Kastemekot kertovat tarinoita elämästä

Malla Dunderin kastemekko on pitänyt sisällään monet pienokaiset.

Toijalan Sampolassa oli viime torstaina tarjolla nostalgiaa ja käsityötaidon näytteitä, kun Akaan Seudun Ruskien Tarinatuvan aiheena olivat kastemekot. Jäsenistö oli tuonut näytille erilaisia ja eri-ikäisiä kastepukuja, joiden tarinoita kerrottiin.

Vanhin kastepuvuista on Raili Perttusen oma kastemekko vuodelta 1935.  Sen on tehnyt hänen kummitätinsä ja hänen jälkeensä siinä on kastettu 17 muuta pienokaista.

– Silkkinauhakoriste on vaihdettu vaaleansinisestä vaaleanpunaiseen aina lapsen sukupuolen mukaan. Viimeksi tämä mekko on ollut nuorimman lapsenlapseni yllä kaksikymmentä vuotta sitten, kertoo Raili Perttunen.

Malla Dunderin Sinikka-nuken päällä on kastemekko, joka on ollut hänen vanhimman siskonsa yllä hänen ristiäisissään vuonna 1936.

– Äidin serkku oli ostanut tämän mekon ja siinä on kastettu oman suvun 25 lapsen lisäksi myös Vilppaan kylän muita lapsia. Ihan kaikkien nimiä ei helmaan ole kirjottu, toteaa Malla

Kauniita kastemekkoja ihailemassa Pirjo Rantala (vas.), Sirkka Kaivo-Oja ja Liisi Uutela.

Dunder.

Nuken, jonka päällä mekko nyt on, hän on itse tehnyt opiskellessaan lastenhoitajaksi vuonna 1959.

– Sen pää on tietysti ostettu kaupasta, mutta meidän piti tehdä Lastenlinnassa harjoitustyönä nuken kroppa, vaatekerta ja nukkekoti.

Sirkka Kaivo-Ojan tuomalla nukella on yllään pitkä kreppikangaspuku, joka on ollut ensi kertaa käytössä hänen omissa ristiäisissään vuonna 1946. Mekon helman päällä on kaksi valokuvaa, jotka kertovat keitä kaikkia mekossa on kastettu.

– Tässä kuvassa ovat kaikki sisarukset, joiden päällä tämä puku on ollut. Viimeksi sitä on käytetty vuonna 1960.

Tuulia Passilan tuomalla Kaalimaan kakaran näköisellä nukella on yllään pitkä virkattu kastemekko.

– Olen itse virkannut tämän mekon joskus 70-luvulla, kun minulla ei vielä ollut tietoakaan miehestä tai lapsista. Minä vaan löysin sattumalta mielestäni kauniin mekon mallin ja päätin tehdä sellaisen. Meidän lapset on kastettu tässä puvussa. Sitten kun syntyi ensimmäinen lapsenlapsi, miniäni kysyi, että saako hän tehdä mekkoon aluspuvun, johon kirjottaisiin kaikkien mekossa kastettujen nimet ja heidän syntymäpäivänsä. Nimiä on nyt yksitoista.

Seija Juuren tilaisuuteen tuoma virkattu kastemekko on hänen itsensä valmistama ensimmäiselle lapsenlapselleen vuonna 1984.

Seija Juuri virkkasi kastemekon lapsenlapselleen.

– Aloin virkata tätä heti kun kuulin, että miniäni on raskaana. Sitä ovat saaneet käyttää sen jälkeen muutkin lapsenlapset. Viimeisin heistä on nyt 23-vuotias. Mekossa on joskus ollut röyhelöitä ja jossain vaiheessa röyhelölakkikin.

Liisi Uutelan tuoman, ison vaaleahiuksisen nuken yllä oleva mekko on vuodelta 1963 ja siinä on kastettu hänen kolme lastaan, yksi lapsenlapsi ja kummipoika.

Sirkka Kaivo-Ojan tuomalla nukella on yllään pitkä kreppikangaspuku, joka on ollut ensi kertaa käytössä hänen omissa ristiäisissään vuonna 1946.