Viljasia ei jännitä koulun alku

Anni ja Arttu Viljasen syksyn koulutaival alkoi tänään keskiviikkona. Viime viikolla he ehtivät vielä olla rauhassa kotona vain neljän kuukauden vanhan karkeakarvaisen mäyräkoiransa Helmin kanssa.

Opetustyö alkoi tänään keskiviikkona Akaan kouluissa. Jo yli viikko sitten Viljasen perheen Anni, 11, ja Arttu, 9, alkoivat valmistautumaan koulun alkuun. Unirytmiä oli käännetty kesäloman pitkistä aamuista hieman varhaisemmaksi, mikä tarkoitti varhaisempaa nukkumaanmenoaikaakin.

Nahkialan koulussa samaa yhdysluokkaa käyvien sisaruksien on lähdettävä pyöräilemään kouluun aamulla kello 7.30 ehtiäkseen ajoissa ensimmäiselle tunnille. Arttu myöntää aikaisen herätyksen olevan toisinaan haaste. Talvella he kävelevät kotoaan toiselta puolelta Nahkialanjärveä koululle, mikä vaatii luonnollisesti enemmän aikaa kuin pyöräily.

– Jos talvella voi kulkea jään yli, niin voi nukkua pidempään, Arttu kertoo.

Valmiina kouluun. Anni ja Arttu Viljasen syksyn koulutaival alkoi tänään keskiviikkona. Viljaset käyvät Nahkialan koulua, joka on heille ”tuttu ja turvallinen”.

Annin mielestä siinä, että sisarukset ovat samalla luokalla on hyviä ja huonojakin puolia. Mukavaa on, että veljen kanssa voi kulkea kouluun yhtä matkaa. Välillä samassa luokassa oleminen kuitenkin ärsyttää.

Kouluun palaaminen kesälomalta ei jännitä kumpaakaan, sillä koulu ja opettajat ovat tuttuja.

– Niin monta kertaa on lähdetty kouluun, että ei se jännitä. Nahkialan koulu on tuttu ja turvallinen, varsinkin kun on samat opettajat kuin ennenkin, Anni perustelee.

Sen sijaan vuoden päästä koulun vaihtaminen Toijalan yhteiskouluun jännittää Annia hieman. Toisaalta hän näkee siinäkin hyviä asioita, kuten uusien kavereiden saamisen. Jännittävää on ketkä kaverit pääsevät samalle luokalle vanhasta koulusta, ja ketä tuttuja tulee esimerkiksi Arvo Ylpön koulusta. Muun muassa yleisurheilua ja ringetteä harrastava Anni on löytänyt kavereita näistäkin piireistä.

Nuoret vaikuttajat

Päivärytmin kääntämisen lisäksi perheessä on valmistauduttu koulun alkamiseen käymällä ostoksilla. Anni sai uuden repun ja molemmille lapsille ostettiin penaalit, kyniä ja kumit. Vakiovarusteena molemmilla on myös omat kännykät, jotka ovat kulkeneet jo pitkään mukana. Niitä tarvitaan lähinnä silloin, kun lapset haluavat mennä koulun jälkeen kyläilemään kavereidensa luokse.

– Välillä saadaan ottaa kännykkä koulussa tiedon hakua varten, mutta enemmän se on kotiin ilmoittamista varten, Anni kertoo.

– Tai jos kännykästä on aamulla akku loppu, niin täytyy muistaa sanoa silloin minne on menossa, Arttu lisää.

Molemmat Viljasen sisaruksista ovat olleet aktiivisia Nahkialan koulun asioihin vaikuttamisessa oppilaskunnan kautta. Anni on ollut oppilaskunnassa jo kahdesti ja Arttu kerran ja toisen kerran varajäsenenä.

– Se on ollut ihan kivaa, kun saa vaikuttaa asioihin ja tehdä koulua paremmaksi, Anni miettii.

– Kivaa on ollut, kun on saanut kertoa mitä haluaisi kouluun ja se voi toteutua, Arttu kertoo.

Anni aikoo jatkossakin asettua ehdolle oppilaskuntaan, mutta yhteiskoulussa hän arvelee edustajaksi pääsemisen olevan paljon vaikeampaa, sillä oppilaitakin on huomattavasti enemmän.

Nahkialan koulussa opiskelu jatkuu Annillakin vielä vuoden uusissa luokkatiloissa. Niissä opiskelun sisarukset kokevat positiivisena asiana. He listaavat plussapuoliksi valoisuuden, tilavuuden ja uudet isot pulpetit. Lisäksi Anni mainitsee siisteyden ja puhtauden.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?