Akaan valtuusto päätti viime vuonna, että Akaaseen tehdään uusi hyvinvointikeskus. Äänestyspäätös oli tiukka: uudishanketta kannatti 22 valtuutettua ja 20 oli peruskorjauksen kannalla. Taustalla on hajanainen kolmen kunnan palvelurakenne ja elinkaarensa loppuvaiheessa olevat erilliset vaihtelevan tasoiset palvelurakennukset ja hajautetut sosiaali- ja terveydenhuollon prosessit.
Visiomme on tehdä Akaaseen Pirkanmaan paras hyvinvointikeskus. Sinne keskitetään toiminnat Akaan kymmenestä eri toimipisteestä. Samaan pisteeseen siirtyvät, perheneuvolat, puheterapia, lääkärin vastaanotto, hammashuolto, äitiys-, lasten- ja aikuisneuvola, vanhusten huollon palvelupiste, laboratoriopalvelut, fysioterapia, lastensuojelu, perhetyö, kotihoitoyksikkö, lastenvalvoja, vammaispalvelu ja hallinto. Nykyinen malli on tehoton, haavoittuvainen eikä synergiaetuja saada.
Hyvinvointikeskuksen olemassaolon oikeutus syntyy siitä, että se toimii tehokkaasti. Tuleva Sote-alue ottaa vastaan kuntien Sote-palveluiden kiinteistöt määräajaksi. Sen jälkeisestä ajasta ei ole vielä tietoa. Olen jatkuvasti korostanut sitä, että kun teemme parhaan ja taloudellisesti tehokkaan, kelpaa se Sotelle. Jos jostain syystä ei, niin silloin se kelpaa yksityiselle toimijalle.
Miten tehokas hyvinvointikeskus syntyy? Olemme järjestäneet kaksi markkinakartoitustilaisuutta 1.2. ja 15.3. Tilaisuuksiin on kutsuttu terveydenhuollon ammattilaisia, suunnittelijoita, prosessimallintajia, rakennusliikkeitä ja kiinteistösijoittajia. Tilaisuuksissa on tullut hyvin paljon erilaisia näkemyksiä, mitä asioita tulee huomioida. Seuraavaksi keskustelemme erikseen toimijoiden kanssa ja etenemme kohti toimijoiden ja/tai toteuttajakonsortion valintaa.
Hoitoprosessit mallinnetaan ja rakennus suunnitellaan toimimana optimaalisesti. Eli ydintoiminta määritellään ja sen perusteella suunnitellaan. Seuraavaksi valitaan hankkeen projektipäällikkö ja samanaikaisesti valitaan prosessimallinnuksen ammattilainen ja sen jälkeen ohjataan suunnittelua.
Prosessien suunnittelu on kaiken lähtökohta. Toimintakulut elinkaarella (oletus 25 vuotta, palkat ja muu toimintamenot) ovat varovasti arvioiden noin 700–800 miljoonaa euroa. Jos oikealla suunnittelulla saadaan tehokasta toimintaa ja tästä vaikka viiden prosentin säästö (35–40 miljoonaa euroa) on varsinaisen rakennuksen investointikustannus (arvio noin 12–13 miljoonaa euroa) pieni tekijä kokonaisuudessa.
Kuntalaiskyselyyn saatiin hyvin vastauksia. Kiitos kaikille vastanneille. Tärkeimmät asiat meille akaalaisille ovat ammattitaitoinen palvelu ja palveluiden saatavuus. Minulla on ilo toimia hyvinvointikeskushankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana. Tehdään yhdessä kaikille hyvä Akaa.
Jaakko Leinonen
Valtuuston 1 varapuheenjohtaja
Hyvinvointikeskus-ohjausryhmän puheenjohtaja
Kommentointi on suljettu.