Siemenluettelon ilmestyminen herättää Kati Koivulan talviunilta

Kati Koivula, puutarha

Kati Koivula on kylvänyt purkkehin kesäkukkia. Yhdestä purkista kurkistaa tsinnian alku.

Viialassa miehensä ja kahden tyttärensä kanssa asuva Kati Koivula on innokas puutarhaharrastaja. Tässä vaiheessa kevättä puutarhapuuhat pitävät sisällään lähinnä pihan siistimistä ja haravointia talven jäljiltä, ensi kesän istutusten suunnittelua ja taimien kasvattamista siemenistä.

– Vähän olen laittanut jotakin kesäkukkia tulemaan. Minulla on kasvamassa tsinniaa, astereita, krassia, hajuherneitä, mustasilmäsusannaa ja muutaman vuoden päästä kukkivaa mustaa sarviorvokkia, Facebookissa toimivan Akaan seudun puutarhahullut -ryhmän yhtenä ylläpitäjänä toimiva Koivula kertoo.

Koivulan puutarhassa on kaksi kasvatuslaatikkoa, joihin hän aikoo kesällä istuttaa salaattia, mangoldia, persiljaa, tilliä, korianteria sekä kehäkukkia karkottamaan ötököitä. Laatikoista törröttävien vanhojen varsien siivoaminen kuuluu sekin kotipuutarhurin kevättöihin.

– Pääsiäisen lumisateet vähän sekoittivat suunnitelmiani, puutarhassa ei pahemmin päässyt tekemään mitään. Pitkäperjantaina ehdimme haravoida, mutta siihen se jäikin. Seuraavaksi pitäisi lisätä kukkapenkkeihin multaa ja lannoitteita, kitkeä rikkaruohoja sekä leikata marjapensaita. Puut onkin jo leikattu.

Kati Koivula, puutarha

Kärhö vietti talven kellarissa. Toukokuussa se pääsee ulkoilemaan.

Puita puutarhassa riittää, sillä 800 neliömetrin kokoisessa pihassa on peräti 12 puuta.

Koivulan ensi kesän suunnitelmiin kuuluu katteiden hankkiminen kasvatuslaatikoiden ympärille, luumupuiden ympäristön siistiminen ja etupihan kiveysten miettiminen. Talven Koivula sai kulumaan lukien, piirtäen, käsitöitä tehden ja kotia sisustaen. Myös siemenluettelojen selaaminen kuuluu talven harrastuksiin.

– Totta kai niitä täytyy lukea! Vielä en tosin ole tilannut mitään, ja olen siitä aika ylpeä. Olen kyllä harkinnut, että muutama kukka täytyy kohta laittaa tilaukseen. Ensimmäiset luettelot tulevat tammikuussa, silloin alan heräillä talviunilta ja miettiä enemmän puutarha-asioita.

Puutarhassa näkyy jo uutta elämää

Koivulan kellarissa viettivät talven muun muassa talon mukana perintönä tullut vanha onnenapila.

– Lisäksi täällä talvehtivat joriini, suklaakosmos ja isoin vaaleanpunaisin kukin kukkiva ruukkukärhö. Alan kanniskella niitä ulkoilemaan päivän ajaksi joskus toukokuussa, jos on lämmintä.

Puutarhassaan kasvavien lajikkeiden määrää Koivula ei ole koskaan laskenut, mutta hän arvelee niitä olevan satoja. Vaikka kevät on vielä varhaisessa vaiheessa, ovat muutamat lajit alkaneet jo nostaa päitään mullasta.

Kati Koivula, puutarha

Salkalla on oma kukkamaa, jonka taimien istuttamisessa äiti vähän auttoi.

– Sieltä nousee kirjopikarililjoja ja krookuksia. Jossakin vaiheessa tulee myös tulppaaneja. Olen istuttanut sipulikukkia, että keväälläkin olisi jotakin kukkivaa, Koivula kertoo etupihaa esitellessään.

Eräs aikaisista heräilijöistä on raparperi, joka aikaisemmin eli toisella puolella pihaa.

– Halusin hankkiutua siitä eroon, mutta eihän se suostunut kuolemaan. Siirsin sen tuonne etupihan laidalle, kasvakoon siellä.

Myös talon sivulla ja takapihalla on alkanut näkyä uutta elämää; lumikello työntää alkuja talon sivustalla ja takapihalla mullasta kurkkii ruusujuuri. Takapihan läpikuultava vaaleansininen krookus on jo täydessä kukassa.

Talon takapihalla on myös kasvihuone, jossa viime vuonna kasvoi vesimelonia ja tomaattia.

– Tänä vuonna laitan varmaankin taas tomaattia ja jotakin muuta. Joskus minulla on ollut siellä munakoisoakin. Olen usein ostanut valmiit taimet, sillä minun kasvatukseni eivät aina mene ihan nappiin. Kesäkurpitsan saan yleensä itse taimetettua.

