Akaan Kalevalaiset lopettaa toimintansa

Akaan Kalevalaisten järjestämä Kansallispukujen tuuletuspäivä keräsi vuonna 2014 Toijalan torille parisataa kansallispukuihin sonnustautunutta.

Akaan Kalevalaisten toiminta loppuu tammikuussa. Yhdistyksen hallitus on hyväksynyt toiminnan lopettamisen kokouksessaan lokakuussa ja  syyskokous marraskuussa.

– Tammikuussa on viimeinen kokous, jossa käsitellään tilinpäätös ja toimintakertomus viime vuodelta. Toiminta loppuu siihen, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Riitta Mikkonen.

Mikkosen mukaan hallitukseen ei löytynyt enää toimijoita. Riitta Mikkonen lupautui vetämään yhdistystä tämän vuoden, koska toimintaa ei haluttu lopettaa Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Pidempään pestiin hänkään ei ollut valmis sitoutumaan. Yhdistys on yrittänyt etsiä uutta vetäjää koko vuoden mutta tuloksetta.

– Itse en jaksa jatkaa, koska haluaisin, että yhdistys olisi aktiivinen ja eläväinen. Toiminta vaatii paljon työtä, ja jäsenistö on iäkästä. Myös sihteeri on ilmoittanut, ettei hän enää jatka.

Äidinkielen lehtori Kerttu HögbackaStenholmin aloitteesta perustettu Akaan Kalevalaiset on toiminut 21 vuotta. Yhdistys nimettiin Kalevalaisten Naisten sijaan Akaan Kalevalaisiksi, mikä mahdollisti myös miesten liittymisten yhdistykseen. Tällä hetkellä yhdistykseen kuuluu kolmisenkymmentä jäsentä. Mukana on myös muutamia miehiä.

– Toivon, että yhdistys on antanut 21 vuoden aikana jotain kulttuurielämälle, Riitta Mikkonen sanoo.

Akaan Kalevalaisten näyttävin ponnistus on viime vuosina ollut Kansallispukujen tuuletuspäivä, jota vietettiin ensimmäisen kerran Akaassa vuonna 2013. Riitta Mikkonen toivoo, että Akaa-Seura ottaisi jatkossa tapahtuman järjestettäväkseen. Viime kesänä Akaan Kalevalaiset järjestivät tuuletuspäivän Akaa-Seuran Jaakonpäivän tapahtuman yhteydessä.

Riitta Mikkosta ilahduttaa, että kansallispukuja nähtiin myös Akaan kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlassa. Juhlassa kuultiin myös Kalevarappi, jonka Mikkosen ideasta toteuttivat Minna Kangas ja Harri Salminen. Mikkosen mukaan toteutus oli raikas ja nuorekas.

Akaan Kalevalaiset on järjestänyt vuosien saatossa myös Kalevala-juhlia sekä kaikille avoimia retkiä.

Yhdistyksellä on varoja muutaman sadan euron verran. Rahat luovutetaan Kalevalaisten Naisten Liitolle.