Akaan kaupungin elinkeinopäällikkö Jari Jokinen vakuuttaa, että yrittäminen Akaassa ei jää mieleisestä tontista kiinni. Esimerkiksi 3-moottotien ja valtatie 9:n risteyksen tuntumassa olevalta Akaan uusimmalta yritysalueelta, AkaaPointista, sovitaan yrittäjän tarvitsema tontti yrittäjän, Jari Jokisen ja kaavasuunnittelija Pekka Seppäsen neuvottelujen aikana.
– Nyt meillä on tähtisikermä koossa ja mihin tarpeeseen vain pystytään löytämään yrittäjälle ratkaisuja mittatilaustyönä. AkaaPointissa tonttien kokoja ei ole lukittu eikä yrittäjälle yritetä myydä sellaista, mitä hän ei halua, sanoo Jokinen.
Akaan kaupungin kotisivuilta löytyvät vapaana olevat yritystontit. Yhteydenotto Jari Jokiseen käynnistää palvelun, jonka lopputuloksena on yrittäjän tarvitsema ratkaisu. Koko ajan Akaassa ei edes soittoa odoteta, vaan erilaisia vaihtoehtoja markkinoidaan suoraan muuttoa tai laajentamista suunnitteleville yrittäjille.
– Olemme täällä palveluammatissa. Kun minä ja kaavasuunnittelija sekä tarvittaessa vielä kaupunkikehitysjohtaja lähdemme neuvottelemaan, on tilanne yrittäjän kannalta mieluisin, koska ratkaisu löytyy heti, sanoo Jokinen.
Asiakkaista taistellaan
Akaa haluaa olla nopea kaavoittaja. Nopeus on kaavasuunnittelija Pekka Seppäsen mielestä maankäytössä yksi vetovoimatekijä.
– Meidän täytyy tässä ajassa taistella yrityksistä ja asukkaista. Perinteinen kaavoitusmuoto, jossa kaikki mietitään valmiiksi ja vasta sitten mietitään, ketähän sinne tulee, ei toimi enää mitenkään, sanoo Seppänen.
Pekka Seppänen ajattelee, että Suomessa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen yhteydessä myös kaavoitusjärjestelmä tarkastellaan uusiksi.
– Kuntien on saatava nykyistä paljon ketterämmät työkalut. Nyt yleiskaavaa ja asemakaavaa suunnitellaan raskaina prosesseina eri aikaan ja eri sisältöinä. Tämä on tullut tiensä päähän. Jos asiakkaalle sanotaan tänään, että mieleinen tontti löytyy ehkä kahden vuoden päästä, asiakasta ei ole, sanoo Seppänen.
Elinkeinopäällikkö Jari Jokinen toteaa Akaan verkostojen olevan kunnossa. Uutta toimipaikkaa Suomessa miettivien yritysten ajatukset ovat tiedossa. Tavoitteena on, että AkaaPointissa rakennetaan jo tänä vuonna.
Hunaja valuu kaikkialle
Makea Akaa on Suomen Hunajapääkaupunki. Kaupunkimehiläistarhausta on kaupungissa toteutettu suunnitelmallisesti jo vuodesta 2009. Tarhoja on yli 40 ja niissä asuu yli 20 miljoonaa mehiläistä. Vastaavassa mittakaavassa kaupunkimehiläistarhausta ei ole toteutettu missään muualla koko Euroopassa.
Hunajahulinoita vietetään kaupungissa 23.–28. elokuuta.
– Ohjelma on vielä osin suunnitteluvaiheessa, mutta Hulinoiden pääpäivänä 25.8. on Marita Taavitsaisen ilmaiskonsertti Toijalan Satamassa ennen nuorkauppakamarin Paljujen Yötä. Nyt jo toista kertaa toteutettavasta Paljujen Yöstä voi varata mieleisensä paljun hauskanpitoon, sanoo Akaan vs. viestintä- ja markkinointisihteeri Anni Määttä.
Anni Määttä lähtee siitä, että Makea Akaa on olennainen osa kaupungin markkinointia ja se muuttuu hyväntahtoiseksi asenteeksi.
– Hunaja synnyttää positiivisia ajatuksia, hyviä mielikuvia. Markkinoinnissa on toki kyse muustakin kuin vain hunajasta. Mahdollisuudet tämän idean kehittämiseen ovat rajattomat. Emme edes osaa ajatella lopputulosta. Olemme kontakteissa muun muassa taiteilijaryhmä Mellifeopoliksen kanssa, mitähän tästä seuraa, miettii Määttä.
Anni Määttä nostaa esiin sen, että mehiläiset huolehtivat siitä, että maapallolla voidaan elää, joten mehiläistarhauksessa ei ole kysymys mistään vähäpätöisestä asiasta.
Kerrostalohankkeet liikkeelle
Kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen lähtee siitä, että Toijalan taajamassa pitkään vireillä ollut kerrostalohanke lähtee liikkeelle tänä vuonna.
– Momentum on nyt – tämä vuosi. Toijalan taajaman hankkeiden lisäksi on puhuttu myös Viialan aseman seudun hankkeista. Kaupunki saa myös uuden strategian, jossa on mietittävä kaupungin rooli ja Viialan Asuntotuotannon rooli rakentamisessa, sanoo Jyri Sarkkinen.
Akaassa on Jyri Sarkkisen mielestä nyt jos koskaan aika miettiä, onko kaupunki passiivinen odottaja vai aktiivinen ja osallistuva, erilaisia hankkeita liikkeelle työntävä toimija.