Isäni alikersantti Martti Tähti on haudattuna Toijalan sankarihautaan. Pääsin pitkästä aikaa mukaan Akaan (Toijalan) kaatuneitten muistojuhlaan. Parina edeltävän vuonna olen ollut Tampereella Kalevankankaan sankarihaudoilla Tampereen Seudun Kaatuneitten Omaiset ry:n puheenjohtajan ominaisuudessa.
Väkeä Toijalan juhlassa oli vähän, eikä ihme, sillä Akaan Seudun viimeisimmistä numeroista (19 ja 20) löysin vain ilmoituksen ”Kaatuneitten päivän keittolounas klo 12.30 srk salissa” – ei mainintaa muistotilaisuudesta.
Talvi- ja jatkosodissa kaatuneitten muistomerkille laskettiin kaupungin ja kansalaisjärjestöjen seppele sekä Akaan Seudun Kaatuneitten omaiset ry:n kukkalaite. Tilaisuudessa oli soittokunta ja lippukulkue sekä pidettiin juhlapuhe perinteiseen tapaan.
Juhlapuheen piti nuoremman polven edustaja. Nimeä en tiedä sillä ohjelmalehtistä ei ollut jaossa. Juhlapuhuja kohdisti puheensa sotaveteraaneille ja heidän puolisoilleen sekä muulle yleisölle – ei kaatuneitten omaisille. Kaatuneitten omaisia, sotaorpoja, oli paikalla useita, paikallinen yhdistys myös mukana seppeeleenlaskussa. Voin vain ihmetellä. Perinteitä tulisi vaalia ja kunnioittaa.
Sotaleskien määrä on vähenemässä, mutta maassamme on sotaorpoja vielä 20–30 000 ja rekisteröityneinäkin yli 16 000. Sotaorvot alkavat ikääntyä. Heidän keski-ikänsä on jo lähes 80 vuotta. Valtakunnallinen Kaatuneitten Omaisten Liitto ry julkaisi 24.04.2018 kannanoton, jonka mukaan sotaorvot tarvitsevat kuntoutusta. ”Hyvinvointi- Suomen on aika hyvittää korkeaan ikään ehtineiden sotaorpojen uhraus ja panostukset yhteiskuntamme hyväksi. Kaatuneitten Omaisten Liitto vetoaa päättäjiin, että sosiaali- ja terveyspoliittista lainsäädäntöä uudistetaan niiltä osin, että sotaorpojen vanhuus turvataan mahdollisimman hyvin”. Kannanotto on julkaistu hiljattain kokonaisuudessaan ja perusteluineen useissa maamme päivälehdissä.
Tampereella 20.05.2018
Hanna Tähti
Tampereen Seudun Kaatuneitten Omaiset ry, varapuheenjohtaja
Kaatuneitten Omaisten Liitto ry, hallituksen jäsen