Toijalan keskustaan Valtatielle 31avattu Ravintola Oskari vietti avajaisiaan lauantaina, mutta harjoitusta ravintoloitsijat ottivat jo Akaan Vauhtikierrospäivänä. Ravintola oli tuolloin ensimmäistä kertaa auki, ja tarkoituksena oli ”vähän harjoitella” toimintaa. Totuus oli kuitenkin, että harjoitus oli täyttä toimintaa.
– Täällä oli täysi hulina päällä! Olin ilmoittanut, että neljältä avataan ovet, mutta oven takana oli jonoa jo aiemmin, nimensä ravintolalle antanut yrittäjä Özkan ”Oskari” Yalcin kertoo.
Töissä olivat myös ravintolan toinen yrittäjä Necmeddin ”Neso” Togluk ja kokki Satu Karjula. Päivä venyi lopulta 15 tuntiseksi. Kolmikko muistelee päivää kuitenkin ilolla ja ylpeydellä, sillä yksikään annos ei mennyt väärään pöytään. Seuraava ravintolan isompi koitos tulee olemaan Toijalan markkinoiden aikaan.
Neso ja Oskari ovat molemmat tuttuja näkyjä Toijalan Ali Babasta, jossa Neso työskenteli kaksi vuotta ja Osakari 10 vuotta. Oskari toimi Ali Babassa myös yrittäjänä viimeiset neljä vuottaan , jonka jälkeen hän on työskennellyt Gastro bub Neliapilassa. Puolitoista vuotta Oskari ehti ”huilailla”, eli hän ei pyörittänyt itse ravintolaa, mutta ajatus omasta yrityksestä oli koko ajan mielessä.
– Halusimme toteuttaa omia ideoitamme ja tuoda kylälle erilaisen ravintolan kuin mitä täällä jo on. Tällaisen paikan me halusimme, Oskari kertoo uskoen, että tilausta Ravintola Oskarille on.
Uudessa ravintolassa on avokeittiö, jotta asiakkaat näkevät kokit työssään ja hyvin laaja ruokalista. Ravintolasta saa salaatteja, hampurilaisia, pihvejä, pizzoja, kebab-annoksia, sormiruokia ja onpa lapsillekin oma listansa. Listalla on yli 70 ruokalajia. Ravintolassa on myös alkoholioikeudet.
Yrittäjät suunnittelevat aloittavansa myös kotiruokalounaan tarjoilun kesäkuun puolivälistä lähtien.
Ei edes yhtä haarukkaa
Oskari ja Neso ovat remontoineet Ravintola Oskarin tilat täysin ennen ovien avaamista. Mitään vanhaa ei ole jätetty ja yhtä seinääkin on siirretty kolme metriä tilan lisäämiseksi.
– Me aloitettiin nollasta. Meillä ei ollut edes yhtä haarukkaa! Kaikki keittiökoneetkin hankittiin. Oltiinko rohkeita vai tyhmiä? Uskallettiin kuitenkin ottaa riski, Oskari kuvailee hymyillen tunnelmia.
Yrittäjillä on luottoa ravintolan menestykseen monestakin syystä: heistä ravintolalla on Toijalan paras ja aurinkoisin terassi ja sijaintikin on hyvä. Se että Ravintola Leskirouva sijaitsee vastapäätä, on yrittäjistä vain plussaa. He uskovat ihmisten pysyvän paremmin kylällä, kun oleilupaikkaa voi välillä vaihtaa.
– Se on nimenomaan iso etu, että tässä on kaksi ravintolaa. Tuemme toisiamme hyvin.
Myös asiakaspalvelu on asia, johon yrittäjät kiinnittävät huomiota. Tuttuja asiakkaita heille löytyy jo useiden vuosien työkokemuksen ansiosta ja osa asiakkaista tulee Akaan ulkopuoleltakin. Yrittäjät listaavat ravintolansa kriteereiksi ruuan hyvän laadun, siisteyden ja asiakaspalvelun.
Lisäksi he ovat valmiita tekemään paljon töitä. Ravintola Oskari tulee olemaan auki jokaisena viikon päivänä.
– Olemme tottuneet kovaan työhön. Jos uskoo itseensä ja tykkää palvella ihmisiä, niin asiat toimivat, Oskari uskoo ja jatkaa virnistäen:
– Tykkään olla ihmisten kanssa ja vähän kiusatakin niitä.