Kaupunki puhuu Keskustan koulun tiedotteissa virheellisesti sivelynäytteistä

”Siivouksella näyttää olleen vaikutusta”

Keskustan koulun liikuntasalin yläkerrasta löytyi erittäin runsaasti bakteereja myös tammikuun näytteestä.

Keskustan koulun pölyistä 24. tammikuuta otettujen kontrollinäytteiden laboratoriotulokset ovat valmistuneet. Näytteiden testausseloste on päivätty 9.2.2017, ja sen mukaan sädesientä ei ollut yhdessäkään näytteessä.

Muita bakteereja oli liikuntasalin kahvion yläkaapin näytteessä erittäin runsaasti, kahdessa näytteessä runsaasti, kolmessa kohtalaisesti ja yhdessä vähän.

Joulukuussa ennen koulun tehosiivousta otetuista seitsemästä näytteestä useammassa oli erittäin runsasta, runsasta tai kohtalaista home- tai hiivasienikasvua. Tammikuussa sitä oli yhdessä näytteessä vähän ja neljässä näytteessä yksittäisenä pesäkkeenä eli vielä vähemmän.

Esimerkiksi ala-aulan palopostin pellissä oli joulukuussa erittäin runsas homekasvu Aureobasidium-hometta. Lisäksi on erittäin runsaasti hiivoja. Professori Tuula Putuksen mukaan molemmat ovat epätavallisia kunnossa olevissa tiloissa. Bakteereja ala-aulan palopostin päällä oli joulukuussa erittäin runsaasti.

Tammikuussa ala-aulan palopostin päältä otetussa näytteessä Aureobasidium-homesientä oli yksittäinen pesäke, Hormonema-homesientä vähän ja hiivoja vähän. Bakteereja oli runsaasti.

Akaan kaupunki on lähettänyt myös tammikuun näytteiden tulokset Tuula Putukselle lausuntoa varten.

Akaan Seutu puolestaan lähetti testausselosteen Tampereen kaupungin terveystarkastajalle Tiina Leppäselle ja kysyi, mitä johtopäätöksiä siitä pystyy tekemään.

– Näytteenottojen välillä tehdyllä siivouksella näyttää olleen vaikutusta, Leppänen kommentoi.

Keskustan koulun ala-aulassa näytteet on otettu palopostin päältä pellistä. Joulukuun näytteessä oli erittäin runsas homekasvu Aureobasidium-hometta ja erittäin runsaasti hiivoja. Tammikuun näytteessä Aureobasidium-homesientä oli yksittäinen pesäke, Hormonema-homesientä vähän ja hiivoja vähän.

Terveystarkastaja Leppänen seuraa Keskustan koulun tilannetta työkseen päivittäin ja kuuluu myös koulun kohdekohtaiseen sisäilmatyöryhmään. Hän ei ollut maanantaina saanut kontrollinäytteiden tuloksia, joiden valmistumisesta kaupunki tiedotti julkisesti perjantaina.

– Olen pyytänyt yleisellä tasolla ”kaikkia” asiaan liittyviä dokumentteja sisäilmaryhmän palavereissa. Arvelin, että ne toimitettaisiin minulle jokaista erikseen pyytämättä, Leppänen kommentoi.

Tarkastaja suosittelee sertifioitua asiantuntijaa

Akaan kaupungin tiedotteiden mukaan sekä joulukuun että tammikuun näytteet ovat olleet sivelynäytteitä. Terveystarkastaja Tiina Leppäsen mukaan koululta ei kuitenkaan ole otettu yhtään sivelynäytettä.

– Keskustan koululta otetut näytteet ovat pölynäytteitä. Ne eivät ole sama asia, Leppänen toteaa.

Pölynäyte on nimensä mukaisesti pinnalta kerättyä pölyä. Sivelynäyte taas otetaan Leppäsen mukaan 10 x 10 senttimetriä suuruiselta tasopinnalta tai yhteensä noin 100 neliösenttimetrin suuruiselta alueelta siten, että steriili pumpulipuikko kostutetaan steriiliin laimennusliuokseen ja näytealue sivellään puikkoa pyörittäen tasaisesti kolmeen kertaan.

Näytteenottoa varten tulisi Leppäsen mukaan aina laatia suunnitelma, jossa näytteenottotapa ja -paikat on valittu tarkoin harkiten.

– Näytteenottotapahtuma ja vallitsevat olosuhteet tulisi myös kirjata tarkasti. Viranhaltijana voin suositella ainoastaan sertifioitua rakennusterveysasiantuntijaa, mikä ei kuitenkaan sulje pois muiden asiantuntijatahojen käyttöä.

Keskustan koulun näytteet on sekä joulu- että tammikuussa ottanut Akaan kaupungin vs. kiinteistöpäällikkö, rakennusmestari Juha Jalonen.

Tiina Leppänen kertoo, että hänen muistinsa mukaan Akaan kaupunki ei kysynyt Tampereen kaupungin terveystarkastajilta ohjeita näytteiden ottamiseen. Leppänen ei osaa myöskään sanoa, minkä tai kenen ohjeiden mukaan kaupunki on ottanut näytteet.

Kuten Turun yliopiston testausselostekin kertoo, Keskustan koululta ei ole otettu sivelynäytteitä.

– Ohjeita näytteenottoon löytyy Asumisterveysoppaasta, -asetuksesta ja -asetuksen soveltamisohjeesta, terveystarkastaja kertoo.

Sisäilma ei ole tavanomaista kuivempaa

Akaan tekninen johtaja Antti Kemi kommentoi Keskustan koulun tilannetta Akaan Seudussa 31. tammikuuta ja totesi, että yksi asia, joka aiheuttaa samanlaisia oireita kuin kosteus- tai homeongelma, on ilman suhteellinen kosteus.

– Kun suhteellisen kosteuden pitäisi olla 40–60, minä luulen, että ollaan aika lailla sen alla. Jos ollaan 20:ssä tai jotain, limakalvoja ärsyttää ja silmiä kirvelee, Kemi sanoi.

Akaan kaupungin 10. helmikuuta julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että Keskustan koulun sisäilman suhteellinen kosteus on kolmesta pisteestä kahden viikon ajan tehtyjen tarkkailujen perusteella vaihdellut välillä 20–24 . Kaupungin mukaan sisäilma on suosituksia kuivempaa.

Akaan Seutu kertoi luvut terveystarkastaja Tiina Leppäselle ja kysyi, onko hän nähnyt sisäilman suhteellisesta kosteudesta saadut mittaustulokset.

– En ole nähnyt, mutta 20–24 prosentin suhteellista kosteutta voidaan pitää vuodenaikaan nähden tavanomaisena. Huoneilman suhteellisen kosteuden suosituksena on aiemmin ollut 20–60 prosenttia, joskaan sen saavuttaminen ei läheskään aina ole mahdollista muun muassa ilmastollisista syistä. Näistä arvoista poikkeamista ei sellaisenaan voida pitää terveyshaittana, Leppänen toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?