Liikunta ja kulttuuri eivät juuri saa kannatusta kuntavaaliehdokkailta

Koulut ja päivähoito ovat tulevan Akaan tärkeimpiä palveluita

Koulut ja varhaiskasvatuspalvelut ovat kuntavaaliehdokkaiden mielestä Akaan tärkeimmät tehtävät vuodesta 2019 eteenpäin.

Akaan Seudun vaalikoneessa kysyttiin kuntavaaliehdokkailta, mitkä ovat kaupungin tärkeimpiä tehtäviä vuonna 2019, jolloin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyy maakuntien vastuulle. Ehdokkaat saivat valita yhdeksästä vaihtoehdosta kolme, ja tulokset olivat varsin selkeät.

Kysymykseen vastasi yhteensä 112 ehdokasta. Heistä 93 oli sitä mieltä, että tulevan Akaan tärkein tehtävä on koulupalveluiden järjestäminen. Toisena tulee varhaiskasvatus eli päivähoito (78 valintaa) ja elinkeinopalvelut (49). Nuorisotyön valitsi kolmen tärkeimmän joukkoon 29 ja kaavoituksen 24 ehdokasta.

Sujuvan joukkoliikenteen järjestäminen sai 11 ja puistojen ja katujen hoito 6 valintaa kolmen tärkeimmän joukkoon. Sekä kulttuuri- että liikuntapalvelut ovat tulevan Akaan kolmen tärkeimmän tehtävän joukossa vain viiden kuntavaaliehdokkaan mielestä.

Akaan Seudun vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat pitävät varhaiskasvastuspalveluja tärkeänä tehtävänä. Kylmäkosken päiväkodin lastentarhanopettaja Anu Koivula (vas.) marssitti viime marrakuussa ryhmänsä Kirkonkylän koulun saliin jumpalle.

Oikeisto ja vasemmisto erottuvat tosistaan

Tulevan Akaan tärkeimmissä tehtävissä puolueiden välisistä eroista merkittävin on kokoomuksen ja keskustan ehdokkaiden kärkikolmikko, kun sitä verrataan demareiden vastaavaan.

Akaan nykyisen valtuuston suurimmalla ryhmällä SDP:llä koulut ja varhaiskasvatus ovat selkeä kahden kärki.

Kokoomuksella koulut (20) ovat kärjessä mutta elinkeinopalvelut ovat saaneet yhtä paljon valintoja kuin varhaiskasvatus (16). Keskustalla tärkeimpien tehtävien joukko on tasaisin, sillä kolmen kärkeen nousevat koulutus (12), varhaiskasvatus (10), ja elinkeinopalvelut (9).

Demareilla koulut (24) ja varhaiskasvatus (23) jättävät elinkeinopalvelut (11) selvästi taakseen, ja Vihreillä vastaavat luvut ovat 15, 12 ja 7.

Vasemmistoliiton ehdokkaista kukaan ei ole valinnut elinkeinopalveluja sote-uudistuksen jälkeisen Akaan tärkeimpien tehtävien joukkoon. Koulut ja varhaiskasvatus ovat kärjessä (8), nuorisotyö kolmantena (4) ja kulttuuripalvelut poikkeuksellisen korkealla neljäntenä (3).

Perussuomalaisille tärkeimpiä ovat koulupalvelut (10), varhaiskasvatus (7) ja tasoissa olevat elinkeinopalvelut ja nuorisotyö (4). Heiltä liikunta ja kulttuuri eivät ole saaneet yhtään merkintää.

Vain yhden ehdokkaan asettaneiden kristillisdemokraattien, liberaalipuolueen ja valitsijayhdistyksen kannat löytyvät vaalikoneesta osoitteessa akaanseutu.fi/vaalikone.

Kuntavaaliehdokkaat pitävät koulupalveluja tulevan Akaan tärkeimpänä tehtävänä. Arvo Ylpön koulun 4A- ja B-luokat kävivät viime marraskuussa tutustumassa Akaan Seutuun.

Nykyisen valtuuston toiseksi suurimmalla ryhmällä kokoomuksella elinkeinopalvelut nousevat tärkeysjärjestyksessä varhaiskasvatuksen eli päivähoidon rinnalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?