Kati Koivula, puutarha

Yrttimaa on tehty spiraalin muotoon.

Myös yrttejä on ensi kesänä tiedossa. Minttumaassa kasvaa eri makuisia minttuja ja hauskaan spiraalinmalliseen yrttimaahan Koivula suunnittelee laittavansa ainakin salviaa ja oreganoa.

– Timjami taisi säilyä hengissä talven yli, muut näyttävät kuolleen.

Koivulan kuusivuotiaalla tyttärellä Salkalla on puutarhassa oma kukkamaa. Äidin puutarhahulluus on mitä ilmeisimmin periytynyt myös tyttärelle, sillä Salka on innokkaasti mukana istuttamassa, kastelemassa ja kuopsuttelemassa puutarhaa. Salkan kukkamaassa kasvaa muun muassa unikkoa, mansikoita, saniaisia, punainen akileija ja ruohotupas.

–  Mä valitsin sen itse. Äiti vähän auttoi istutuksessa, Salka ilmoittaa.

 

Puutarhahulluille neuvoja ja ohjeita Facebookissa

Kati Koivula, puutarha

Krookukset kukkivat jo täyttä vauhtia Kati Koivulan puutarhassa.

Akaan seudun puutarhahullujen Facebook-sivuilla puutarhanhoidosta innostuneet akaalaiset antavat toisilleen vinkkejä ja neuvoja, lahjoittavat ja vaihtavat kasveja sekä jakavat kuvia puutarhoistaan. Ryhmän on perustanut Tampereen seudulta Viialaan muutama vuosi sitten muuttanut Susanna Viitasaari.

– En löytänyt vastaavaa ryhmää tältä seudulta, joten päätin laittaa sellaisen pystyyn. Vuorokauden aikana ryhmään ilmoittautui 130 henkilöä. Tilausta tällaiselle siis oli, Viitasaari kertoo.

Tätä nykyä ryhmään kuuluu 205 jäsentä. Viitasaaren mukaan ryhmän suosio kertoo siitä, että kaupungista löytyy paljon puutarhaharrastajia, jotka haluavat keskustella keskenään.

– Ryhmässä tapahtuu paljon esimerkiksi sellaista, että joku karsii kasvejaan tai on ostanut liikaa jotakin siementä ja tarjoaa ylimääräisiä muille, Viitasaari kuvailee.

Akaan seudun puutarhahullujen toiminta ei enää rajoitu pelkästään Facebookiin, vaan viime kesänä porukka teki myös puutarhavierailuja toistensa luokse.

– Ihmiset aika hyvin innostuvat kaikenlaisesta, lähinnä aikataulut ovat ne, jotka rajoittavat toimintaa. Toisaalta, puutarhavierailulle on voinut mennä yksin jälkikäteenkin jos on halunnut, Viitasaari sanoo.

Kati Koivula, puutarha

Ruusujuuri kurkistelee mullan seasta.

Faktoja ja ihmettelyä

Viitasaaren mukaan ryhmäläisten joukossa on lähes ammattitasoisia puutarhureita, vaikka Akaan seudun puutarhahullut ei mikään virallinen neuvontasivusto olekaan.

– Välillä neuvot ovat silkkaa faktaa ja välillä ihmettelyä ja arvailua, mitä milloinkin. Aika hyviä vastauksia sieltä kyllä tulee, Viitasaari toteaa.

Talveksi ryhmän toiminta hiipuu, mutta tammi- ja helmikuussa ryhmäläisten puutarhahulluus alkaa taas nostaa päätään.

– Toki talven aikanakin puhutaan seuraavan kesän suunnitelmista ja tehdään kimppatilauksia esimerkiksi taimista ja siemenistä. Puutarhahulluus on krooninen ja akuutti tauti. Muiden innostus myös tarttuu helposti, Viitasaari nauraa.

Kati Koivula, puutarha

Kesällä Kati Koivulan kukkamaassa kukkivat muun muassa ruusujuuri, saksankurjenmiekka, kullerot, suikeroalpia, pihakäenkaali, keltavuokko, jaloangervo, suopayrtti ja ukonkello. Kuva: Kati Koivula.

Kati Koivula, puutarha

Kesällä Kati Koivulan puutarha on rehevä ja runsas. Kuvassa näkyy muun muassa tulppaaneja, lehtosinilatvaa ja japaninruusukvittenin oksia. Kuva: Kati Koivula.

Kati Koivula, puutarha

Kati Koivulan kevätpuuhiin kuuluu vanhojen varsien siistiminen kasvatuslaatikoista.

Kati Koivula, puutarha

Salka viihtyy vanhaan omenapuuhun tehdyssä majassa. Puu oli niin laho, että siitä piti oksat sahata poikki.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?