Risto Ankio kutsuttiin seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon

Risto Ankio on yksi seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon valituista. Ankion vieressä on postuumisti kunniakerhoon valitun Erkki Katajan poika Jukka Kataja ja Seivästalli ry:n varapuheenjohtaja Rauno Pusa. Seivästalli kehittää seiväshypyn valmennus- ja kilpailutoimintaa, suoritus- ja harjoituspaikkoja ja lajikulttuuria sekä vaalia perinteitä. Kuvaaja: Jukka Rimpiläinen.

Viialalaissyntyinen seiväshyppääjä Risto Ankio, 79, on valittu seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon. Ankion lisäksi kunniakerhoon nimettiin postuumisti Erkki Kataja. Tunnustukset julkistettiin Seiväshypyn Talvikarnevaalien yhteydessä Pajulahden liikuntakeskuksessa 14.1.

Risto Ankio edusti Suomea olympialaisissa ja oli viimeinen terässeipäällä Suomen ennätyksen tehnyt hyppääjä. Ankio sijoittui Belgradin EM-kilpailuissa 1962 neljänneksi. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa hän saavutti hopeaa vuonna 1961 ja pronssia vuonna 1963. Ankio paransi syyskuussa 1961 Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen tulokseen 458. Tämä jäi viimeiseksi terässeipäällä hypätyksi ennätykseksi. Maaliskuussa 1962 Ankio hyppäsi lasikuituseipäällä epävirallisen sisäratojen Euroopan ennätyksen 476.

Olympiamitalisti Eeles Landström valittiin kunniakerhon ensimmäiseksi jäseniksi vuonna 2013.  Viialassa 1932 syntynyt ja Toijalassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Landström voitti Rooman olympialaisissa 1960 pronssia. Landströmin uraan kuului myös kaksi Euroopan mestaruutta, kolme Euroopan ennätystä, kahdeksan perättäistä Suomen mestaruutta sekä 13 Suomen ennätystä.

Seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon on nimetty myös Pentti Nikula (2014), Antti Kalliomäki ja Aulis Kairento (2015), Rauli Pudas sekä postuumisti Kauko Nyström (2016).

Seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhon henkilövalinnat tekee vuosittain toimikunta, jonka jäsenet ovat Aulis Kairento, Raimo Eskola, Jorma Mäkelä ja Jouko MäkiLohiluoma.

Risto Ankio osallistui syksyllä Viialan Virin urheiluveteraanien tapaamiseen entisellä Virin majalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?