Petja Kopperoinen jatkaa nuorisovaltuuston johdossa

Petja Kopperoisella alkaa kolmas kausi nuorisovaltuustossa ja toinen kausi sen puheenjohtajana. Nuorisovaltuusto kokoontui viime torstaina Viialan Nuorisokeskuksessa.

Akaan nuorisovaltuusto aloitti toimintansa torstaina 12.1. järjestäytymiskokouksella. Nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi valittiin 19-vuotias Petja Kopperoinen, joka aloittaa kolmannen kautensa nuorisovaltuustossa ja toisen sen puheenjohtajana. Nuorisovaltuuston toimikausi on kaksivuotinen.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja haluaa järjestää konkreettista tekemistä akaalaisille nuorille. Hänen mukaansa hyvä esimerkki siitä on nuorisovaltuuston viime kaudella aktiivisesti ajama skeittiparkki.

Akaan kaupungin taloussuunnitelmassa skeittiparkin rakentamiseen on varattu vuodelle 2018 satatuhatta euroa. Nuorisovaltuuston puheenjohtajan mukaan sijoituspaikkana on ollut esillä ratamestarintalon puisto, Ympyrätalon takana, Toijalan keskustassa.

Puheenjohtajan mukaan nuorisovaltuusto järjestää edellisvuosien tapaan tapahtumia nuorille. Kopperoinen toivoo akaalaisnuorilta toiveita tapahtumista sekä muutenkin palautetta, mitä nuoret haluavat kaupungilta ja mitkä asiat kaipaavat muutosta. Kopperoinen haluaa virittää yhteistyötä myös koulujen oppilaskuntien kanssa.

– He ovat vielä lähempänä nuorisoa, ja heidän kauttaan saisimme nuorisoa paremmin kiinni.

Petja Kopperoisen mukaan toiminta nuorisovaltuustossa on ollut avartavaa.

– Siinä on konkreettisesti nähnyt, miten asiat oikeasti toimivat ja mitkä ovat parhaat kanavat vaikuttaa. Olen saanut myös tosi paljon kontakteja nuorisovaltuustoihin ympäri Suomen ja erityisesti Pirkanmaan nuorisovaltuustoihin. Asioita voidaan miettiä myös vähän laajemmin ja tehdä yhteistyötä.

Kopperoinen on mukana kuntavaaleissa

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Petja Kopperoinen kertoo haluavansa vaikuttaa Akaan asioihin, koska hän tuntee kiintymystä kotikaupunkiinsa.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja myöntää kokevansa joskus turhautumista, kun asiat eivät etene toivotulla tavalla. Esimerkkinä hän mainitsee nuorisovaltuuston esityksen koeviikkojen palauttamisesta Akaan lukioon. Koulutuslautakunta hylkäsi esityksen.

Petja Kopperoinen on mukana kevään kuntavaaleissa vihreiden ehdokkaana. Hän on aiemmin toiminut Vasemmistonuorissa, mutta kertoo oman agendansa olevan lähempänä vihreitä kuin Vasemmistoliittoa. Kopperoinen kertoo useiden puolueiden pyytäneen häntä ehdokkaaksi.

Kopperoinen suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta Helsingissä Ruotuväki-lehden toimittajana. Hän kotiutuu armeijasta kesäkuussa. Kopperoisen ensisijaisena tavoitteena on päästä opiskelemaan Teatterikorkeakouluun.

Olavi Neuvosesta varapuheenjohtaja

Nuorisovaltuuston varapuheenjohtajaksi kaksivuotiskaudeksi valittiin Olavi Neuvonen ja  sihteeriksi Katariina KivistöRahnasto.

Kaupunginhallituksessa nuorisovaltuustoa edustaa Petja Kopperoinen, kaupunkisuunnittelulautakunnassa Katariina Kivistö-Rahnasto, koulutuslautakunnassa Enni Piirainen, perusturvalautakunnassa Lotta Piirainen, teknisessä lautakunnassa Olavi Neuvonen ja vapaa-aikalautakunnassa Tearra Carney.

Akaan nuorisovaltuusto on virallisesti yhdeksänjäseninen, mutta ehdokaspulan takia se toimii tämän kauden kahdeksan jäsenen voimin. Ehdokkaaksi ilmoittautuneet nimettiin nuorisovaltuustoon ilman vaaleja.

 

 

Skeittiparkki halutaan näkyvälle paikalle

Akaan nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen kertoo, että skeittiparkin sijoituspaikasta ei ole vielä päätöstä, mutta Petja Kopperoisen mainitsema ratamestarintalon puisto on ollut esillä keskusteluissa.

