Kansanmusikaali Akaa100 syntyi Harri Salmisen levottomasta mielestä

Mua lempi oottaa Osuuskassan ovella -laulun esittävät Harri Salmisen kanssa Sanna Maiche, Minna Kangas, Suvi-Marja Holkeri-Salmesvuori ja Päivi Tiura-Paavola.

Arvo Ylpön koululla saa lauantaina 4. marraskuuta ensi-iltansa kansanmusikaali Akaa100, jonka ovat käsikirjoittaneet Harri Salminen ja Minna Kangas. Kangas myös ohjaa esityksen. Akaa100 sisältää lauluja paikallisista aiheista ja ihmisistä, tekstiä tapahtumista ja sattumuksista ja historiaa laajassa merkityksessä ja perspektiivissä.

– Kun muutama vuosi sitten kaikkialla ihan kuin yllättäen todettiin, että Suomi täyttää 100 vuotta,  alettiin suunnitella jos vaikka minkälaisia tapahtumia. Minä myös, ajattelin. Ajattelin tekeväni kansanoopperan, johon säveltäisin musiikkia hyvien muusikoiden esitettäväksi. Minna ehdotti, että musiikkiesitysten väliin tulisi näyteltyjä siirtymiä. Siitä tuli nyt sitten tällainen kahden tunnin kansanmusikaalipläjäys, totesi Harri Salminen harjoitustauolla lauantaina.

Hän kiittää yhteistyöstä myös esityksen musiikin sovittanutta Pekka Lööviä.

– Esimerkiksi hänen venäläiseen perinteeseen pohjaava sovituksensa Jalannin aallot -valssista  on aivan huikea.

Pekka Löövi puolestaan toteaa Salmisen eri vuosikymmeniä kuvaavien tekstien kertovan elävästä elämästä rehellisesti ja konstailematta.

– Ne ovat kerroksittain soljuvia, ja tarina etenee hyvin siirtymien kautta.

Oman tiensä kulkija ei likaa pesäänsä

Minna Kangas ja Harri Salminen nauttivat harjoitustauolla mustaa makkaraa.

Harri Salminen syntyi yli 10 vuotta sotien jälkeen, mutta kokee lapsena kyllä aistineensa sodan läheisyyden.

– Minulla on ollut kangashenkselit, liian kireä pipo, lämmintä maitoa ja leikkikehä. Koen, että elämä Akaassa on ollut hyvää.

Salminen on todennut, ettei Akaassa ole mediaseksikästä kantaa oman kotikaupungin lippua. Hän on kuitenkin itse siitä eri mieltä.

– Olen täällä syntynyt ja saanut täältä paljon. Vähän akaampaa -kappaleessa puran ajatuksiani tästä.  On olemassa vaihtoehtoja. Kukin tekee valintansa itse. Ellei halua asua Akaassa, sekin on ok. Tämä esitys on minun levottoman mieleni aiheuttama juttu.

Historia tutummaksi lapsillekin

Ensimmäisen varsinaisen yhteisharjoituksen tauolla ohjaaja Minna Kangas totesi, että rupeama on kysynyt voimia.

– Aika rankkaa on ollut, mutta tässä vaiheessa usein tuntuukin, että ei koskaan enää tällaista rumbaa. Se kuuluu prosessiin. Kun kaikki sitten loksahtaa paikoilleen, tuntuu hyvältä.

Esityksessä on mukana lähes sata henkeä, ja harjoituksia on pidetty ryhmissä kuudessa eri pisteessä.

– Tässä esityksessä kohtaavat eri sukupolvet. Mukana on eri-ikäistä väkeä lapsista eläkeläisiin. On isiä ja isoisiä, lapsia ja lapsenlapsia. Tämä on eräänlaista nuorisotyötä tämäkin, ja mieletön juttu on saada tällainen määrä innokkaita mukaan. Tämä on lapsille myös kasvatusta historiaan, kun heidän on pitänyt eläytyä tapahtumiin. Uskon myös, että lapset ja nuoret tämän jälkeen ymmärtävät menneitä asioita vähän paremmin, sanoo Minna Kangas.

Esityksen koreografian on tehnyt Senni Klemola, puvustus on Tiina Salosen ja ääni- ja valotekniikasta vastaa Jouni Ahlgren.

Akaa100-kansanmusikaalin ensi-ilta on loppuunmyyty. Muut esitykset ovat sunnuntaina 5.11. kello 14, lauantaina 11.11. kello 14 ja kello 18 sekä sunnuntaina 12.11. kello 15.

Vilpolassa tanssitaan Laila Kinnusen laulun tahdissa.
Kotinsa joutuu jättämään joka lapsonen Karjalan – nyyttiin mättämään.