Vuorohoidon käyttö on kaksinkertaistunut – päivähoitopaikat lähes täynnä

Sahurin päiväkotiin tarvitaan laajennus

Sahurin päiväkodin laajentamiseen varauduttiin jo sen rakentamisvaiheessa. Tontti on paalutettu perustuksia varten nykyisestä rakennuksesta Hukarin suuntaan.

Akaan varhaiskasvatusjohtajan Anneli Säterin mielestä Sahurin päiväkotiin Viialaan tarvitaan laajennus.

– Varhaiskasvatuksen tarpeeseen vastaaminen edellyttänee päiväkotilaajennuksen hankkimista vuonna 2018. Tarkoituksenmukaista laajennus olisi sijoittaa nykyisen Sahurin päiväkodin tontille, jolla on jo tarvittava paalutus lisärakentamista varten, Säteri kertoo.

Laajennusosan toivotaan toimivan vuorohoitolasten varhaiskasvatuspaikkana ja varhaiskasvatustoimistona. Säterin mukaan laajennus voisi muutaman vuoden aikavälillä myös korvata Viialassa toimivan 2-ryhmäisen Nahkalinnan päiväkodin.

Sahurin päiväkotiin on tälläkin hetkellä keskitetty akaalaislasten vuorohoito arkisin kello 5–22 ja viikonloppuna kello 5–18. Anneli Säterin mukaan vuorohoidon käyttö on lisääntynyt lähes kaksinkertaiseksi vuoden sisällä.

– Aiemman noin 25 lapsen sijasta vuorohoitoa käyttää nykyisin noin 50 lasta. Syynä on muun muassa vanhempien työllistyminen erityisesti vuorotyöhön ja työn vastaanottovelvoitteen muuttuminen työssäkäyntialueen ulkopuolelle 1.1.2017 alkaen.

Yöhoitoa ei Akaassa ole tarjottu talouden tasapainottamistoimien vuoksi. Säterin mukaan yöhoidon tarve on ollut hyvin vähäistä.

Rautalan päiväkotia ei suljetakaan

Akaan päiväkodeissa ja perhepäivähoitopaikoissa on ensi syksyksi tarjolla enää yksittäisiä vapaita paikkoja. Esimerkiksi Rautalan päiväkoti Toijalassa oli tarkoitus sulkea, kun samaan taajamaan valmistuu elokuuksi uusi 6-ryhmäinen yksityinen päiväkoti Onni. Sulkemisen sijaan Rautalan toimintaa laajennetaan.

– Ennakkoarvioista poiketen ja suuren lapsimäärän vuoksi ei Rautalan päiväkodin toimintaa voida supistaa, vaan todennäköisesti loppuvuodesta 2017 sinne joudutaan lisäämään kolmas ryhmä, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Anneli Säteri.

Toukokuussa 2017 päivähoidossa on lapsia noin 650, ja määrä tulee Säterin mukaan elokuulla 2017 olemaan suunnilleen sama. Mikäli uusia lapsia tulee varhaiskasvatuksen piiriin sama määrä kuin kuluvan kevään aikana, tilanne on haasteellinen.

Päiväkoti Onni helpottaa elokuussa Toijalan tilannetta, mutta Anneli Säterin mukaan Kylmäkoskelta jouduttiin jo talvella ohjaamaan lapsia Viialaan tai Toijalaan.

Rautalan päiväkoti piti sulkea, mutta kasvaneen lapsimäärän vuoksi sinne ollaankin perustamassa syksyllä kolmas ryhmä. Marraskuussa 2014 Jaana Jokinen johti Hippiäisten kanssa Rautalan päiväkodin lippukulkuetta Lapsen oikeuksien päivänä.

– Ne halukkaat, joille on käynyt hoitopaikka joko Toijalasta tai Viialasta, ovat tuoneet toiseen taajamaan. Emme me todellakaan pakottamaan lähde, mutta monelle se on ihan sama, jos he käyvät töissä Tampereella tai Toijalassa.

Kylmäkoskelaisperheiden vanhemmilla on Säterin mukaan ollut tieto siitä, että Kylmäkosken päiväkotiin ei ole alun pitäenkään sijoitettu vuoden ikäisiä.

– Kyllä he mielellään ottavat pienten ryhmän vaikka Viialan taajamasta. Kylmäkoskella on myös yksi yksityinen ja kaksi kunnallista perhepäivähoitajaa.

Viialaan muuttaa lapsiperheitä

Myös päiväkotien sisällä on jouduttu tekemään lasten siirtoja ryhmästä toiseen, ja henkilöstöä on sekä siirretty että jonkin verran lisätty.