– Selkeää sijoituspaikkaa ei vielä ole. Kaavoituspuolen ja teknisen puolen kanssa pitäisi tänä vuonna lähteä tarkemmin katselemaan, mihin se loppujen lopuksi sijoitetaan, Pekkarinen kertoo.

Pekkarisen mukaan tavoitteena on löytää tarkoitukseen keskeinen paikka.

– Idea on, että paikka ei olisi kovin syrjäinen, koska silloin se houkuttelee sellaistakin porukkaa, joka ei hirveästi skeittaile. Olisi kiva, että paikka olisi näkyvillä ja helposti saavutettavissa.

Jouko Pekkarinen uskoo ratamestarintalon puiston saavan nuorilta kannatusta, koska paikka on Toijalan keskustassa ja juna-aseman läheisyys voisi houkutella käyttäjiä myös muilta paikkakunnilta. Nuorisosihteerin mukaan alueella on riittävästi tilaa skeittiparkille.

– Mutta ratamestarintalon ympäristöön on varmasti muitakin suunnitelmia, Pekkarinen arvelee.

Pekkarinen kertoo nuorisotoimen tehneen tutustumiskäyntejä muutamiin skeittiparkkeihin.

– Kokoluokka olisi ehkä jotain sen suuruista kuin on Vesilahdessa, Jouko Pekkarinen arvioi.

 

Minkä takia lähdit mukaan nuorisovaltuustoon? Mihin erityisesti haluat vaikuttaa?

Nea Paloluoma

17 vuotta, Viiala

– Voin vaikuttaa asioihin ja tuoda omaa mielipidettä esille.

– Nuorisokeskuksen aukioloaikoihin ja muihin ajanviettopaikkoihin.

Tearra Carney

16 vuotta, Viiala

– Osallistuin opiskelijakunnan hallitukseen ja kiinnostuin myös tästä. Pienenä houkuttimena oli myös raha.

– Enemmän nuorten toimintaa ja nuorisotiloille enemmän aukioloaikaa.

Enni Piirainen

16 vuotta, Kylmäkoski

– Minua kiinnostaa vaikuttaminen, ja olen aikaisemmin ollut oppilaskunnassa ja muissa samantyyppisissä jutuissa.

– Pääsääntöisesti kaikkeen. Haluan tuoda nuorten näkökulmaa ja nuorten mielipidettä julki eri asioissa.

Lotta Piirainen

15 vuotta, Kylmäkoski

– Haluan vaikuttaa asioihin.

– Koulunkäyntiin ja muutenkin kouluun, opiskeluun ja vapaa-aikaan liittyviin asioihin.

Katariina KivistöRahnasto

18 vuotta, Toijala

– Minua kiinnostaa vaikuttaminen ja yleensä päätöksenteko ja asioiden seuraaminen.

– Koulujen lämpötilaan. Kouluissa on aivan järkyttävän kylmä lomien ja viikonloppujen jälkeen. Omat kokemukseni ovat Toijalan yhteiskoulusta ja Akaan lukiosta, mutta samaa olen kuullut myös muiden koulujen oppilailta. Haluan vaikuttaa myös harrastusmahdollisuuksiin.

Olavi Neuvonen

19 vuotta, Toijala

– Halusin päästä vaikuttamaan kaupungin asioihin.

– Yleisesti haluan saada nuorten asiat kuntoon ja tapahtumia nuorille, että tällekin kylälle saataisiin jotain. Minun mielestäni täällä ei hirveästi ole mitään.

Petri Jouppi

16 vuotta, Viiala

– Haluan vaikuttaa asioihin ja olen kiinnostunut niistä.

– Haluan vaikuttaa siihen, että täällä olisi vapaa-ajalla jotain konkreettista tekemistä ja aktiviteetteja nuorille.

Petja Kopperoinen

19 vuotta, Toijala

– Haluan edelleen vaikuttaa nuorten asioihin.

– Haluan vaikuttaa siihen, että nuorilla olisi oikeasti tekemistä Akaassa. Facebookin Akaalaiset-palstalta saa usein lukea, kuinka nuoret hilluvat siellä sun täällä. Haluaisin konkreettisesti vaikuttaa siihen, että nuoret voisivat olla jossain ilman, että siitä tulee sanomista. Yksi sellainen on skeittiparkki, joka kohta puolin alkaa rakentua Toijalaan.

Lotta Piirainen.

Petri Jouppi.

Petja Kopperoinen.

Olavi Neuvonen.

Katariina Kivistö-Rahnasto.

Enni Piirainen.

Tearra Carney.

Nea Paloluoma.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?