Ahola ja Manninen kulkevat onnistuneesti Sillanpään jalanjälkiä

Jari Ahola ja Martti Manninen esittävät Jari Sillanpäätä hyvin onnistuneesti Rakkaudella merkitty -musikaalissa Valkeakoskella.(Kuva: Rami Marjamäki)
Jari Ahola ja Martti Manninen esittävät Jari Sillanpäätä hyvin onnistuneesti Rakkaudella merkitty -musikaalissa Valkeakoskella.(Kuva: Rami Marjamäki)
Heikki Paavilaisen käsikirjoittama ja ohjaama Rakkaudella merkitty -musikaali on kuin perinteinen tuhkimotarina. Pelokas, raskasrakenteinen ja kiusattu poikanen päättää tulla menestyjäksi ja kuuluisaksi laulajaksi. Hyvien haltijoiden ansiosta voimaantuva monilahjakkuus yrittää tahdon sitkeydellä niin kauan, että hänen unelmistaan tulee totta. Elämä hymyilee antaen parastaan aina tangokuninkaalliseksi saakka. Pahoilla haltijoillakin on sormensa pelissä. Jokainen päivä ei ole aurinkoinen, eikä manna aina jaksa tyydyttää elämänjanoa. 53-vuotias Jari Sillanpää ansaitsee elämäkerrallisen musikaalin, sillä hänen elämänsä on värikäs kuin isoäidin kutoma kynnysmatto.

Onneksi käsikirjoittaja ja ohjaaja Heikki Paavilainen ei mässäile teoksessaan Jari Sillanpään huumausaineriippuvuudella, johon artistin viimeaikaiset sekoilut olisivat antaneet mahdollisuuden.

Sen sijaan Paavilainen on mieltynyt Sillanpään seksuaaliseen suuntautumiseen. Käsikirjoittaja alleviivaa täysin tarpeettomasti ja jopa kyllästymiseen saakka laulajan homoutta. Vuoden 2018 Suomessa sen enempää mies- kuin naisparikaan ei ole uutinen.

Suuri osa suomalaisista tiesi jo ajat sitten, ennen ensimmäistäkään avautumista tai paljastusta, Sillanpään miesrakkauden. Siihen aikaan maassa noudatettiin vielä tapoja. Tästä kertoo esimerkiksi se, ettei valtakunnan ykköslehti julkaissut vuonna 1995 saamaansa uutista kansansuosikin homoudesta. Luulenpa, ettei asialla ole ollut eikä ole suurelle yleisölle merkitystä, sillä hänen faninsa ja kannattajat ihastelevat idolinsa karismaattista olemusta ja taiturimaista laulantaa.

Jari Sillanpäästä on kirjoitettu jo kolme toisistaan hyvin erilaista elämäkertaa. Heikki Paavilainen kertoi televisiohaastattelussa lukeneensa taustatiedoksi Ilkka Heiskarin Veijari -kirjan sekä Mari Koppisen Jari Sillanpää paljaana -teoksen. Käsikirjoittajan olisi kannattanut tutustua lisäksi Aino Suholan tekemään ansiokkaaseen elämäkertaan Jaettu jano – tänä iltana Jari Sillanpää. Tästä kirjasta olisi voinut ammentaa sanomaa päähenkilön sielunmaisemasta ja ajatusmaailmasta.

Suurenmoiset Jarit näyttämöllä

Suomen Kesäteatteri on tehnyt palkitsevan ratkaisun, kun se marssittaa Rakkaudella merkitty -musikaalissa nuoremman ja vanhemman Jarin näyttämölle.

Ohjaaja kuljettaa taitavasti nuorta ja aikuista Jaria koko esityksen ajan näyttämöllä.

Henkilövalinnat ovat harvinaisen onnistuneet. Kenenkään ei tarvitse tuntea myötähäpeää, kun Martti Manninen ja Jari Ahola tulkitsevat tangokuninkaan suvereeneja kappaleita estradilla.

Nuoren Jari Sillanpään jalanjälkiä kulkeva Martti Manninen laulaa suurella palolla – niin suurella, että hänestäkin varmasti kuulemme paljon tulevaisuudessa. Mannisen vahvuus on hänen luontevuutensa. Hän puhuttelee katsojia ja kuulijoita viattomuudellaan. Hän laulaa itsensä paatuneimmankin ihmisen sydämeen.

Jari Aholan taidot tiedetään hyvin Tampereen Työväen Teatterin esityksistä. Hänen karismansa ja varmuutensa tuovat Sillanpää-roolin tekemiseen sujuvuutta. Ahola vangitsee yleisönsä säteilyllään ja osaamisellaan.

Ahola ja Manninen ovat musikaalin kantavat voimat. Heidän persoonansa täyttävät näyttämön niin hyvin, ettei katsoja ennätä keskittyä tylsiin lavasteisiin.

Rakkaudella merkitty -musikaali sisältää kattavan otoksen Jari Sillanpään lauluista. Lisäksi kappaleet on sijoitettu erittäin hyvin näytelmän eri kohtiin. Lyriikat kuvaavat tuntemattomasta julkisuuteen kulkeneen tähden elämäntietä.

Tanssi täydentää hyvin esitystä

Ali Ahmaniemen, Sami Ruusukallion, Jimi Hautamäen ja Sampsa Rättärin muodostama orkesteri soittaa koko musikaalin ajan hyvin virkistävästi. Jari Sillanpään hitit saavat katsojien ja kuulijoiden tanssijalat vipattamaan.

Tanssilla on keskeinen sija musikaalissa. Tanssijat Jani Rasimus, Niina Rajaniemi ja Kia Lehmuskoski ilmentävät esityksillään tarkasti musikaalin eri tilanteissa kuvattavia tunnetiloja.

Roolitus on muutoinkin hyvin tarkasti tehty. Näyttelijäkaartissa ei ole heikkoa lenkkiä.

Elävästä elämäkertaa

Nykyaikana kukaan ei ihmettele, vaikka vasta parikymmenvuotias nuorukainen tekisi itsestään elämäkerran. Näitäkin meillä on.

Jari Sillanpää kuuluu samaan kansallissankarien galleriaan kuin esimerkiksi mäkikotka Matti Nykänen. Laulukilpailuvoittoja ja musiikkipalkintoja kyllästymiseen asti kahminut Sillanpää on kirvoittanut jo kolme elämäkertaa. Tänä kesänä kestosuosikki saa oman elämäkerrallisen musikaalinsa.

Rakkaudella merkitty -musikaalin ansio on siinä, että se jälleen kerran muistuttaa suurelle yleisölle, miten yksinäistä elämää kansakunnan kaapin päällä olevat julkisuuden henkilöt elävät. Olisiko tässäkin yhteydessä hyvä muistaa se, että sama media, joka nostaa aallon harjalle, myös raatelee ja jopa viedä hengen.

Jari Sillanpäällä on vankka ihailijakunta. Tangokuningas janoaa suosionosoituksia, ja hän ne myös kerta toisensa jälkeen saa. Niin ensi-illassakin.

Suomen Kesäteatteri on tehnyt harvinaisen oikean ratkaisun, kun se on valinnut ohjelmistoonsa kassamagneetin. Onhan Jari Sillanpäällä Suomen kaikkien aikojen yksi myyvimmistä artisteista runsaalla 800 000 levyllään.