Toijalan ja Viialan terveysasemia korjataan

Valtuutettu ja valtuuston 2. puheenjohtaja Jouni Vaittinen ihmetteli valtuuston kokouksessa mihin Toijalan terveysaseman korjauksiin varattu 130 000 euroa käytetään.

Aluehallintovirasto on tehnyt viime vuonna tarkastuksia sekä Toijalan että Viialan terveysasemille. Molemmilla terveysasemilla käyttäjät ovat oireilleet sekä oireilevat edelleen. Oireilujen syyksi epäillään sisäilmaongelmaa. AVI on kehottanut kaupunkia selvittämään mihin toimenpiteisiin kaupunki ryhtyy sisäilman laadusta johtuvien vaarojen tai haittojen poistamiseksi.

Tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 15.5., että Toijalan terveysaseman rakenteiden ilmatiiviyttä parannetaan, ensimmäisen kerroksen välinehuollon tiloissa tehdään lattianpäällystekorjauksia, kuitulähteitä poistetaan ja lattiakaivoille tehdään kevyitä toimenpiteitä. Hankesuunnitelman kokonaiskustannusarvio on 130 000 euroa.

Viialan terveysaseman osalta tekninen lautakunta päätti parantaa ulkoseinärakenteiden tiiviyttä muun muassa ikkunapenkkien, ikkunaliittymien, ulkoseinä- ja alapohjaliittymien, läpivientien ja halkeamien sekä sähkörasioiden kohdalla.

Lisäksi alapohjarakenteen ilmatiiviyttä parannetaan muun muassa alapohja-väliseinäliittymien, tarkastusluukkujen, sähköpääkeskuksen ja teknisen tilan hormi-/lattiavarauksen, liikuntasaumojen ja läpivientien kohdalla. Hankesuunnitelmassa korjausten kokonaiskustannusarvio on noin 160 000 euroa.

Tekninen johtaja Antti Kemi kertoi 30.5. pidetyssä valtuuston kokouksessa, että Viialan terveysaseman korjauksiin tarvittava raha löytyy olemassa olevasta budjetista priorisoimalla korjaukset pienhankkeiden edelle.

Valtuustossa pohdittiin muun muassa Toijalan terveysaseman korjauksia.

Terveysasemien korjausten tarkoitus on turvata rakennusten käyttäjien terveelliset olot vuoden 2020 loppuun asti, jolloin uuden hyvinvointikeskuksen on suunniteltu valmistuvan. Viialan terveysaseman korjaustyöt aloitetaan tämän kesän aikana ja Toijalan terveysaseman ensi syksynä.

Määrärahasta äänestettiin

Valtuuston kokouksessa eniten keskustelua aiheutti talousarvion 1. muutoksen yhteydessä Toijalan terveysaseman korjauksiin tarvittava 130 000 euron määrärahan lisäys, jonka kaupunginhallitus oli hyväksynyt kokouksessaan 22.5.

– Tästähän keskusteltiin kaupunginhallituksessa, mutta ei siitä keskustelusta selvinnyt mihin tämä raha käytetään. Käytäväpuheissa puhutaan AVI:n lausunnosta ja AVI vaatii. Missä se AVI:n vaatimus on? Voimmehan me vastata, että me laitamme kahtena vuotena toistakymmentä miljoonaa euroa uuteen terveyskeskukseen, valtuutettu ja valtuuston 2. varapuheenjohtaja Jouni Vaittinen (kesk) totesi.

Vaittisen mukaan järkevintä olisi ensin katsoa onnistuvatko korjaukset Viialan terveysasemalla.

– Toijalan terveysaseman kohdalla on puhuttu, että kyseessä on pari hammashoitajan huonetta. Jos huoneet ovat niin huonossa kunnossa, voitaisiin potilaita ohjata Kylmäkoskelle, Urjalaan ja Viialaan, Vaittinen totesi.

Toijalan terveysasemaa korjataan 130 00 eurolla ensi syksynä.

Keskustelun aikana Jouni Vaittinen esitti, että teknisen toimen tilahallinnon tehtävätasolle varattu 130 000 euron määräraha poistetaan. Varavaltuutettu Anton Murola (lib) ja valtuutettu Janika Rekola (ps) kannattivat esitystä, joten asiasta äänestettiin. Murolan ja Rekolan lisäksi Vaittisen esitystä kannattivat valtuutetut Hannu Järvinen (sd), Jaakko Leinonen (kok), Vesa Liehu (kesk), Harri Rämö (sd), Sauli Turja (sin), ja varavaltuutettu Juhana Riekkinen (ps).

Määrärahan säilyttämisen puolesta äänestivät valtuutetut Hilkka Heinonen (sd), Matti Humaloja (vas), Hanni Joronen (vihr), Saila Kallioinen (sd), Heikki Knuutila (sd), Sari Lapinleimu (kok), Kirsi Nord-Sarkola (sd), Mika Pajasmaa (kok), Heli Piirainen (vihr), Mervi Pulkkinen (kesk), Janita Puolmila (kok), Sami Rajala (kok), Mirva Ritari (kok), Saija Roininen (sd), Mika Rupponen (sd), Jukka Saari (vas), Brita Salminen (vihr), Jukka Salminen (kok), Jouni Salonen (sd), Mika Setälä (kd), Maija Toivonen (kok), Tuija Toivonen-Perttunen (vas), Kirsi Vaittinen (sd) sekä varavaltuutetut Hilu Toivonen-Alastalo (vihr), Inka Loppi (sd) ja Seija Tromstedt (sd).

Viialan terveysaseman korjaukset alkavat tämän kesän aikana.