Veturimuseon kesä on kunnostuksen sävyttämä, Tapettimuseossa jatketaan edellisvuosien tapaan

Veturimuseolla vietetään tänä vuonna kunnossapitokesää, jonka tavoitteena on mahdollistaa kaluston hyvänä pysyminen ja toiminnan jatkuminen.

Akaan mahdollisesti kaksi tunnetuinta nähtävyyttä, Veturimuseo Ryödintiellä sekä Tapettimuseo Satamatiellä, ovat jälleen avanneet ovensa uuteen kesäkauteen. Molemmat palvelevat kesäkuun alusta elokuun loppuun, mutta siinä missä Tapettimuseolla kesä vietetään tuttuun tyyliin, tulee Veturimuseon kesä olemaan totuttua hiljaisempi.

Veturimuseolla tapahtuu kulissien takana

Veturimuseota yhteistyössä Akaan kaupungin kanssa ylläpitävä Museoveturiseura keskittyy tänä vuonna perustyöhön eli kaluston kunnostukseen. Museoveturiseuran sihteeri Juuso Hyvärinen nostaa esille erityisesti kaksi isoa projektia.

– Museon kauppa- ja lipunmyyntivaunun katto tulee saada kuntoon, jotta vaunun säilyvyys voidaan turvata. Toinen on meidän isoimman höyryveturin, Jumbon, etutelin laakereiden korjaus. Laakerit ovat vaurioituneet viimeaikaisen käytön myötä.

Monille kaupunkilaisille ainoita kosketuksia Veturimuseoon ovat Museoveturiseuran tai jonkun muun tahon siellä järjestämät tapahtumat. Tapahtumat tuovat kävijöitä – esimerkiksi museon ennätysvuosi 2016 oli samalla museon 30-vuotisjuhlavuosi ja täten hyvin tapahtumarikas. Myös viime vuosi oli Juuso

Veturimuseossa tapahtuu erityisesti tänä kesänä paljon sellaista, jota tavallinen kaupunkilainen ei välttämättä näe. Tällaiseen toimintaan lukeutuvat esimerkiksi museoon tehdyt ryhmävierailut ja ryhmille järjestettävät opastukset. Pappilan koulun 1A vieraili museossa toukokuussa osana kaupungin Kulttuuriraide-kulttuurikasvatusohjelmaa.

Hyvärisen mukaan hyvä. Tälle vuodelle seuran on vaikea arvioida kävijämäärää, sillä tapahtumia ei ole yhdistyksen talkoopäiviä lukuun ottamatta suunniteltu.

– Nämä kaksi projektia on meidän maksimissaan kymmenen hengen aktiiviporukalle aika iso voimanponnistus. Siispä mitään ulospäin näkyvää toimintaa ei ole yhdistyksen puolelta luvassa. Mutta toivotaan, että höyryveturillakin olisi liikettä sitten ensi vuoden kesällä. Tälle vuodelle emme sitä valmiiksi saa, se on aika varmaa, Hyvärinen toteaa.

Kesähelteillä mukavasti viilentävä museo on kunnostustöistä huolimatta auki tavalliseen tapaansa joka päivä klo 10–16, ja myös ryhmät ovat tervetulleita vierailulle. Talkoopäivistä seuraava on lauantaina 9. kesäkuuta klo 10 alkaen. Hyvärinen kertoo, että talkoopäivät ovat hyviä tilaisuuksia päästä mukaan Museoveturiseuran toimintaan.

Tapettimuseoon saavutaan kaikkialta Suomesta

Toijalan historiaan tapettiteollisuuden keskuksena voi tutustua Pihlgren ja Ritola Oy:n Tapettimuseossa. Tapettitehtaan sisustussuunnittelija Susanna Vastamäen mukaan Tapettimuseo on onnistunut reissukohde paitsi sisustuksesta pitäville, myös kaikille niille, joita kiinnostaa teollisuusperinne sekä vanhat koneet.

– Museossa saa käsityksen siitä, miten tapetti valmistuu perinteisellä rotaatiopainotekniikalla, Vastamäki tiivistää.

Kuten Veturimuseossa, myös Tapettimuseossa voi tilata opastuksen ryhmille. Tehtaalla iloitaankin siitä, että museossa ja tehtaanmyymälässä on jo kevään aikana vieraillut useita opiskelijaryhmiä ja että myös kesälle on tullut varauksia eri yhdistyksiltä ja matkailijaryhmiltä. Vieraita saapuu kaikkialta Suomesta.

Pohjoismaiden ainoa Tapettimuseo on aina kesäisin avautuva uniikki nähtävyys. Pihlgren ja Ritola Oy:n tehtaanmyymälä on puolestaan auki vuoden ympäri, maanantaista perjantaihin klo 9–16:30 ja lauantaisin klo 10–14.

Susanna Vastamäki kannustaa käymään museon lisäksi myös tehtaanmyymälän puolella.

– Nykyisin konttorirakennuksessa sijaitsevassa tehtaanmyymälässä pääsee tutustumaan tapettimalleihin, hän vinkkaa.

Tapettimuseo on kesällä avoinna tiistaista perjantaihin klo 9–16 ja lauantaisin klo 10–14.

Oona Eskeli

Tapettitehtaassa on nähtävillä muun muassa valikoima vanhoja tapettiteloja.
Tapettimuseon väriensekoitussammiot ovat olleet oikeassa käytössä.
Susanna Vastamäki kertoo, että joihinkin tapettimalleihin on tehty painokuvioiden lisäksi niin sanottu rosotus kuivaprässillä.
Katkomis- ja rullauskoneessa tapetit katkottiin ja rullattiin.
Tapettimuseossa on nähtävillä muun muassa tapettien kuivaussysteemi.
Susanna Vastamäki opastaa vierailijoita Tapettimuseossa.