”Maakuntavaltuustoryhmille kokopäiväiset sihteerit”

Pirkanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi on ennättänyt pitkällä työurallaan käydä lukuisat eri vaalit. Hänen mukaansa kokoomusväki on hyvin innostunut uudesta vaikuttamiskanavasta tulevissa itsehallinnollisten maakuntien maakuntavaltuustoissa. Kokoomus havittelee paikkaa Pirkanmaan suurimmaksi maakuntavaltuustopuolueeksi.
Pirkanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi on ennättänyt pitkällä työurallaan käydä lukuisat eri vaalit. Hänen mukaansa kokoomusväki on hyvin innostunut uudesta vaikuttamiskanavasta tulevissa itsehallinnollisten maakuntien maakuntavaltuustoissa. Kokoomus havittelee paikkaa Pirkanmaan suurimmaksi maakuntavaltuustopuolueeksi.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamaa maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuoltouudistusta ärhäkästi vastustava Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) heittää kapuloita uudistuksen rattaisiin. Tämä ärsyttää pirkanmaalaista kokoomusväkeä. Toiminnanjohtaja Jari Porraslampi saa tavan takaa puolueen puhelinsoittoja ja sähköposteja, joissa puolueen jäsenet peräävät tolkkua kaksijakoiseen tilanteeseen: ruiskaunokkipuolue istuu hallituksessa ajaen maakunta- ja sote-uudistusta ja samaan aikaan oman puolueen kärkimies nokittaa suunnitelmia.

Pirkanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi kuvailee vallitsevaa poliittista tilannetta huvittavaksi.

– Vallanpitäjät ovat yrittäneet jo vuosikymmenen ajan toteuttaa mittavaa uudistusta, jolla muun muassa kuntakenttä sekä sosiaali- ja terveydenhuolto saataisiin vastaamaan 2000-luvun tarpeita. Vuorollaan jokainen maan hallitus on epäonnistunut hankkeessaan. Nykyinen hallitua on kuitenkin remontteineen päässyt edellisiä pidemmälle, kokoomuspomo sanoo.

Porraslampi toivottaa maakunta- ja sote-uudistuksen tervetulleeksi.

– Historiallinen uudistus on saanut osakseen poikkeuksellisen paljon kielteistä julkisuutta. Muutosta käsitellään yleensä vain erittäin negatiivisista tulokulmista. Kansalaisten olisi saatava tietoa hankkeen ydintavoitteista eli tarpeesta järjestää tasavertaiset palvelut ihmisille heidän asuinpaikkakunnastaan riippumatta ja tavoitteesta hillitä palveluiden tuottamisesta kertyvää hintalappua, hän avaa.

– En usko, että maamme asiat menisivät suunniteltujen uudistusten myötä ainakaan nykyistä huonompaan suuntaan. Suuri yleisö ei aina huomaa, että nykymuotoisessa palvelujen toteuttamisessa on esimerkiksi satoja kuntayhtymiä ja muita organisaatiovirityksiä.

Porraslampi  toivoo, että hallitus ja eduskunta saattaisivat maakunta- ja sote-lakipaketin pian valmiiksi, jotta ihmiset saisivat uudistuksista oikeaa ja täsmällistä tietoa.

– Tavallisille kansalaisille maakuntahallinto ja sote ovat hyvin hämäriä asioita, hän harmittelee.

Pirkanmaan hyvin tarkasti tunteva Jari Porraslampi myöntää maakunta- ja sote-uudistusta voimakkaasti ripittävän Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren voimistavan ihmisten epäilyjä muutoksia kohtaan. Porraslampi joutuu vastaamaan koko ajan puolueen jäsenten lähettämiin kysymyksiin siitä, miten puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja pitkän linjan kokoomusvaikuttaja Vapaavuori voivat olla maakunta- ja sote-asiasta niin eri linjoilla.

Raju kisa ykköspaikasta

Jos ensimmäiset maakuntavaalit järjestetään tämän vuoden lokakuussa, Jari Porraslammen mukaan kisoista tulee poikkeuksellisen mielenkiintoiset nimenomaan Pirkanmaalla. Kokoomus on ollut viime vuosikymmenen ajan kaikkien vaalien ajan ykkönen. Viime kuntavaaleissa ruiskukkapuolue sai ensimmäisen kerran turpaan.

