Maakuntaohjelma valmistuu, keskustan ehdokaslistalle löytyy 118 hakijaa

Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha korjaa käsitystä, jonka mukaan ihmiset eivät olisi kiinnostuneita maakuntahallinnosta. Hänen mukaansa keskusta saa historiallisiin maakuntavaaleihin täyden listan ehdokkaita. Myös maakuntalaiset haluavat tietää koko ajan enemmän, mitä maakunta- ja soteuudistus merkitsee.
Pirkanmaan Keskustan puheenjohtaja Tuukka Liuha korjaa käsitystä, jonka mukaan ihmiset eivät olisi kiinnostuneita maakuntahallinnosta. Hänen mukaansa keskusta saa historiallisiin maakuntavaaleihin täyden listan ehdokkaita. Myös maakuntalaiset haluavat tietää koko ajan enemmän, mitä maakunta- ja soteuudistus merkitsee.
Pirkanmaan Keskustan porukalla on täysi tohina päällä. Piirijärjestö ja kenttäväki valmistautuvat sata lasissa niin historiallisiin maakuntavaaleihin kuin perinteisiin seurakuntavaaleihin. Puheenjohtaja Tuukka Liuha on vakuuttunut siitä, että neliapilapuolueen maakuntavaalilista täyttyy eli tarjolla on 118 ehdokasta. Hänen mukaansa keskustalaiset kokoavat ahkerasti myös omaa maakunta-ohjelmaansa, joka valmistuu kesän aikana.

Puheenjohtaja Tuukka Liuha iloitsee siitä, että pirkanmaalaiset keskustalaiset tekevät hartiavoimin työtä Suomen ensimmäisten maakuntavaalien hyväksi.

– Koko sakkimme on tunnollisesti ja määrätietoisesti liikkeellä 23 kunnan alueella. Olemme saaneet jo hyvin maakuntavaalikandidaatteja, mutta ehdokashankintamme käy edelleen kuumana. Tavoittelemme täyttä listaa eli 118 valtuutetuksi pyrkijää, hän kertoo.

Nykymuotoisessa maakuntavaltuustossa keskustalla on seitsemän valtuutettua, kun valtuustossa on jäseniä kaiken kaikkiaan 61. Keskustalla on neljänneksi suurin ryhmä demareiden, kokoomuksen ja vihreiden jälkeen.

Liuhan mukaan keskusta tavoittelee tulevasta 79-paikkaisesta maakuntavaltuustosta kaksinumeroista paikkamäärää.

Puolueveturina johdosta Pirkanmaata sinnikkäästi kiertävä Tuukka Liuha vakuuttaa maakuntalaisten olevan vilpittömän kiinnostuneita uudesta itsehallinnollisesta maakunnasta ja ensimmäisistä maakuntavaaleista.

– Kansalaiset ovat vihdoin oivaltaneet, että maakunta- ja soteuudistus toteutuvat. Ne koskettavat kaikkia ihmisiä. Menen vieraisille mihin tahansa kuntaan, niin ihmiset kyselevät vuolaasti ehdokkuudesta, maakuntavaltuuston päätösvallasta sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuudesta. Näiden teemojen suhteen ei ole todellakaan hiljaista, puheenjohtaja korostaa.

– Huomaan nyt selvästi maakunnan merkityksen vihdoinkin avautuvan suurelle yleisölle.

Sisällyksekäs maakuntaohjelma

Tuukka Liuhan mukaan pirkanmaalaiset keskustalaiset kokoavat pontevasti puolueensa ensimmäistä maakuntaohjelmaa.

– Saatamme ohjelmamme täysin valmiiksi vasta sen jälkeen, kun piirimme on nimennyt kaikki maakuntavaaliehdokkaansa. Huolehdimme siitä, että kaikki asiassa mukana olevat pääsevät ilmaisemaan tahtonsa, hän sanoo.

Puheenjohtaja teroittaa, ettei keskustan julistuksesta tule tylsää paperia.

– Tarkastelemme maakuntaamme sataprosenttisesti asukkaiden vinkkelistä, Liuha painottaa.

– Maakuntahallinto vahvistaa maamme demokratiaa. Odotan maakuntahallinnon tuovan uutta pontta koko puoluepolitiikan tekemiseen. Yhteiskunnassamme on pian uusi vallankäyttötaso, jota ihmiset seuraavat politiikasta taas uudestaan kiinnostuen ja innostuen, hän vartoaa.

– Pidämme omalta osaltamme huolen siitä, etteivät maakuntavaltuusto, maakuntahallitus, valiokunnat ja johtokunnat käy tarpeettomaan kujanjuoksuun minkään asian takia, vaan maakunnan koko organisaatio toimii yhteiseksi hyväksi. Juuri Pirkanmaasta varttuu vahvasti itsenäinen, toiminnaltaan notkea ja tehtävänsä vastuullisesti hoitava maakunta, keskustapomo valaa uskoa.

Pari vuosikymmentä politiikassa mukana ollut lempääläinen yrittäjä nostaa maakuntamallin vahvuudeksi sen, että itsehallinnollisella Pirkanmaalla on oikeasti aitoa päätösvaltaa.

– Maakuntien Suomessa meidän ei tarvitse kysyä kaikkea Helsingistä, mies napauttaa.

– Meillä pirkanmaalaisilla on kehittämistyö vakaasti omissa käsissämme, Liuha innostuu.

Keskustaveturin mielestä Pirkanmaa on niin elinkeinorakenteeltaan kuin asujaimistoltaankin kuin Suomi pienoiskoossa.

– Maakunnan ja sen poliittisten vastuunkantajien on turvattava jokaiselle ihmiselle tasavertaiset palvelut. Lyhyesti sanottuna homma menee maaliin, kun henkilö asuinpaikastaan huolimatta nauttii laadukkaista palveluista oikea-aikaisesti, Liuha kiteyttää.

Keskusteleva kevätkokous

Pirkanmaan Keskustan maakuntavaaliasiat ovat kattavasti esillä piirin kevätkokouksessa lauantaina 5. toukokuuta Kiikoisissa.

Tuukka Liuhan mukaan kevätkokoustelu tapahtuu symbolisesti herättelevässä paikassa eli Kiikoisissa, joka on vasta vuodesta 2013 kuulunut Sastamalan kaupunkiin ja siten Pirkanmaan maakuntaan.

– Odotamme, että juuri toukokuisessa kokouksessa puolueväkemme käy hyvin seikkaperäisen ja laajan keskustelun maakunta- ja soteuudistuksesta. Samassa yhteydessä nimeämme myös ensimmäiset maakuntavaaliehdokkaat, hän paaluttaa.

Liuhan mukaan hänen johtamansa piiri huolehtii, että jokainen maakuntalainen kokee tulevansa kuulluksi.

Maakunnalle verotusoikeus

Keskustavaikuttaja Tuukka Liuha pitää maakuntien kestävän toiminnan elinehtona sitä, että ne saavat tulevaisuudessa verotusoikeuden.

– Maakunnan verotusoikeuden toteuttaminen on kärkiasia itsehallinnollisten maakuntien jatkokehittelemisessä. Meidän on saatava taloudellisia voimavaroja ennaltaehkäisevään toimintaan esimerkiksi  syrjäytymisen kitkemisessä sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävissä asioissa. Hyvinvointiyhteiskunnastamme ei saa tulla enää yhtään amerikkalaisempi kuin se tällä hetkellä jo on, hän vaatii.

Liuha korostaa, ettei maakuntahallinto ole hetkessä valmis.

– Kehittämistä on aina.