– Onneksi nykyään sähköinen järjestelmä mahdollistaa seurannan päivätasolla ja tuntitasolla. Nyt me tiedämme viikkoja etukäteen, mikä on minkäkin päivän läsnäolotilanne, Anneli Säteri kertoo hoidettavien määristä.

Hänen havaintonsa on, että Kylmäkoskella syntyvyys on suurempi kuin aiemmin, ja 2012 syntyneiden määrä on iso. Viialassa lapsimäärää on Säterin mukaan kasvattanut muuttoliike.

– Ainakin minusta tuntuu, että on viikoittain useitakin ilmoituksia ja kyselyjä, että talokauppoihin on päästy. Positiivinen tuntu on, että muuttoliikettä on muualta.

Sahurin päiväkodin laajennus vuonna 2018 sisältyy koulutuslautakunnalle tehtyyn suunnitelmaan. Mahdollisen laajennuksen valmistumiseen saakka joudutaan turvautumaan muihinkin konsteihin.

Sahurin päiväkotiin keskitetyn vuorohoidon käyttö on vuodessa kaksinkertaistunut. Päiväkodin laajentamista suunnitellaan vuodelle 2018.

– Viialastakin olisi mahdollista tuoda lapsia Toijalan puolelle ainakin, jos vanhemmat ovat siellä töissä. Mutta lasten elinpiiri on tosi tärkeä. Ystävyyssuhteet ja muu sosiaalinen verkosto syntyvät niin voimakkaasti lähialueelle. Se on lapselle tärkeä juttu, että kaverit ovat siinä, missä viikonloppuna ja muutenkin nähdään ja ollaan samoissa muskareissa ja muissa harrastuspiireissä, Säteri sanoo.

Kylmäkosken tilat ovat entisellään

Kylmäkosken päiväkodin tilanahtautta on tuskailtu jo useampana vuotena. Anneli Säterin mukaan tähän asiaan ei ole tiedossa helpotusta uusien tilojen muodossa.

– Ei tällä hetkellä. Tietysti voidaan suunnitteluvaiheessa sanoa, että toivotaan yhteistyötä Kirkonkylän koulun kanssa. Onko esimerkiksi viisivuotiaiden ikäryhmän mahdollista siirtyä koulun tiloihin, joissa se joskus on Kylmäkoskella ollutkin? Se ei ole uusi asia, mutta nyt se ei ole mahdollista, Säteri sanoo.

Hänen mukaansa Kylmäkoskella on ollut kiinnostusta yksityisen perhepäivähoidon tarjoamiseen.

– Aina on mahdollisuus myös lisätä kunnallista perhepäivähoitoa. Heitän nyt vaikka tällaisen vaihtoehdon, että löydettäisiin sopiva ryhmistyyppinen pienempi lisätila.

Nakkikastike ja perunat maistuvat Kylmäkosken päiväkodissa Sannille (vas.), Tessalle ja Isabellalle pakkaskävelyn ja jumpan jälkeen viime marrakuussa. Kuva: Johanna Mäkinen.

Kun Akaan kaupunki viime vuonna haki poikkeuslupaa uudelle hyvinvointikeskukselle, se ilmoitti sosiaali- ja terveysministeriölle, että päivähoitoa suunnitellaan Kylmäkoskella siirrettäväksi tyhjentyvälle terveysasemalle. Varhaiskasvatusjohtaja Säteri ei tästä innostu.

– Ainakin Kylmäkosken työntekijöiden ja oman henkilökohtaisen näkemykseni mukaan haluaisimme hyvin lämpimästi säilyttää nykyisen päiväkodin. Meillä on yksiköitä ja kouluja, missä on paljon haasteellisemmat ja tiukemmat tilat.

Säterin mukaan Kylmäkosken päiväkoti on täyttänyt toiminnalliset tavoitteet ja sijoittunut hyvään paikkaan.

– On puhuttu sen pihapiiriin väliaikaisesti tuotavasta siirtorakennuksesta, mutta tässä kohtaa on oltu odottavalla kannalla.

Isossa kuvassa Akaan varhaiskasvatus haluaa Säterin mukaan profiloitua vanhempiin nähden yhteistyökumppaniksi, joka on kannustava ja tukeva ja perhettä arvostava.

– Me haluamme olla ylpeitä siitä merkityksestä, mikä varhaiskasvatuksella jatkossa on, kun sote tulee. Kyllä niitä murheita sinne matkan varrelle muuten mahtuu. Josko varhaiskasvatus olisi lapsuudessa se ilonaihe, että lapsilla on kaikki kunnossa ja vanhempien mielipiteet otetaan huomioon. Se on meidän tärkein rooli.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?