Demarit tähyävät suurimmaksi maakuntavaltuustoryhmäksi

Itsehallinnollista Pirkanmaan maakuntaa johtaa maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja valmistelevat valiokunnat. Pirkanmaan Demareiden toiminnanjohtajan Harri San- dellin mielestä moderni valiokuntamalli on myönteisen ovela keksintö. – Järjestelmä ottaa hyvin huomioon poliittisen valmistelun ja sitouttamisen, hän kiittää.
Itsehallinnollista Pirkanmaan maakuntaa johtaa maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja valmistelevat valiokunnat. Pirkanmaan Demareiden toiminnanjohtajan Harri Sandellin mielestä moderni valiokuntamalli on myönteisen ovela keksintö. – Järjestelmä ottaa hyvin huomioon poliittisen valmistelun ja sitouttamisen, hän kiittää.
Noin 513 000 asukkaan itsehallinnollinen Pirkanmaa saa maakunta-aparaattinsa ketterästi toimintaan. Näin uskoo Pirkanmaan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell, jonka tavoitteena on johtaa puolueensa maakuntavaalien suurvoittajaksi.  Hänen mukaansa demarit saavat oman maakuntavaaliohjelmansa valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. Piirijärjestön historiallinen kevätkokous on 14. huhtikuuta Mänttä-Vilppulassa, jossa se nimeää ensimmäisen satsin maakuntavaalikandidaatteja.

Demareilla on maakuntavaaliohjelmissa yhteisesti valtakunnallisesti sovittuja linjauksia, ja kullakin 18 maakunnalla on omasta reviiristä kumpuavat erityiskannat.

Pirkanmaan Sosialidemokraatit työstää parhaillaan omaa ohjelmaansa, jonka on määrä valmistua huhtikuun aikana. Toiminnanjohtaja Harri Sandellin mukaan on päivänselvää, että demarit painottavat päätavoitteissaan palveluiden hyvää saatavuutta ja niiden kohtuullista asiakashintaa.

– Pääagendanamme on huolehtia siitä, että hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ovat maakuntalaisten ulottuvilla jokaisen 23 kunnan alueella, hän täsmentää.

– Vahdimme lisäksi sitä, etteivät asiakasmaksut karkaa käsistä ja kohoa kohtuuttoman korkeiksi. Tämä vaara on olemassa, koska itsehallinnollisella Pirkanmaalla on alkuvaiheessa noin 2,2 miljardin euron suuruinen talousarvio, jonka turvin maakunnan on pystyttävä tuottamaan kaikki sen vastuulla olevat  palvelut, mies lisää.

Sandell on huolissaan erityisesti vähävaraisista kansalaisista.

– Palveluiden valinnanvapaus ei paljon lämmitä käyttäjää, jos hänellä ei ole taloudellisia voimavaroja ostaa tarvitsemiaan palveluja, toiminnanjohtaja muistuttaa.

Kaukonäköistä valmistelutyötä

Jos pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus saa tavoitteensa maaliin ja eduskunta hyväksyy maakunta- ja sote-uudistuksen, niin Harri Sandellin mukaan Pirkanmaan itsehallinnollisesta maakunnasta tulee kivuttomasti ja täysipainoisesti toimiva organisaatio.

– Pirkanmaalla jos millä on mainiot edellytykset maakunta- ja sote-uudistuksen toteuttamiseen. Maakunta on erittäin elinvoimainen ja vetovoimainen. Elinkeinoelämä rakentuu monille lujille kivijaloille. Koulutus- ja tutkimusmahdollisuudet ovat kansainvälisestikin tarkasteltuina huippuluokkaa, toiminnanjohtaja perustelee.

Sandellin mielestä Pirkanmaan koetinkivinä ovat lainsäädännölliset puutteet.

– Jos maakuntamme selvittää pullonkaulat, asiakasmaksujen suuruuden ja palveluiden kokonaissaatavuuden, kokonaistilanteemme on asiallinen, hän puntaroi.

Harri Sandell on mukana itsehallinnollisen Pirkanmaan rakentamisessa.

– Niin piiritoimiston vinkkelistä kuin maakuntahallintoa valmistelevien muutostyöryhmien näkökulmista nähtynä Pirkanmaalla vallitsee myönteinen, yhteinen ja vahvasti tulevaisuuteen suuntaava ilmapiiri, hän kehuu.

– Maakunnassamme on aito yhdessä tekemisen meininki. Eri poliittiset puolueet ovat löytäneet yhteisen tahtotilan, jota ne myös tarkasti vaalivat. Uuden rakentaminen on hyvin ennakkoluulotosta, toiminnanjohtaja kiittää.

Harri Sandellin mukaan kaikki pirkanmaalaiset saavat olla levollisin ja luottavaisin mielin maakuntahallinnon suhteen.

Ovelat valiokunnat

Pirkanmaa rakentaa tulevan maakuntavaltuuston päätöksentekoon modernia valmistelevan valiokunnan mallia. Pirkanmaalaiset hylkäsivät perinteisen ja kuntien hallinnosta tutun lautakuntamallin.

Harri Sandellin mukaan Pirkanmaan maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä on ollut valiokuntaratkaisussaan myönteisesti ovela.

– Kun samat vastuunkantajat ovat maakuntavaltuustossa, maakuntahallituksessa ja valiokunnissa, päättäjät perehtyvät erittäin syvällisesti käsittelyssä oleviin asioihin. Poliittinen vaikuttaminen tapahtuu koko valmistelu- ja päätösketjussa. Valtuutetuilla on pöydällään heille jo tuttuja ja valmiiksi mietittyjä asiakokonaisuuksia, toiminnanjohtaja perustelee.

– Jos Pirkanmaa olisi valinnut perinteisen lautakuntamallin, päätöksenteossa olevien asioiden lopputulos maakuntavaltuustossa ei olisi yhtä kirkossa kuulutettu kuin se on valiokuntamallisessa valmistelussa, Sandell vertailee.

Demaripomo odottaa, että Pirkanmaan maakuntavaltuusto saa työrukkasikseen neljästä kuuteen valiokuntaa.

– Valiokunnissa on varmaankin 11–13 jäsentä, hän aprikoi.

Ykköspaikka tähtäimessä

Pirkanmaan Demarit on asettanut maakuntavaalitavoitteekseen olla selkeä kisan voittaja ja saada suurin ryhmä 79-paikkaiseen maakunta­valtuustoon.

Harri Sandellin mielestä maakuntavaaleista tulee erittäin mielenkiintoiset juuri Pirkanmaalla.

– Esimerkiksi Tampere on vuoroin ollut kokoomuksen ja vuoroin demareiden johtama. Viime kuntavaaleissa demarit nappasivat ykköspuolueen paikan. Lisäksi koko maakunnassa SDP sai 183 valtuutettua ja Kokoomus 179 valtuutettua, hän kertaa.

– Maakuntavaalin lopputulokseen vaikuttaa esimerkiksi se, onko Tampereen pormestari Lauri Lyly ehdokkaana kisassa. Jos puolueemme ehdokaslista on siten kova, että mukana ovat kansanedustajat ja johtavat paikallispoliitikot, niin äänijahdista syntyy jännittävä. Maakuntalaiset aktivoituvat äänestämään, ja maakuntavaltuutetut lunastavat vahvat valtakirjat, Sandell pursuu intoa.