– Esimerkiksi Tampereella kokoomuslaiset ja sosiaalidemokraatit ovat käyneet viime vaaleissa tiukkaa kilpailua suurimman puolueen manttelista. Ehdottomana tavoitteenamme on nousta itsehallinnollisen Pirkanmaan maakuntavaltuuston suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi, toiminnanjohtaja linjaa.

Jos kokoomus nousee maakuntavaalien voittajaksi, puolue haluaa maakuntahallituksen puheenjohtajuuden.

Porraslammen mielestä maakuntavaltuusto on erittäin paljon vartijana Pirkanmaan tulevaisuuden rakentajana. Hänen mukaansa itsehallinnollisen maakunnan on palkattava jokaiselle valtuustoryhmälle kokopäiväinen sihteeri, joka vastaa esimerkiksi valtuutettujen poliittisesta ohjauksesta.

Porraslammen mukaan kokoomus lähtee maakuntavaaleihin täydellä ehdokaslistalla, jolla jo tällä hetkellä on runsaan sadan kandidaatin nimi.

– Kärkinimet, kuten Anna-Kaisa Ikonen ja Kalervo Kummola, eivät ole vielä ehdokkuuttaan ratkaisseet. Tällaisia kovia vetonauloja odotamme vielä.

Pirkanmaan Kokoomuksen vaalitoimikunta kokoontuu kesäkuun viidentenä päivänä, jolloin tavoitteena on nimetä valtaosa puolueen maakuntavaaliehdokkaita.

– Ehdokkaiden on päästävä ripeästi vaalikentille. Heillä on oltava riittävästi aikaa henkilökohtaisten kampanjoidensa tekemiseen, Porraslampi aikatauluttaa.

Tiivis ohjelma

Pirkanmaan Kokoomus on valmistellut jo runsaan vuoden ajan puolueen maakuntavaaliohjelmaa.

Jari Porraslammen mukaan ohjelmasta tulee erittäin napakka ja ytimekäs. Tarkka sisältö julkistetaan huhtikuun 25. päivänä, jolloin kokoomusväki kokoontuu piirikokoukseensa Urjalassa.

Toiminnanjohtaja muistuttaa, että Pirkanmaan liitto on laatinut hyvin sisällökkäitä maakuntaohjelmia ja -tavoitteita jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Suuria asioita ovat muun muassa kolmostien kehittäminen, rautatieverkon vahvistaminen, lentokentän tason nostaminen ja yliopistomaailman saattaminen uudelle tasolle.

– Maakuntamme kannalta ratkaisevan tärkeät asiat ovat olleet eri toimijoiden agendoilla jo pitkän aikaa. Toki kokoomus haluaa hioa kärkilinjauksensa kristallinkirkkaasti omannäköisekseen, hän painottaa.

Vaalit samalle ajankohdalle

Pitkän toiminnanjohtajauransa aikana Jari Porraslampi on vastannut lukuisten kunta-, eduskunta, EU- ja presidentinvaalien vaalityöstä.

– Hivenen minua pelottaa se, miten ihmiset jaksavat innostua maakuntavaaleista, hän myöntää.

Kokoomuspomon mielestä maakuntavaalit olisi järjestettävä tulevaisuudessa samaan aikaan  nimenomaan eduskuntavaalien kanssa.

– Näin turvaisimme kansalaisten mahdollisimman aktiivisen osallistumisen tärkeisiin valtakirjanjakoihin.

Porraslampea askarruttaa myös se, miten leijonanosan nykytehtävistään jättävien kuntien kuntavaalit jatkossa kiinnostavat äänestäjiä.

– Kuntalaisten voi olla vaikeaa motivoitua kuntien päättäjiksi, kun kuntien rooli on uudenlainen.

– Nykyisten maakuntaliittojen organisaatioissa olevat maakuntavaltuustojen jäsenet ovat olleet pettyneitä vähäisiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa. Itsehallinnollisten maakuntien maakuntavaltuustoilla ja niiden jäsenillä on merkittävästi enemmän valtaa, toiminnanjohtaja vertailee.