Hyvinkääläinen valokuvaaja Iiro Rautiainen halusi onnitella 100-vuotiasta itsenäistä Suomea tuomalla joukon jatkosodan sotilaita mustavalkokuvasta värilliseen maailmaan. Rautiainen julkaisi 6.12.2017 vuonna 1944 otetun ja hänen käsittelemänsä SA-kuvan, jossa tykkikomppanian 1. joukkue poseeraa kameralle takataskussaan 26 tuhottua hyökkäysvaunua.
– Mustavalkoinen kuva eriyttää kuvan tilanteen aina hieman liikaa, jolloin sen sisältö saatetaan nähdä vain otoksena ”sieltä jostain menneisyydestä”. Halusin kuvaa värittämällä muistuttaa siitä, miten nämäkin kuvan herrat olivat aivan tavallisia nuoria miehiä omine tulevaisuuden tavoitteineen. Mutta silti he päättivät antaa kaikkensa maamme eteen.
Työstäessään kuvaa Rautiainen ei voinut olla ajattelematta, kuinka jokainen kuvan miehistä muistuttaa jotakuta hänen omista ystävistään, ja kuinka hän itsekin voisi olla tuossa ryhmäkuvassa.
Akaalaisittain kuvassa on erityisen mielenkiintoista se, että siinä panssarintorjuntatykkiin nojaa Viialassa asunut Mannerheim-ristin ritari Toivo Ilomäki. Kun Päivölän kansanopistolla maaliskuussa 2014 paljastettiin Toivo Ilomäen ritarilaatta, Mannerheim-ristin ritarien säätiön valtuuskunnan jäsen Heikki Lehtonen kuvaili Ilomäen olleen omassa luokassaan suomalaisten ja ehkä muunkin maalaisten panssarintorjujien joukossa.
– Ilomäki oli kansan syvien rivien edustajia ja pelkän varusmieskoulutuksen käynyt sotilas. Hänet määrättiin joulukuussa 1939 pst-tykin lataajaksi 2. Prikaatin pst-tykkikomppaniaan. Vuosien 1943–44 vaihteessa Toivo Ilomäki vietti sairauden vuoksi kuukauden päivät sotasairaalassa ja järjestely- ja henkilötäydennyskeskuksissa. Kesäkuussa 1944 alkoi Neuvostoliiton Suomen puolustuksen lopulliseen murtamiseen ja maan valloittamiseen tähdännyt suurhyökkäys, Heikki Lehtonen kertoi.
Yli 20 tuhottua neuvostopanssaria
Toivo Ilomäki tuhosi ensimmäisen vihollispanssarinsa Karjalan kylässä 22. kesäkuuta 1944. Juhannuksen jälkeen Sammatuksen suurtaistelussa Ilomäki tuhosi tykillään peräti 16 panssarivaunua ja hieman myöhemmin Tihverin taistelussa vielä neljä panssaria lisää.
Marsalkka Mannerheim oli antanut 28.6.1944 määräyksen erityisen Panssarintuhoojamerkin luomisesta. Tätä kankaasta valmistettua 70 kertaa 30 millimetrin kokoista hihamerkkiä sai kantaa sotilas, jolla oli tilillään vähintään yksi tuhottu vihollispanssari. Kolmesta panssarista sai lisätä merkin yläpuolelle vaakasuoran valkoisen 5 millimetrin levyisen nauhan, viidestä toisen, kymmenestä kolmannen ja viidestätoista neljännen.
Tuhoojamerkkejä jaettiin 327 kappaletta ja lisänauhoja yhteensä 86. Toivo Ilomäki oli ainoa sotilas, jolla oli oikeus kantaa tätä merkkiä ja neljää nauhaa.
Mannerheim-ristin ritariksi Toivo Ilomäki nimitettiin 2.10.1944, jolloin Ilomäen sotilasarvo oli kohonnut korpraaliksi.
Toivo Ilomäki syntyi 25.8.1917 Sääksmäellä ja menehtyi 6. maaliskuuta 1965.