Vuosi Akaan valtuuston puheenjohtajana – vastuuta kannetaan

Profile Image of Akaan Seutu

Noin sata erilaista kokousta, tuhansia puheluita ja sähköposteja, kymmeniä puheita ja paljon erilaisia keskusteluja. Tässä kirjoituksessa käsittelen muutamia teemoja. Jätän tietoisesti koulurakennukset pois kirjoituksesta, koska niitä on käsitelty lähes joka viikko niin kokouksissa kuin tässä lehdessäkin.

Ensimmäinen kokous

Tämä valtuustokausi alkoi 1.6.2017. Nykyinen valtuusto järjestäytyi 14.6.2017. Valtuuston ensimmäinen kokous on merkittävä, koska siinä valitaan Akaan keskeisimmät luottamushenkilöt vaalituloksen ja neuvotteluiden perusteella muun muassa kaupunginhallitukseen, valtuuston puheenjohtajistoon, lautakuntien puheenjohtajiksi ja jäseniksi. Valtuusto valitsee myös kaikki Akaan luottamushenkilöt maakuntatasolle, kuntayhtymiin ja eri yhtiöiden hallituksiin. Kiitos vielä kaikille eri puolueiden edustajille hyvin sujuneista neuvotteluista keväällä 2017. Kiitos isosta luottamuksesta, jota sain ensimmäisessä kokouksessa, kun valitsitte minut Akaan valtuuston puheenjohtajaksi. Tätä vastuuta olen parhaan kykyni mukaan kantanut.

Kaupunginjohtaja-asia hallinto-oikeudessa

Akaan valtuusto asetti tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kaupunginjohtajan irtisanomista tai siirtämistä muihin tehtäviin 22.2.2017 äänin 31-12.  Valiokunta toimi ja sai esityksensä valmiiksi maaliskuussa. Tilapäisen valiokunnan lausuma piti saattaa tiedoksi kaupunginjohtajalle. Useat eri luottamushenkilöt ja viranhaltijat yrittivät tavoittaa kaupunginjohtaja Aki Viitasaarta. Kevään 2017 aikana edes haastemies ei tavoittanut kaupunginjohtajaa. Julkisten kuulutusten kautta lausuma saatiin annettua tiedoksi hänelle. Juuri ennen tämän kauden alkua Akaan edellinen valtuusto oli äänestänyt (31.5.2017) kaupunginjohtaja Viitasaaren luottamuksesta. Valtuustolla ei ollut luottamusta kaupunginjohtajaan.

Hallintosääntömme mukaan henkilöstöjohtaja toimii kaupunginjohtajan sijaisena. Va. kaupunginjohtajan valinta tuli ensimmäisen kerran eteen, kun valitsimme va. kaupunginjohtajan 1.12.2017 alkaen, kun Viitasaaren irtisanomisaika päättyi. Valtuusto valitsi va. kaupunginjohtajaksi henkilöstöjohtaja Briitta-Liisa Sinivuoren ensin 1.12.2017-31.1.2018 ja uudelleen (17.1.2018) ajalle 1.2.2018-31.3.2018 ja kolmannen kerran (28.3.2018) ajalle 1.4.2018-31.8.2018 äänestyksen jälkeen, jolloin Sinivuori sai 18 ja kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen 15 ääntä.

Kaupunginjohtajan valintatyöryhmän puheenjohtajana olen saanut seurata läheltä erilaisia vaatimuksia sekä lain reunaehtojen määrittämää realismia. Todellisuudessa tehtävään ei voida valita uutta henkilöä ilman taloudellisia sitoumuksia. Eli, jos valitsisimme nyt uuden kaupunginjohtajan viiden vuoden määräaikaiseen virkaan ja jos hallinto-oikeus jostain syystä kumoaa Viitasaaren irtisanomisen, ja hän palaisi kaupunginjohtajaksi, niin meillä olisi kaksi kaupunginjohtajaa. Realismia on se, että pidempikestoinen ratkaisu on mahdollinen vasta, kun hallinto-oikeus on antanut ratkaisunsa tässä asiassa tai jos valtuusto myöntää riittävät valtuudet tehdä sitoumuksia. Tällä tietoa hallinto-oikeuden suullinen kuuleminen Viitasaari-asiassa on syyskuussa ja toivon, että aikataulu pitää, jotta pääsemme vihdoin valitsemaan uutta Akaan kaupunginjohtajaa vielä tämän vuoden puolella.

Strategia VIKSU Akaa

Akaan strategiaa on tehty lokakuusta 2017 alkaen. Valmistelu on ollut kuntalain hengessä laajaa osallistamista, kuntalaistilaisuuksia, yrittäjien tilaisuuksia, henkilöstökyselyä ja avoimia sähköisiä kyselyitä sekä paljon taustamateriaalia. Olen saanut kunnian olla strategiaa valmistelevan ohjausryhmän puheenjohtajana ja valtuusto päättänee strategiasta 30.5.2018. Uskon, että strategiasta on tässä lehdessä toisaalla, joten en avaa sitä tässä kirjoituksessa sen enempää. Kiitän kaikkia kuntalaisia, yrittäjiä, viranhaltijoita sekä luottamushenkilöitä osallistumisesta strategiatyöhön.

