Akaaseen on tullut Leader-rahoitusta yli 700 000 euroa

Heikki Konsala, Pirkan Helmi

Heikki Konsala on siirtynyt Pirkan Helmestä Kuntaliittoon töihin. Hänen läksiäisiään vietettiin 14. elokuuta.

Akaassa, Pälkäneellä, Urjalassa ja Valkeakoskella toimivan Pirkan Helmi ry:n kautta voivat maaseudun mikroyritykset ja yhteisötoimijat hakea Leader-rahoitusta. Leader-hankkeiden kautta eteläisen Pirkanmaan kehittämiseen kanavoituu kuluvalla rahoituskaudella yhteensä noin seitsemän miljoonaa euroa. Akaan alueella toteutettaviin hankkeisiin tähän mennessä kohdistunut Leader-tuki on yhteensä 764 700 euroa. Pirkan Helmestä muihin tehtäviin elokuun puolivälissä siirtyneen paikalliskehittäjä Heikki Konsalan mukaan summa on aivan linjassa Akaan väkilukuun nähden.

– Päätöstä odottavia akaalaisia hakemuksia on tällä hetkellä muutamia, Konsala kertoi viimeisenä työpäivänään 14. elokuuta.

Konsala kertoi, että rahoitusta haetaan hyvin monentyyppisiin hankkeisiin, joukossa on ollut paljon esimerkiksi yhteisöllisiä kokoontumistiloja.

– Toijalan Näyttämön katsomo on hyvä esimerkki. Rahoituksen hakijat ovat myös laidasta laitaan, siellä on yhdistyksiä, kuntia ja monentyyppisiä pienyrityksiä, Konsala totesi.

Jotta esimerkiksi yleishyödyllinen hanke saisi rahoitusta, tulee sen palvella laajaa käyttöä. Esimerkeiksi Konsala nostaa yhteisöllisten kokoontumistilojen lisäksi kyläsuunnitelmat tai vaikkapa vaellusreitin tekemisen.

– Yritystuissa kilpailua ei saa vääristää. Me emme voi auttaa liikkeelle yritystä, joka sysää pois toisen yrityksen, joka on toiminut omilla rahoillaan. Se on juridinen ja eettinen kysymys, Konsala muistutti.

Akaasta toimintakaudella 2014-2020 Pirkan Helmen kautta myönteisen rahoituspäätöksen ovat tähän mennessä saaneet Viialan VPK, Viialan Hopea-ankkuri, Toijalan seudun kalamiehet, Toijalan Näyttämö, Kylmäkosken Veikot, Akaan Jalkapalloilun Tuki, Akaan kaupunki, Hopping Brewsters, Autopuhdistus Hero ja Muorola Group. Leader-tukien haussa on käytössä jatkuva hakuaika.

Hakemuksista hylätään noin neljäsosa

Pirkan Helmen kautta tulleiden tukihakemusten rahoituspäätökset tekee Pirkanmaan Ely-keskus Pirkan Helmen hallituksen esitysten perusteella. Yhdistys myös auttaa hakuprosessin kanssa.

– Monelle tällaisen tuen hakeminen on ainutkertainen asia, ja koska tässä on EU-rahaa, on hakuprosessi aika raskas. Ei ole kauheasti järkeä, että hakijat opettelisivat jokaista pikkuasiaa yhtä kertaa varten. Joissakin tapauksissa olemme pystyneet auttamaan myös asiasisältöjen kanssa, jos ne ovat olleet meille tuttuja aihepiirejä, Konsala totesi.

Heikki Konsalan mukaan hakemuksista hylätään noin neljäsosa. Osaltaan hylkäyspäätöksiin vaikuttaa rahan vähyys, eli valintaa täytyy tehdä.

– Joissain tapauksissa esteeksi nousevat lakipykälät. On turha lähettää Ely-keskukselle sellaista hakemusta, jonka kohdalla on päivän selvää, että se ei voi mennä läpi, Konsala sanoi.

Hylkäyksiä ei kuitenkaan juuri tule virheellisten tai puutteellisten hakemusten takia.

– Toisinaan hakemuksista puuttuu jotakin, mutta on Pirkan Helmen homma huolehtia, että ne saadaan kasaan, Konsala tuumi.

Heikki Konsala työskentelee nykyisin Kuntaliitossa maaseutupolitiikan neuvottelukunnan teemaverkostossa.

– Olen melkein 19 vuotta ollut Leader-hommissa ja ajattelin, että ennen eläkkeelle jäämistä pitää tehdä jotakin muutakin, Konsala totesi.

 

Eliisa Vesisenaho johtaa Pirkan Helmeä

Pirkan Helmen toiminnanjohtajana on elokuun 15. päivästä lähtien toiminut Eliisa Vesisenaho paikalliskehittäjä Heikki Konsalan siirryttyä yhdistyksestä muihin tehtäviin. Ennen nimitystään toiminnanjohtajaksi Vesisenaho työskenteli Pirkan Helmessä paikalliskehittäjänä, ja hän on ollut Pirkan Helmen palkkalistoilla vuodesta 2007.

Koulutukseltaan Vesisenaho on yhteiskuntatieteiden maisteri ja hän on suorittanut myös maaseudun kehittäjän erikoisammattitutkinnon. Pirkan Helmi hakee Vesisenahon työpariksi hankeneuvojaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?