinoi projektia.

Arvio Juuret-teoksesta tytöiltä tuli kuin yhdestä suusta.

– Se on ihan sikahieno!

Lara Tuominen (vas.) ja Jenni Rantala antoivat Juuret-teoksesta positiivisen arvion.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.