Uskomaton tapaus Mäntymäki – kaupunki noin 300 000 euro vuodessa plus saatavat myyntitulot

Edellinen valtuusto päätti 22.2.2017, että Mäntymäen tehostetun palveluasumisen palvelut kilpailutetaan. Ensimmäisessä vaiheessa kilpailutukseen ilmoittautui neljä kiinnostunutta toimijaa. Neuvottelujen jälkeen Akaan kaupunki pyysi 21.6.2017 päivätyllä tarjouspyynnöllä varsinaiset tarjoukset. Tarjousvertailun perusteella Esperi Care voitti kilpailutuksen.

Kaupunginhallituksen enemmistö päätti keskeyttää kilpailutuksen vastoin valtuuston tahtoa 12.9.2018. Neljä hallituksen jäsentä jätti eriävän mielipiteen asiasta. Kaupunginhallitus käsitteli uudelleen asiaa, koska oli ilmeistä, että hankinta on keskeytetty perusteettomasti ja näin ollen 26.9.2018 hallitus päätti esittää, että valtuusto keskeyttää kilpailutuksen vastoin esittelijän pohjaehdotusta. Kolme hallituksen jäsentä jätti eriävän mielipiteen. Valtuusto käsitteli asiaa 9.10.2018 ja päätti useiden vaiheiden jälkeen lopulta äänin 22-13, että kaupunki valitsee kaupungin tehostetun palveluasumisen palveluiden voittajaksi tarjouskilpailun perusteella parhaimman tarjouksen tehneen Esperi Care Oy:n ja hallitus laittaa päätöksen täytäntöön.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 7.11.2018 ja päätti äänin 6-5 seuraavaa: kaupunginhallitus päättää palauttaa asian valmisteluun niin, että päätöksen yhteyteen valmistellaan palvelun tuottamisen valvonnan suunnitelma ja laskelma valvonnan kustannuksista. Perusturvatoimi tuotti selvityksen ja vihdoin kaupunginhallitus päätti toteuttaa kahden eri valtuuston tahdon ja laittaa päätöksen täytäntöön äänin 8-3.

Valtuutetut Timo Saarinen ja Jukka Ahonen tekevät oikaisuvaatimuksen, jota kaupunginhallitus käsitteli 19.12.2017. Kaupunginhallitus päätti hylätä oikaisuvaatimuksen, koska markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvassa hankinta-asiassa ei saa hakea muutosta kuntalain eikä hallintolainkäyttölain nojalla. Tilanne on nyt se, että tällä jarruttamisella on hidastettu hankintaa ja minusta vaarannettu Akaan kaupungin yleinen etu. Kyseisessä prosessia ei ole toimittu Akaan kaupungin yleisen edun mukaisesti, kuten kuntalaki edellyttää luottamushenkilöitä toimimaan.  Lisäksi kaupungin ylin päättävä elin eli valtuusto on kahteen kertaan päättänyt asian. Akaalaisten veronmaksajien rahoja joudutaan käyttämään nyt noin 300 000 euroa/vuosi enemmän Mäntymäen toiminnan pyörittämiseen ja edelleenkin hankinnan osana päätetystä Mäntymäen myynnistä saatavat tulot ovat Akaan kaupungilta saamatta. Toivon todellakin, että tämä päätös laitetaan vihdoin täytäntöön valtuuston tahdon mukaisesti.

Lisäksi ihmettelen, miksi jotkut kollegapoliitikot valittavat yksittäisissä tapauksissa hallinto-oikeuteen perusteettomasti ja väittävät todella absurdeja asioita toisista kollegapoliitikoista.  Toivon, että Akaassa kaikki luottamushenkilöt pääsevät Akaata eteenpäin vievälle tasolle ja jättävät aiheettomat valitukset pois nykyajan kuntapolitiikasta. Aina päätökset eivät miellytä, mutta demokratiassa tehtävät päätökset ovat silti laillisia enemmistön niin päättäessä.

Akaa menee eteenpäin – uskon tulevaisuuden mahdollisuuksiin

Akaan uuden strategian lisäksi tarvitaan toimintakulttuuriin muutosta. Strategiassa määritellään tavoitteet ja edelleen eri toimenpideohjelmissa lyhyemmän aikavälin toimenpiteet. Oleellista on myös hyväksyä tosiasia, että Akaan kaupunki on mukana kuntien välisessä kilpailussa ja osa meidän kilpailukykyä syntyy tekemisen kulttuurin kautta.

Tekemisen kulttuuri tarkoittaa minusta sitä, että laitetaan asiat kuntoon, eikä anneta asioiden olla. Laitetaan esimerkiksi yhdessä pääväylät siisteiksi, siivotaan nurkat, tehdään yhdessä siisti Akaa. Näytetään, että osataan ja halutaan. Olemme keskellä Suomen kasvukolmioita. Akaan menestys tehdään yhdessä laajasti toisiamme tukien ja kunnioittaen. Yritysalue Akaa Point on vuosikymmeniin tärkein elinvoimapoliittinen hankkeemme ja alueen käynnistymiseen tarvitaan voimakas yhteen hiileen puhaltaminen, mutta tehdään sekin.

Hyvää kesää 2018!

Jaakko Leinonen

Akaan valtuuston puheenjohtaja